Rasim Özdenören kimdir ve aslen nerelidir? Rasim Özdenören biyografisi...
Türk edebiyatının usta kalemlerinden olan Rasim Özdenören, İslami kimliği ve başarılı eserleri ile edebiyat tarihine adını yazdırdı.
Rasim Özdenören, 20 Mayıs 1940'ta Kahramanmaraş'ta dünyaya geldi. Şair Alaaddin Özdenören ile ikiz kardeştir. Küçük yaşlardan itibaren okumaya ve yazmaya çok meraklıydı.
Çocukluk döneminde farkı şehirlerde ikamet etti. Rasim Özdenören, ilk ve orta öğrenime bir dönem Kahramanmaraş'ta, bir dönem Malatya'da, bir dönem ise Tunceli'de devam etti. Lise mezuniyetinin ardından İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü'nü başarı ile tamamladı. Daha sonra, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni başladı. 1967'de buradan da mezun oldu.
1970'te mesleki hayatına katkıda bulunmak ve yüksek lisans yapmak amacı ile Amerika'ya gitti. Yaklaşık 2 sene boyunca burada kaldı. Daha sonra yeniden Türkiye'ye dönüş yapan Rasim Özdenören,1971'de Devlet Planlama Teşkilatında uzman olarak göreve başladı.
1975'te Kültür Bakanlığı'nda Bakan Müşaviri olan Rasim Özdenören, 3 sene boyunca da aynı kurumda müfettişlik görevine devam etti. Daha sonra yazar olabilmek maksadı ile görevinden ayrıldı.
1980'de Kültür Bakanlığı'ndaki görevine geri dönen Rasim Özdenören, 1981'de Yayın Temsil Dairesi Başkanı oldu. Alanında sürekli bir yükselme kaydeden Özdenören, 1984'te Genel Sekreter Yardımcısı, 1988'de ise Genel Sekreter olarak çalışmalar yürüttü.
2004'te ise emekliye ayrılan usta yazar, Covid-19 hastalığını atlattı. Hastalıktan kısa bir süre sonra KOAH rahatsızlığı nedeniyle tedavi altına alınan Özdenören 23 Temmuz 2022 Cumartesi günü hayata gözelerini yumdu.
RASİM ÖZDENÖREN SANAT HAYATI
Yeteneği daha küçük yaşlarda belli olan Rasim Özdenören, ilk öyküsünü, bir arkadaşının yönlendirmesi sonucunda lise yıllarında yazdı. Daha sonra yazmayı hiç bırakmadı. İlk kez 16 yaşındayken hikayesini yayınlattı. Varlık Dergisine yazdığı 'Akarsu' isimli hikayesi sanat hayatının profesyonel anlamdaki ilk adımı oldu. Bu adımın ardından Rasim Özdenören'e sanat adına çok sayıda kapı açıldı.
Daha sonra, Yeni İstiklal Gazetesi'nde haftalık olarak yazmaya başladı. Aynı dönemde, diğer yandan da Diriliş Dergisi'nde yazıyordu. 1967'de bu yazılarını bir araya getirerek ilk kitabı olan 'Hastalar ve Işıklar' isimli kitabını yayınladı.
Yazarlığı konusundan çokça etkisinde kaldığı, usta sanatçı Sezai Karakoç da Rasim Özdenören'in yayınladığı ilk kitapları destekledi. Özdenören ilerleyen zamanlarda da yaklaşık 40 kitap yayınladı.
1969'da Akif İnan, Erdem Beyazıt ve Nuri Pakdil ile birlikte 'Edebiyat' Dergisi'ni çıkardı. Yılarca buraya yazmaya devam etti. 1976'da ise, Akif İnan, Cahit Zarifoğlu, Alaaddin Özdenören, Cahit Zarifoğlu, Erdem Beyazıt ve Ergin Gürdoğan ile birlikte 'Mavera' dergisini kurdu. Bu dergide çok sayıda başarı eserini okuyucuya sundu.
1978'te işinden ayrılan Rasim Özdenören, 'Yeni Devir' isimli gazetede günlük olarak yazmaya başladı. Bu gazetede A. Gaffar Taşkın takma adıyla yazılarını yayınladı. Rasim Özdenören, edebi hayatında ayrıca Celil Kahvecioğlu ve Mahmut Çukuroba takma isimlerini de kullandı.
Usta sanatçının bazı hikayeleri ve yazıları yabancı dillere çevrildi.
RASİM ÖZDENÖREN EDEBİ KİŞİLİĞİ
Özdenören, eserlerinde daha yabancılaşma, ölüm ve ahiret, tavsavvuf, başkaldırı, çocuk gibi konuları işlemektedir. Yazmaya başladığı dönemin eserlerinde daha çok batılılaşma etkisi devam ederken, Rasim Özdenören bunun aksine kendi kültürünü benimseyerek yazdı.
Edebiyatı, amacı kendinden ibaret kalan bir çalışma alanı olarak görmeyen Rasim Özdenören, her uygarlığın kendine özgü değer yargılarının oluşması ve yaygınlaşmasının edebiyatın aracılığı ile gerçekleştiği görüşünü savunmaktadır.
Edebi eserlerin düşünce yapısından bağımsız olarak ortaya çıkamayacağını savunan Özdenören, Müslüman bir kimlik oluşturmak amacı ile yazılar yazdığını ve yazılarının kendi düşünce dünyasından bağımsız olarak değerlendirilemeyeceğini ifade etmektedir.
İslami duyarlılığını sanata yansıtmayı her zaman için kenedine gaye edinmiş olan Rasim Özdenören, siyer kitaplarının da roman olarak okuyucuya sunulmasının fayda sağlayabileceğini belirtmektedir.
RASİM ÖZDENÖREN YAZILARI
Usta yazar, çok sayıda gazete ve dergide yazlarını okuyucu ile buluşturmaktadır. Yazarlık hayatına günümüzde de devam etmektedir. İşte Özdenören'in yazılarını yayınladığı dergi ve gazeteler:
-
Diriliş (Dergi)
-
Edebiyat (Dergi)
-
Mavera (Dergi)
-
İslam (Dergi)
-
Hece (Dergi)
-
Yedi İklim (Dergi)
-
Kaşkar (Dergi)
-
Yeni Devir (Gazete)
-
Milli Gazete (Gazete)
-
Yeni Şafak (Gazete)
RASİM ÖZDENÖREN HAYATI DİZİYE KONU OLDU!
Rasim Özdenören'in hayatı çok sayıda akademik çalışmada da ele alındı. Samsun, Elazığ ve İstanbul'da Rasim Özdenören'i anlatan yüksek lisans tezi yazıldı.
2014-2015 döneminde TRT1 ekranında seyirci ile buluşan Yedi Güzel Adam dizisinde Rasim Özdenören'in hayatı işlendi.
Edebi kişiliğe sahip 7 usta yazar ve şairin hikayesini konu alan dizide, Rasim Özdenören karakterini oyuncu Mertcan Sevimli oynadı.
ÇOK SAYIDA ÖDÜL ALDI
Özdenören'in yazdığı hikayeler birçok filme uyarlandı. Bunun akabinde, film yarışmalarında jüri özel ödül sahibi oldu. Başarılı yazar Rasim Özdenören başarılarından ötürü çok sayıda ödüle layık görüldü. İşte onlardan bazıları:
-
1979 - Türkiye Milli Kültür Vakfı Fikir Alanında Jüri özel Ödülü
-
1984 - Türk Yazarlar Birliği Hikaye Ödülü
-
1987 - Türk Yazarlar Birliği Deneme Ödülü
-
2015 - T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü
-
2016 - Necip Fazıl Kısakürek Saygı Ödülü
Şeyh Bedrettin kimdir? Şeyh Bedrettin İsyanı kiminde döneminde çıktı? Şeyh Bedrettin'in hayatı...
RASİM ÖZDENÖREN ESERLERİ
Özdenören'e ait kitaplar şunlardır:
-
1967 - Hastalar ve Işıklar (Öykü)
-
1967 - Destanlar ve Işıklar (Deneme)
-
1973 - Çözülme (Öykü)
-
1977 - Çok Sesli Bir Ölüm (Öykü)
-
1977 - Çarpılmışlar (Öykü)
-
1977 - İki Dünya (Deneme)
-
1979 - Gül Yetiştiren Adam (Öykü)
-
1983 - Denize Açılan Kapı (Öykü)
-
1985 - Müslümanca Düşünme Üzerine Denemeler (Deneme)
-
1985 - Yaşadığımız Günler (Deneme)
-
1986 - Ruhun Malzemeleri (Deneme)
-
1987 - Çapraz İlişkiler-Dış Politika Yazıları (Deneme)
-
1987 - Kafa Karıştıran Kelimeler (Deneme)
-
1987 - Yeniden İnanmak (Deneme)
-
1987 - Yumurtayı Hangi Ucundan Kırmalı (Deneme)
-
1988 - Müslümanca Yaşamak (Deneme)
-
1988 - Red Yazıları (Deneme)
-
1996 - Yeni Dünya Düzeninin Sefaleti (Deneme)
-
1997 - Acemi Yolcu (Deneme)
-
1997 - Ben ve Hayat ve Ölüm (Deneme)
-
1997 - İpin Ucu (Deneme)
-
1998 - Kent İlişkileri (Deneme)
-
1999 - Kuyu (Öykü)
-
1999 - Köpekçe Düşünceler (Deneme)
-
1999 - Yüzler (Deneme)
-
2000 - Hışırtı (Öykü)
-
2000 - Ansızın Yola Çıkmak (Öykü)
-
2000 - Eşikte Duran İnsan (Deneme)
-
2002 - Yazı, İmge ve Gerçeklik (Deneme)
-
2002 - Toz (Öykü)
-
2003 - Aşkın Diyalektiği (Deneme)
-
2004 - Düşünsel Duruş (Deneme)
-
2009 - İmkansız Öyküler (Öykü)
Rasim Özdenrören'in çok sayıda çerisini yaptığı kitaplar da bulunmaktadır. İşte o kitaplar...
-
1964 - Hayvan Çiftliği (George Orwel)
-
1967 - İslam‟da Devlet Nizamı, Hukuk (Mevdudi)
-
1967 - İslam Devletinde Mali Yapı Ekonomi (S. A. Sıddıki)
RASİM ÖZDENÖREN'İN VEFATI
Rasim Özdenören 23 Temmuz 2022'de hayatını kaybetti. 82 yaşında hayat veda eden Özdenören'in kabri Eyüp Mezarlığı'ndadır.
-
yani 1 yıl önce Şikayet EtAllah rahmet etsin şüphesiki etmiştir. tanışma fırsatımız oldu gerçektende güzel insandı.Beğen
-
.çakırgöz 2 yıl önce Şikayet Etinsanlığımı insan olmamı sorgularken kaynak yoksunluğumun açlığını yaşarken imdadıma yetişen yedi güzel adam eseri olan mavera dergisi ile tanıştım.dünyadaki varlığımı anlamlandıra bildiğim duru net çıkışları yakaladım.inancımı anlamlandırdım dünya dili ifadesi ile .yazar insanların eserlerinin özünü indirgeyerek mavera yazılarında yakaladım kısa sürede.bizim ülekemizin insanlarının çimentosudur yedi güzel adam.öğrencileri ve öğrencisi olarak bu yolda yürüyenlere selam olsun.bayrak düşürülmemeli mavera ya yürürken.çünkü onlar düşürmedi.sessiz çığlıklar döneminin karanlıklarını aydınlatan yedi güzel adama yaradan dan rahmet diliyorum.Beğen Toplam 15 beğeni