Nurullah Genç kimdir? Aslen nerelidir? Eskiden boyacılık yapan Nurullah Genç'in kitapları...
Türk Edebiyatı'nın önemli şairlerinden biri olan Nurullah Genç'in hayatı merak ediliyor. Peki Nurullah Genç kimdir? Nurullah Genç aslen nereli ve kaç yaşında? İşte boyacılıktan profesörlüğe kadar yükselmeyi başaran yetenekli şairin hayat hikayesi ve hakkında tüm bilinmeyenler...
Nurullah Genç, 9 Eylül 1960'ta Erzurum, Horasan'da dünyaya geldi. Dokuz çocuklu bir ailenin çocuğudur. Çocukluk dönemini bir dağ köyünde geçirdi. Yoksul bir ailede büyüdü.
Daha çok küçük yaşlarda, bir araya gelen köylülerin geceleri okuduğu Köroğlu destanları, Ahmediyeler, Battalnameler ve İslam kültürünün izini taşıyan nice manzumeler Nurullah Genç'in edebi yönüne yön veren ilk adım oldu. Bu yaşta başladığı şiirler ileride kendisini bağımlı hale getirecek ve tutku oluşturacaktı.
Henüz orta okul yıllarında boyacılık yapmaya başladı. Bir yandan okudu, bir yandan boyacılık yaptı. Bir dönem de bir restoranda bulaşıkçı, bir dönem de fırıncı olarak çalıştı.
Rasim Özdenören kimdir ve aslen nerelidir? Rasim Özdenören eserleri ve hakkında bilinmeyenler...
EĞİTİM HAYATI VE KARİYERİ
İlköğrenimini, 9 yaşında, köyünden 15 kilometre uzakta bulunan Tahirhoca Köyü'nde tamamladı. Başarı sayesinde sınıf atladı. Orta öğrenimini ise zor şartlar altında, teyzesinin evinde kaldığı bir dönemde Kars'ta başladı. Daha sonra Horasan'da devam etti. İmam Hatip Lisesi mezuniyetinin ardından Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme bölümünü başarı ile bitirdi.
80 Darbesi'nin yaşandığı dönemde üniversitedeydi. Bu dönemde siyasi olaylardan uzak kalmaya çalıştı. Üniversiteden mezun olduktan sonra, yüksek lisans yapmaya başladı. Aynı zaman diliminde Atatürk Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olarak görev aldı. Diğer yandan doktorasını da bitiren Nurullah Genç, 7 sene boyunca asistanlık yaptıktan sonra 1991'de Yardımcı Doçent unvanını aldı. 1995'te Doçent, 2001'de ise Profesör oldu.
Uzun yıllar boyunca Kocaeli Üniversitesi'nde akademisyen olarak çalıştı. 2010'da emekliye ayrıldı. Emekliliğinin ardından İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde derslere girdi. İlerleyen yıllarda bu Üniversite'de Bölüm başkanı ve Dekan oldu.
2013'te Sermaye Piyasası Kurulu üyesi olarak çalışmaya başladı. Daha sonra Kurul Başkan Vekili oldu. Şubat 2015'te görevine veda etti.
2015'te Merkez Bankası Meclis üyesi olarak görevlendirildi. Hala bu görevini sürdürmektedir.
İsmet Özel kimdir, nerelidir ve asıl mesleği nedir? İsmet Özel'in okunması gereken kitapları...
EDEBİ HAYATI
Okumayı öğrendiği ilk günden beri şiirler ve edebiyatla iç içe olan Nurullah Genç, şiiri çok seviyordu ve çok sayıda şiir ezberindeydi. Lise yıllarında şiirler yazmaya başladı. Şiirlerinin bir dergide yayına girmesi ise üniversite yıllarında gerçekleşti.
1980 yılından itibaren pek çok edebiyat dergisinde şiirleri ve yazıları yayınlandı. İlk şiir kitabını 1986'da 'Çiçekler Üşümesin' ismi ile çıkardı.
Türk Edebiyatı'nın önemli şairlerinden biri olan Nurullah Genç, şiirlerini din, gelenek ve milli duyarlılık çerçevesinde yazmaktadır. Eserleri, çoğunlukla Türk dünyasının gelenek ve inanç dünyasının etkisindedir.
Şiirleri ve eserleri çok sayıda akademisyenin çalışmalarına konu olan Nurullah Genç üzerine yazılmış deneme kitabı ve makaleler bulunmaktadır.
ÇOK SAYIDA ÖDÜL ALDI
-
1979 - MTTB Hicri 1400 Şiir Yarışması Birinciliği
-
1987 - Kültür ve Turizm Bakanlığı Roman Teşvik Ödülü
-
1990 - TDV Na’atı Şerif Büyük Ödülü
-
1993 - MGV Gençlik Marşı Birincilik Ödülü
-
1996 - Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti Kültür Hizmet Ödülü
-
1998 - Tuzla Belediyesi Gül Şiirleri Armağanı Büyük Ödülü
-
1999 - Yılın Şairi (Türkiye Yazarlar Birliği)
NURULLAH GENÇ KİTAPLARI
-
1986 - Çiçekler Üşümesin (Şiir)
-
1987 - Tutkular Keder Oldu (Roman)
-
1989 - Yollar Dönüşe Gider (Roman)
-
1990 - Nuyageva (Şiir)
-
1990 - İntizar (Roman)
-
1992 - Yankı ve Hüzün (Şiir)
-
1993 - Aşkım İsyandır Benim (Şiir)
-
1995 - Siyah Gözlerine Beni de Götür (Şiir)
-
1995 - Yanılgı Saatleri (Şiir)
-
1996 - Rüveyda (Şiir)
-
1996 - Yağmur (Şiir)
-
1997 - Denizin Son Martıları (Şiir)
-
1998 - Aşk Ölümcül Bir Hülyadır (Şiir)
-
1998 - Gül ve Ben (Şiir)
-
1999 - Hüznün Lâlesidir Dünya (Şiir)
-
2001 - Yürüyelim Seninle İstanbul’da (Şiir)
-
2002 - Müptelâdır Gemiler Benim Denizlerime (Şiir)
-
2003 - Sensiz Kalan Bu Şehri Yakmayı Çok İstedim (Şiir)
-
2004 - Birkaç Deli Güvercin (Şiir)
-
2006 - Çanakkale: Her Şey Yanıp Gül Oldu (Şiir)
-
2009 - Ateş Semazenleri (Şiir)
-
2011 - Mahrem ve Münzevi (Toplu Şiirler) (Şiir)
-
2012 - Harflerin Simyası (Şiir)
-
2016 - Siyah Beyaz Tabletler (Şiir)
-
2018 - Bilardo Telmihleri (Şiir)
Ayrıca, edebi eserlerinin dışında, 10'a yakın iktisadi konularda yazılmış kitabı bulunmaktadır.
-
haydar ikizoğlu 3 yıl önce Şikayet EtYollar Dönüşe Gider romanı rahmetli dedesinin başından geçen olaylardır.Beğen Toplam 3 beğeni
-
OZER 3 yıl önce Şikayet EtYollar dönüşe gider günümüzün çok ötesinde Hollywood filmlerine taş çıkartır...Beğen Toplam 2 beğeni