Pirinç "yanmayan inşaat malzemesi" geliştirdiler

Düzce Üniversitesinde çalışma yürüten akademisyenler, pirinç kabuğundan katma değeri yüksek, yanmazlık özelliğine sahip ve suya dayanıklı lif levha geliştirdi.

Pirinç "yanmayan inşaat malzemesi" geliştirdiler
Pirinç "yanmayan inşaat malzemesi" geliştirdiler
GİRİŞ 28.03.2017 15:57 GÜNCELLEME 28.03.2017 16:03

Düzce Üniversitesinde (DÜ) çalışma yürüten akademisyenlerce, tavukların altına serilen pirinç kabuğu maddesinden geliştirilen A1 sınıfı yanmazlık özelliğine sahip lif levha, bölme duvar elemanlarında, tavan ve döşeme ile dış cephe kaplamada inşaat sektöründe kullanılabilecek.

DÜ Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Yapı Malzemesi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serkan Subaşı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pirinç kabuğu, ağaç lifi, kireç taşı ve çimento kullanılarak geliştirilen A1 sınıfı yanmazlık özelliğine sahip "Pirinç Kabuğu Katkılı Yüksek Performanslı Lif Levha", Türk Patent Enstitüsüne yaptıkları başvurunun ön incelemeyi geçtiğini bildirdi.

Pirinç kabuğu atıklarının her şeyden önce katma değeri yüksek ürünlerde değerlendirilmesini amaçladıklarını belirten Subaşı, Türkiye'de 500 bin ton pirinç hasadı yapıldığını ve yaklaşık 100 bin ton pirinç kabuğu atığının ortaya çıktığına aktardı.

Subaşı, projeyi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Tezleri Programı kapsamında, kentte ağaç ürünleri sektöründe faaliyet gösteren uluslararası bir firmayla üniversite-sanayi iş birliği olarak gerçekleştirdiklerini anlattı.

Türkiye'de 1980'li yıllarda kişi başı pirinç tüketim miktarının 2,5 kilogram düzeylerindeyken bu rakamın günümüzde yılda 12,5 kilograma kadar çıktığını aktaran Subaşı, "Dolayısıyla pirinç tüketiminin giderek arttığı bir toplum içerisinde bulunuyoruz. Pirinç, insanların besin gıdası olarak vazgeçilmez bir ürün olarak hayatımızda giderek yerini arttırırken, tarımsal atık olarak pirinç kabuğu atığı da her geçen gün daha yüksek miktarda da gerek dünyada gerekse ülkemizde açığa çıkmakta." diye konuştu.

"Temelde inşaat sektöründe kullanılacak"

Pirinç kabuğunun diğer tarımsal atıklara göre farklılıkları olduğuna işaret eden Subaşı, şunları kaydetti:

"Pirinç kabuğu içinde bulundurmuş olduğu bileşiklerden dolayı alev almayan bir özelliğe sahip. Bu özelliğinde yola çıkarak pirinç kabuğunun, çimentolu lif levha üretiminde kullanılabilirliğini araştırdık. Proje kapsamında aslında birden fazla ürün elde ettik. Temelde A1 sınıf yanmaz ürün elde etmek ve beraberinde hafif, ısı izolasyon değeri bakımından da iyileştirilmiş bir ürün elde etmeyi amaçlamıştık. Proje sonunda elde ettiğimiz ürünlerden, 'Pirinç Kabuğu Katkılı Yüksek Performanslı Lif Levha' ile patent başvurusunu gerçekleştirdik. Bu başvurumuz Mart ayı başında İstanbul'da ikincisi gerçekleştirilen İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı'nda (ISIF'17) üçüncülük ödülü almaya hak kazandı. Patentle ilgili inceleme süreci de devam ediyor."

Geliştirilen ürünün temelde inşaat sektörünün tüketimi için hazırlandığına değinen Subaşı, devamla şunları söyledi:

"Özellikle bölme duvar elemanlarında, tavan ve döşeme kaplamalarında, suya karşı dayanıklı bir ürün olması dolayısıyla bina dış cephe kaplama malzemesi olarak farklı yüzey görüntülerine ve dokularına sahip olacak şekilde de üretilebilir, farklı renklerde de üretmek mümkün. Piyasada bazı alternatif ürünler bulunmakta ancak bu ürünlerin içerisinde birtakım mineraller kullanılmakta. Bu mineraller özellikle kesme ve işleme süreçlerinde ortaya toz bulutu çıkarmakta ve bu da insanlarda akciğer yetmezliği gibi rahatsızlıklara neden olmaktadır. Ürünümüzün içerisinde bu maddeler, bileşikler bulunmadığından dolayı sağlık açısından biraz daha çevreci bir ürün olarak nitelendirebiliriz."

Pirinç kabuğu tavukların altına seriliyor

Pirinç kabuğu atığının, Türkiye'de yeterince değerlendirilemediğini anlatan Serkan Subaşı, "Şu anda bildiğimiz kadarıyla tavukçuluk sektörü, tavukların altına sermek için bu ürünü kullanıyor. Bu ürünümüzü çok daha katma değeri yüksek bir ürün haline dönüştürerek, bir levha üzerinde inşaat sektöründe kullanılabilecek hale getirmiş olduk. Dış cephelerde suya maruz kalan bölgelerde ıslak hacimlerde de kullanılabilecek bir kaplama malzemesi olduğunu da söyleyebiliriz. Tamamen yerli bir ürünümüz, bu bileşenlerin içerisinde yabancı hiçbir madde yok. Bu şekilde kullanımını burada çimentolu sistemde ilk defa yapıyoruz." diye konuştu.

Subaşı, DÜ'nün bu yıl çevre ve sağlık teknolojileri alanında ihtisaslaşacağını aktararak, elde edilen "Pirinç Kabuğu Katkılı Yüksek Performanslı Lif Levha"nın da bu anlamda ilklerden olma özelliğini taşıdığını da sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: Lübnan son dakika duyurdu! Ordu harekete geçti: Binlerce asker konuşlandırıldı
İBB'nin 2025 yılı bütçesi 12 bakanlığı geçti... Hizmette geri bütçede ileri