69 yıl sonra sonlanan deney

Dünyanın en uzun deneylerinden biri, 69 yıl sonra sonuçlandı. İrlanda'da 1944 yılında başlayan ve bir parça ziftin ikiye bölünerek deney şişesine düşmesini gözlemlenmesini amaçlayan deney, 11 Temmuz'da sona erdi. Araştırmacılar, deneyin sonlandığı anı videoya almayı başardı.

GİRİŞ 21.07.2013 19:25 GÜNCELLEME 22.07.2013 01:07
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Dublin Üniversitesi'nde 1944 yılında hazırlanan deney düzeneğinde yerçekimine karşı ne kadar dayanacağı merak edilen zift, 69 yıl sonra büyük olan kısmından koparak deney şisesine düştü. Bilim tarihini en uzun deneyleri arasında yer alan gözlem, benzer deneyler arasında ilk kez videoya kaydedilen çalışma oldu.Avustralya'nın Queensland Üniversitesi, aynı deneyi 1930 yılında başlatmış ama deneyin sonucu videoya kaydedilememişti.

Zift deneyinin sonlandığı anı web kamerasında yakalamayı başaran Dublin Üniversitesi'nden Shane Bergin, "Dünyanın hiçbir yerinde kimse benzer bir olayı görmemişti... Dünyanın en eski, tuhaf ve merak uyandırıcı deneylerinden biri" ifadesini kullandı.

GUINNESS'A GİRMEYİ BAŞARDI
Newscientist sitesinin haberine göre, akıllı telefonların ekranlarını korumak için geliştirilen Gorilla Glass camlarında da kullanılan ve akışkanlığı son derece düşük olan zift, oda sıcaklığında bir çekiç ile vurulduğunda bozuluyor.Fizikçi Thomas Parnell, Queensland deneyini bu gerçeği sınamak için başlatmıştı.

Parnell, 1927 yılında bir parça zifti ısıtarak huni biçimindeki kapalı bir cama yerleştirdi. 3 yıl sonra, camın kapağını açarak ziftin ne zaman düşeceğini beklemeye başladı. 1930'dan bu yana, zift parçasından her 10 yılda bir damla düşüyor. Dokuzuncu damlanın, bu yıl içinde düşmesi bekleniyor. Parnell'in deneyi, 2005 yılında Guinness Rekorlar kitabına girmeyi başarmıştı.

YORUMLAR 15
  • mehmet doğan 11 yıl önce Şikayet Et
    faşistin yorumu ve seviyesi. deney şu: bir seviyesi düşük faşist bir deneye nasıl bakar ve siyasetle bağ kurar .akıl hocaları da gezici hemde çapulcu olsa gerek
    Cevapla
  • muammer akgün 11 yıl önce Şikayet Et
    deney. bzim bilim adamlarımız da deney değil eylem yapıyor. bu hükümet kadar eğitime destek veren hükümet gelmedi. bilimadamlarımız memleketin parasını yiyip memleket için çalışacaklarına Türkiyenin ilerlemesini önlemek isteyen dış güçler için çalışıyorlar. (hakkıyla çalışanları tenzih ederim)
    Cevapla
  • Burak HEZER 11 yıl önce Şikayet Et
    siz eleştirirken adamlar icat ediyolar. "deney" adlı kör cahil. ne lakası var her durumda kendinizi belli ediyorsunuz
    Cevapla
  • ozdegel 11 yıl önce Şikayet Et
    deney. akp de insanları fazla ürkütmeden nasıl faşist olurum deneyleri yapıyor...
    Cevapla
  • Ali Kemal 11 yıl önce Şikayet Et
    reklamlardan şikayet edenler. haber7 sayesinde dünyadan haberin oluyor. haberin kesilmemesi için bu tür sitelerin reklamarını öyle ya da böyle izleyecesin. ayrıca ilgimi çeken bazı reklamlar oluyor ve alışveriş yaptığımda oluyor. hep bana hep bana diye düşünme. bizi dünyadan haberdar eden bir sitenin reklamları niye gözünüze batıyor. insaf biraz 10 saniye sonra zaten kendin kapatabiliyorsun. bu kadar mı sabırsız bir millet olduk? reklama devam haber7. umarım reklam gelirleriniz en üst seviyede olur. sayenizde adam gibi haber okuyoruz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'den Lübnan itirafı! Siber saldırılar sonrası ilk açıklama
Lübnan'da panik sürüyor! Askerler şüpheli cihazı patlattı