Cengiz Topel kimdir ve nerelidir? Akılalmaz işkencelerle şehit edilen Cengiz Topel hayatı...
Cumhuriyet tarihinin ilk hava harp şehidi olan Cengiz Topel'in hayatı ve acıklı ölümü tüyleri diken diken eden cinsten. Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel, genç yaşında, akılalmaz işkencelere maruz kalarak şehit düştü. Peki şanlı şehidimiz Cengiz Topel kimdir ve aslen nerelidir? Cengiz Topel nasıl öldürüldü? İşte herkesin bilmesi gereken Cengiz Topel'in hayatı ve biyografisi...
Cengiz Topel 2 Eylül 1934'te İzmit'te dünyaya geldi. Aslen Trabzon, Çaykaralı'dır. Annesinin adı Mebuse, babasının adı Hakkı'dır. Memur bir babanın ve 4 çocuklu bir ailenin 3'üncü çocuğudur.
Çocukluk dönemini İzmit'te geçirdi. İlk öğrenimine Balıkesir, Bandırma'da başladı, ancak Gönen'de devam etti. Henüz 11 yaşındayken babasın vefat etti. Bu kaybın ardından ailesi ile birlikte İstanbul'a taşındı.
EĞİTİM HAYATI
Bandırma, Gönen derken Kadıköy İlkokulu'ndan ilköğrenimini tamamladı. Ardından Kadıköy Yeldeğirmeni Okulu'nda öğrenim gördü ve Haydarpaşa Lisesi'ne başladı. Bir dönem burada eğitim aldıktan sonra Kuleli Askeri Lisesi’ne geçiş yaptı ve burada başarı ile mezun oldu.
Lise mezuniyetinin ardından Kara Harp Okulu'una başladı. 2 yıllık eğitim hayatından sonra Asteğmen rütbesi aldı. Daha sonra, NATO kapsamındaki Türk Pilotları eğitim kampına katıldı. Bu eğitim çerçevesinde bir dönem Gaziemir'de, bir dönem ise Kanada'da bulundu.
PİLOT OLDU!
Yurtdışındaki pilotluk eğitimlerinde lisan kursuna katıldı ve başarı ile tamamladı. 1957'de pilot olma yetkisini elde etti.
Pilot olduktan sonra ülkesine dönüş yaptı. Daha sonra Merzifon 5. Ana Jet Üs Komutanlığı'na atandı.
Birkaç yıl içinde Eskişehir 1. Hava Ana Jet Üssü’nde görevlendirildi. Kısa süre içinde Pilot Yüzbaşı unvanını aldı.
DÜŞEN UÇAKTAN PARAŞÜTLE ATLADI, ADINI TARİHE YAZDIRDI!
8 Ağustos 1964'te, Kıbrıs Barış Harekatı kapsamında görevlendirildi. Türk Hava Kuvvetleri’ne ait dörtlü F-100 kolunun liderliğini yapan Cengiz Topel'in uçağı, Rum Gemilerini mağlup etmek üzereyken düşürüldü. Uçaktan paraşütle atlayan Topel, Peristeronari isminin verildiği yere iniş yaptı. Bu bölgede Rum askerleri tarafında esir alındı.
Türkiye, Cengiz Topel'in iadesini istedi ancak sonuç vermedi. Hal böyle olunca Birleşmiş Milletler devreye sokuldu. Rumlar ise, Birleşmiş Milletler'e Topel'i sorgulayıp salıvereceklerini bildirerek zaman kazandı.
AKIL ALMAZ İŞKENCELERE MARUZ KALDI
Türk tarihinin şanlı şehitlerinden biri olan Cengiz Topel, bilgi vermeyince ve Türkiye aleyhinde konuşmayınca Rumlar tarafından ağır işkenceye maruz kaldı. Cengiz Topel'in cenazesini gören Türk Mukavemet Teşkilatı üyesi Eşref Düşenkalkar, cenazeyi gördüğü günü hayatının en ızdıraplı günü olarak tanımladı.
Öyle ki, Rum askerler, Birleşmiş Milletleri oyaladığı esnada Toper'e çeşitli işkenceler yaptı. Sol gözünü tahrip edip, pazılarını matkapla oymuşlardı. Kafatasının sol tarafına beton çivisi takmış, sol ayağını kırmışlardı. Boğazından göğsüne kadar yarıp çuval diker gibi dikmişlerdi.
İnceleme yapan doktorun ifadesi ise, Cengiz Topel'in iç organları çıkarılmış ve kalp ve ciğerlerini alınmıştı.
Ahmet İhsan Tokgöz kimdir ve aslen nerelidir? Ahmet İhsan Tokgöz eserleri...
CENGİZ TOPEL'İN ACI ÖLÜMÜ
Verilen bilgilere göre, Cengiz Topel, 8 Ağustos 1964'te Kıbrıs'ta hayatını kaybetti. Vefatı Rum radyolarından bildirildi. Kayıtlara ise sorgu esnasında hastalandığı ve hastanede hayatını kaybettiği şeklinde geçti. Ancak gerçekler böyle değildi. Topel, ağır işkenceler sonunda ebedi hayat göç etmişti.
Bu kayıp, Türk tarihine geçti. Türk Hava Kuvvetleri'nin Cumhuriyet tarihindeki ilk hava harp şehidi olarak kabul edildi.
11 Ağustos 1964'te Lefkoşa Rum Hastanesi'nden alınan şanlı şehidin naaşı 12 Ağustos'ta Türkiye'nin farklı şehirlerinde yapılan çok sayıdaki cenaze töreninin ardından 14 Ağustos'ta Edirnekapı'daki Sakızağacı Hava Şehitliği'ne defnedildi.
ADI HASTENELERE, OKULLARA VE CADDELERE VERİLDİ
30 yaşında şehit olduktan sonra adını altın harflerle Türk tarihine yazdıran Cengiz Topel'in ismi yurdun dört bir köşesinde farklı yerlerde kullanıldı. İsmi, okullara, hastanelere, caddelere verildi.
-
Tahsin 2 yıl önce Şikayet EtEkrem İmamaoğlu pilotumuza işkence yaptıran Makarios'un heykelini istanbula dikti. Allahım ne günlere kaldık. Şehidimize Allah rahmet eylesin.Beğen Toplam 8 beğeni
-
Ali baba 2 yıl önce Şikayet EtŞu İstanbulun soyguncusu eko yunan basınında baş tacı ediliyor acaba neden?Beğen Toplam 7 beğeni
-
Sahipkıran 2 yıl önce Şikayet EtBu ismi her duyduğumda, içim cız ediyor, aklıma Caferi Tayyar RA. geliyor, öfkeden çılgına dönüyorum, içimizdeki ve dışımızdaki rumlara katliam yapasım geliyor!Beğen Toplam 7 beğeni
-
Abdullah KAHVECİ 2 yıl önce Şikayet Etaynı olay bugün olsaydı, rumlar aman bişey yapmayın, hemen veriyoruz derdi. O zamanki TÜRKİYE ile bu zamanki TÜRKİYE, HEYHAT. REİS sen çok yaşa he mi.Beğen Toplam 11 beğeni
-
Maruf 2 yıl önce Şikayet EtAllah rahmet etsin. Kafir hiç değişmiyor, bugün de aynı kafir, aynı zalim, aynı alçak.Beğen Toplam 12 beğeni