Mehmed Zahid Kotku kimdir? Mehmed Zahid Kotku'nun eserleri ve bilinmeyen hayatı
Yaşadığı dönemde cami olan Ayasofya'da kıldığı bir Cuma namazı ile hayatı değişti. İşte ‘Görünmeyen üniversite’ ve ‘Hocaların hocası’ olarak anılan büyük İslam âlimi Mehmed Zahid Kotku Hocaefendi’nin hayat hikayesi...
Mehmet Zahid Kotku, 1877'de Osmanlı - Rus savaşı sırasında Kafkasya'dan Anadolu'ya göç ettirilen İmam İbrahim Efendi'nin oğlu olarak 1897'de Bursa'da dünyaya geldi.
Birinci Dünya Savaşı başladığında gençlik çağında olan Mehmet Zahid Kotku, 18 yaşında askere gitti ve yaklaşık 6 yıl askerlik yaptı. Askerliği sırasında açlık, hastalık ve yokluk gibi sorunlar karşısında maneviyata sığınan Kotku, bu dönem yaşadıklarını tek tek not etti.
Mehmet Zahid Kotku'nun hayatı, askerliğin ardından gittiği İstanbul'da o dönem cami olanAyasofya'da kıldığı Cuma namazı ile iyice değişmeye başladı. Namazdan sonra Cağaloğlu'nda bulunan Gümüşhanevi Dergahına giden Kotku, buradaki manevi atmosferden etkilendi. Burada Dağıstanlı Ömer Ziyâüddîn Efendi tanıştı ve öğrencisi oldu. Onun izinden giden Mehmet Zahid Kotku, kısa sürede kendini tamamen tasavvufa adadı.
Yaşadığı çağa damga vuran bir sûfi: Mehmed Zahid Kotku
Mehmed Zahid Kotku, 1929 yılında İstanbul'dan baba ocağı olan Bursa'ya gitti. Babasının vefat etmesiyle, onun yerine İzvat Köyü'nde imamlık yaptı. 20 yıl boyunca babasının bıraktığı mirasa sahip çıkan Kotku, bu süreçte birçok öğrenci yetiştirdi. 1952 yılında yeniden İstanbul'a döndü.
Bir süre İstanbul'un çeşitli semtlerinde bulunan camilerde imamlık yaptı. 1958 yılında Fatih İskenderpaşa Camii'ne imam olarak ataması yapıldı. Burada da çok sayıda öğrenci yetiştirdi.
1980 yılında hastalığına rağmen hacca gitti. Buradan ağır hasta olarak yeniden İstanbul'a dönen Mehmet Zahid Kotku, 13 Kasım 1980 yılında hayatını kaybetti. 14 Kasım Cuma günü Süleymaniye Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Süleymaniye Camii içinde bulunan mezarlığa defnedildi. Kotku, geride onlarca yazılmış kitap ve binlerce öğrenci bıraktı.
GÜMÜŞ MOTOR FABRİKASININ KURUCULARINDAN OLMUŞTU
Mehmet Zahid Efendi’nin toplumun meseleleri ile yakından ilgilenmesinin tezahürü olarak ortaya çıkan bir ürün de Gümüş motor fabrikasıydı. Kotku Hocaefendi, dönemin mühendisleri ile dindar sermayesini bir araya getirerek Türkiye'nin ilk yerli motoru olan Gümüş Motor Fabrikasının temellerini attırmış, bu yerli ve milli müesseseyi bizzat himaye etmişti.
Prof.Dr. Necmettin Erbakan, Mehmet Zahid Kotku’nun Gümüş Motor Fabrikasına yaptığı öncülükten şöyle bahsediyor: Bu ilk sanayileşme mücadelemizde, elbette Rahmetli Mehmet Zahid Kotku Hocamızın nasihat ve tavsiyelerini unutmamız mümkün değildir. Kendileri, ülkemizde ilk yerli motorun üretilmesi için çok büyük bir teşvikte bulunmuştur. Hocaefendi, sohbetlerinde sürekli millî sanayinin kurulmasının öneminden bahsederdi. Dergâhın önündeki otomobilleri göstererek, "Keşke, dış ülkelerden getirilen bu otomobillerin yerine, imalat fabrikaları kurabilsek, aç susuz ülke insanımıza iş imkânı sağlayabilsek..." derdi. (Erbakan,2014:9-10)
Yaşadığı çağa damga vuran bir sûfi: Mehmed Zahid Kotku
MEHMET ZAHİT KOTKU'NUN ESERLERİ
1. Tasavvufî Ahlâk (I-V, İstanbul 1979). Nakşibendiyye tarikatının âdâb ve erkânı ile ahlâkî konulara dairdir.
2. Cennet Yolları (Hadislerle İlim). İlmin ve ulemânın önemini hadislere dayanarak açıklayan eser âlimlerin siyasî ve sosyal alanlarda da etkin olması gerektiğini anlatır (İstanbul 1985).
3. Ana Baba Hakları. Allah hakkına riayet, Hz. Peygamber’in ve ulemânın hakkı, evlâdın babasındaki hakları, karı koca hakları, komşu hakları ve millet hakları konularını da ihtiva etmektedir (İstanbul 1991).
4. Mehmed Zahid Kotku (K.S.)’dan Özel Sohbetler. Müellifin son yıllarına ait bazı vaaz ve özel sohbetlerini ihtiva etmektedir (İstanbul 1991).
5. Ehl-i Sünnet Akaidi. Fıkh-ı Ekber, el-Milel ve’n-niḥal, Sevâdü’l-aʿẓam ve Şerḥu’l-Emâlî’den iktibasları ihtiva eden eser açıklamalarla zenginleştirilmiştir (İstanbul 1992).
Kotku’nun diğer eserleri de şunlardır: Nefsin Terbiyesi (İstanbul 1983), Hadislerle Nasihatlar (İstanbul 1991), Müminlere Vaazlar (I-II, İstanbul 1992), Zikrullah’ın Faydaları (İstanbul 1992). (Mahmut Esad Coşan/ islamansiklopedisi.org.tr)
Mehmet Zahid Kotku Hocaefendi'den altın öğütler
-
Musa 4 hafta önce Şikayet EtMerhum hocamızın kitaplarının içindekileri hayatımıza tatbik etmeye en fazla ihtiyacımız olan bir devirdeyiz dostlar.Beğen
-
Bade BUYUG 1 ay önce Şikayet Etmübarek bir zattır.Allah Rahmet eylesin. iyi güzelde yanlız bu Allah dostlarının hayatlarını çok iyi ama çok iyi bilirim. ama zerresini hayatımda uygulamam. ne oldu şimdi? doğru oldu mu Ben doğruyu Hakkı söylemem. menfaatime bakarım. Hazreti ömeri Çok iyi biilirim. ama hiç bir sahabae hayatını yaşamam., yani şimdi oldumu?azcık ne demek istediğmi anlayın.Beğen Toplam 3 beğeni
-
emre 65 1 ay önce Şikayet Etmahmud esat coşan hocanın da kayın pederidir.(r.a)Beğen Toplam 1 beğeni
-
Misafir 1 ay önce Şikayet Et15 yaşında görme şerefini yaşadım sohbetlerine katıldım vallahi Allah cc nuru yüzünde tecelli etmiş Allah cc dostu peygamber aşığı kuran ve hadis ilminin kara sevdalısı hocam Allah cc rahmet etsin mekanın cennet olsun Rabbim şefatine nail etsin hocamın. amin amin aminBeğen Toplam 31 beğeni
-
Trabzonlu 1 ay önce Şikayet EtMedyatik olmamışsa doğru adammış. Rahmet olsun.Beğen Toplam 5 beğeni