Savunma sanayi için kritik adım!

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) ve Gazi Üniversitesi öncülüğünde Türkiye'nin ilk 3D Yazıcı ve Araştırma ve Uygulama Merkezi kurulacak.

Savunma sanayi için kritik adım!
Savunma sanayi için kritik adım!
GİRİŞ 14.11.2016 10:29 GÜNCELLEME 14.11.2016 10:40
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Gebze Teknik Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi öncülüğünde 3 yılda kurulması planlanan merkezde, katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi amaçlanıyor.

GTÜ'den yapılan yazılı açıklamada, geleceğin imalat teknolojisinin milli ve yerli hedefler doğrultusunda geliştirilmesi için GTÜ ve Gazi Üniversitesi ile paydaşlarının harekete geçtiği bildirildi.

Başlattığı ve süreçlerine destek sağladığı projelerle üniversite-sanayi iş birliğinin öncü kurumlarından olan GTÜ'nün önemli bir adım daha attığı vurgulanan açıklamada, GTÜ Senato Salonunda düzenlenen imza törenine, GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün ve Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan'ın katıldığı belirtildi.

Türkiye'nin ilk 3D Yazıcı ve Araştırma ve Uygulama Merkezinin İstanbul'da kurulmasının planlandığı işaret edilen açıklamada, yeni nesil imalat teknolojilerinden olan eklemeli imalatın, birçok ince tabakanın üst üste serilerek malzeme eklenmesiyle parça üretiminin yapıldığı bir grup teknolojisi olarak sunulduğu aktarıldı.

Gazi Üniversitesi öncülüğünde Kalkınma Bakanlığı'na önerilen altyapı projesi ile geleceğin imalat teknolojisi olarak nitelendirilen bu alanda Türkiye'nin rekabet gücünü artırılması, ilgili teknolojik gelişmeleri sağlaması ve katma değeri yüksek, özgün teknolojik ürün ve bilgi üretilmesi amaçlanan merkezin 3 yılda kurulmasının planlandığı bildirilen açıklamada, "Ayrıca kurulan yurt dışı akademik iş birlikleri sayesinde, Avrupa Birliği çerçeve programlarına ve ikili iş birliği programlarına özellikle bu konuda ortak araştırma projelerinin hazırlanması ve ortak doktora derecesi verilebilmesini sağlayacak eğitim-araştırma alt yapısının oluşturulması hedefleniyor." ifadesi kullanıldı.

Projenin ülke hedefleri ile uyumlu şekilde sürdürülebilmesi amacıyla araştırma merkezinin kurulumunda ve altyapıyı oluşturacak ekipman seçiminde, başta Türkiye'nin havacılık ve savunma sanayisinin ihtiyaçları olmak üzere merkezin kurulacağı yerdeki organize sanayi bölgelerindeki kuruluşların üretim ve ekipman beklentilerinin dikkate alınacağı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Araştırma merkezi kurulduktan sonra, projeyi destekleyen kuruluşların beklentileri, bölgedeki makine imalat sektöründeki firmaların potansiyelleri de dikkate alınarak havacılık ve savunma sektörü ile makine imalat sektörüne yönelik özgün tasarımların geliştirilmesi, parça üretimlerinin yapılabilir hale gelmesinin sağlanabilmesi hedefleniyor. GTÜ ve Gazi Üniversitesi dışında projede yer alan diğer paydaşlardan oluşan proje kurulu içinde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Teknopark İstanbul AŞ, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, ASELSAN Elektronik Sanayi ve Ticaret AŞ, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ, TUSAŞ Motor Sanayii AŞ, ROKETSAN, FNSS Savunma Sistemleri AŞ yer alıyor."

Türkiye ve dünyada örnekleri var

Hayal edip tasarlayabileceğiniz her şeyi basabileceğiniz 3D yazıcılarla pek çok farklı silah da zaten üretildi. Hatta öyle ki baskı dosyaları dahi paylaşıldı. 

3D yazıcı ile tabanca yaptı

Pamukkale Üniversitesi yerleşkesinde bulunan Teknokent Merkezi’ndeki Tersine Mühendislik firmasında Ar-Ge çalışmaları yapan elektrik elektronik mühendisi Ali Boz, ABD’de ’Defense Distributed’ adlı grup tarafından geçen Mayıs ayında üç boyutlu yazıcı ile üretilen ve çalışan ilk ateşli silahın bir benzerini ürettiğini açıklamıştı. 

Yarı otomatik silah üretildi

Batı Virginia’da yaşayan 47 yaşındaki 3D yazıcı kullanıcılarından biri de öyle düşünmüş olacak ki geçtiğimiz günlerde YouTube üzerinden neredeyse tamamını 3D yazıcı kullanarak bastığı yarı otomatik silahının test atışını paylaştı. 9 mm‘lik bir şarjörü rahatlıkla ateşleyebilen silahın yüzde 95’i 3D yazıcı ile basılmış.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • zahit 8 yıl önce Şikayet Et
    bütçemizin çoğunu savunma sanayimize harcayın dışa bagımlılıkdan kurtulalım
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kartalkaya'daki facia böyle başlamış! İşte yangının ilk anları...
Otel faciasında sıcak gelişme: Belediye Başkan Yardımcısı ve İtfaiye Müdürü gözaltında