Evliya Çelebi kimdir ve aslen nerelidir? Evliya Çelebi'nin eserleri! Evliya Çelebi hayatı...

Evliya Çelebi eserleri ile yüzyıllardır adından söz ettiren bir isim. Evliya Çelebi Seyahatnamesi ile okullarda öğretilen isimlerden. Gezi kitabı denince akla gelen Evliya Çelebi'nin hayatı merak konusu. İşte merak edenler için, kısaca Evliya Çelebi...

Evliya Çelebi kimdir ve aslen nerelidir? Evliya Çelebi'nin eserleri! Evliya Çelebi hayatı...
Evliya Çelebi kimdir ve aslen nerelidir? Evliya Çelebi'nin eserleri! Evliya Çelebi hayatı...
GİRİŞ 20.09.2022 12:53 GÜNCELLEME 20.09.2022 12:53
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Evliya Çelebi 1611'de İstanbul'da dünyaya geldi. Asıl adı, Derviş Mehmed Zillî'dir. Aslen Kütahyalı'dır. Hacı Ahmed Yesevi soyundan gelmektedir. İstanbul'un fethinin ardından ailesi İstanbul'a yerleşti.  Çocukluk dönemini İstanbul'da geçirdi. 

Babası Derviş Mehmed Ağa, I. Süleyman'dan I. Ahmed’e kadar olan padişahların kuyumcubaşılığını yaptı. Annesi Abzah Hanım'ın kardeşi (Evliya Çelebi'nin teyzesi) ise, Ahmed Paşa'nın validesidir. Dedesi Kara Ahmet Bey ise, Fatih Sultan Mehmed'in akıncılarındandır. 

Evliya Çelebi

İbni Sina kimdir ve aslen nerelidir? Filozofların prensi İbni Sina'nın kısaca hayatı...İbni Sina kimdir ve aslen nerelidir? Filozofların prensi İbni Sina'nın kısaca hayatı...

HAFIZ OLDU

Zaman zaman ailesine ile birlikte memleket Kütahya'ya giderdi. Hayatına İstanbul'da devam eden Çelebi, öğrenim yaşına gelince mahalle mektebine gitti. Ardından Şeyhülislam Hamit Efendi Medresesi'nde eğitim aldı. 7 yıl boyunca burada öğrenim gördü. Daha sonrasında ise Saray'ın içinde bulunan Enderun Mektebi'nde dersler aldı. Burada, musiki, kafiye, dil bilgisi gibi alanlarda kendisini geliştirdi. 

Eğitim hayatında devam ederken diğer yandan da  Kuran-ı Kerim ve Arapça dersleri almayı da ihmal etmedi. Genç yaşında hafız oldu. 

SARAY'DA GÖREVLENDİRİLDİ

Evliya Çelebi, henüz 25 yaşındayken, Ayasofya Camii'nde mukabele yaptığı esnada, IV. Murad'ın kararı ile Saray'a alındı. Burada, musahip olarak görev aldı. Musahipler, tatlı söyleşileriyle padişahların hoşça vakit geçirmelerini sağlayan kişilerdir. 

Kısa süre içinde Padişah'ın gözüne girmeyi başaran Evliya Çelebi, çok sayıda paşanın yanında bulundu. Defterdarzâde Mehmed Paşa, Köprülü Mehmed Paşa ve daha nice paşa ile birlikte ülkeler gezdi.

Şimdiki tabiri ile iş gezisi denilebilecek seyahatlerde paşaların imam ve müezzinliklerini yaptı. Çoğu kez İstanbul'a haber getirip, İstanbul'dan haber götürdü.

Evliya Çelebi Seyahatname

Süleyman Çelebi kimdir? Süleyman Çelebi eserleriSüleyman Çelebi kimdir? Süleyman Çelebi eserleri

EVLİYA ÇELEBİ SEYEHATNAMESİ

Küçük yaşlardan itibaren gezmekle oldukça ilgiliydi. Onun hedefi, her zaman daha fazla yer görmek ve öğrenmekti. Saray'da uzun süre kalmaması da bu hayalinden ötürüydü. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'i rüyasında görmesi üzerine gezilerine başladı. 

İlk gezisine İstanbul ardından da Bursa ile başlayan Evliya Çelebi çok sayıda ülke görme fırsatı elde etti. Yaklaşık 40 yıl boyunca seyahat ettiği bilinmektedir. Aktarılanlara göre, Evliya Çelebi, Osmanlı sınırlarında olan ülkelerin büyük bir kısmını gördü. 

Evliya Çelebi, gezmekle yetinmemiş, gördüklerini yazıya aktarmıştır. Bu yazdıklarını bir gezi kitabı haline dönüştürdü. Kendine has bir üslup kullanarak yazdığı 10 ciltten oluşan bu kitap serisi, yüzyıllardır nesilden nesle aktarılan Seyahatname'dir. Asıl nüshalar Topkapı Sarayı Müzesi'nde sergilenmektedir. 

Evliya Çelebi biyografisi

Ali Kuşçu kimdir ve aslen nerelidir? Ali Kuşçu'nun hayatı ve eserleri...Ali Kuşçu kimdir ve aslen nerelidir? Ali Kuşçu'nun hayatı ve eserleri...

EVLİYA ÇELEBİ ESERLERİ

  • 1630 - İstanbul ve çevresi

  • 1640 - Anadolu, Kafkaslar, Girit ve Azerbaycan

  • 1640 - Suriye, Filistin, Ermenistan ve Rumeli

  • 1655 - Doğu Anadolu Bölgesi, Irak ve İran

  • 1656 - Rusya ve Balkanlar

  • 1663/1664 - Macaristan'da askeri seferler

  • 1664 - Avusturya, Kırım ve ikinci kez Kafkaslar

  • 1667-1670 - Yunanistan ve ikinci kez Kırım ve ikinci kez Rumeli

  • 1671 - Hac için Hicaz, Mekke ve Medine

  • 1672 - Mısır ve Sudan

Evliya Çelebi eserleri

EVLİYA ÇELEBİ'NİN ÖLÜMÜ

Evliya Çelebi, 1685'te Mısır'da vefat etti. Ancak mezarının nerede olduğu bilinmemektedir. Bazı tahminlere göre, Lohusa Sultan Türbesi yanındaki Meyyit Mezarlığı'ndadır. 

2011 EVLİYA ÇELEBİ YILI İLAN EDİLDİ

Evliya Çelebi'nin 400'üncü yılı nedeniyle 2011 yılı Evliya Çelebi yılı olarak ilan edildi. Bu karar UNESCO tarafından verildi. 

YORUMLAR 7
  • Orhan 2 yıl önce Şikayet Et
    Çok gezenmi çok okuyanmı bilir diye sormuşlar cevap çok gezen demişler bu kadar basit mi yargılamak bakırköy ruh ve sinir hastalıkları hastanesinde yazmadı seyahatmaneyi gezerek yazdı hele deli falanda değildi devrin en büyük komutanları ile savaşa gitmiş padişahla hemhal olmuş entellektüel okumuş çok zeki bir kişiliktir kendisi eleştirirken saygılı olalım olaylara bakış açısı gayet edebidir onun olayları abartmasıda sanattır insanlar unutmasın akıllarında kalsın diye yoksa halüsinasyon gördüğünden değil .
    Cevapla
  • dinçer 2 yıl önce Şikayet Et
    Olağanüstü olayları, hiçbir referansa dayanmadan nakleden, mantık sınırları dışındaki durumları bildirmeyi ilim zanneden ancak çok gezmiş biridir.
    Cevapla
  • Demircan 2 yıl önce Şikayet Et
    hadi ordan çok bilmiş
    Cevapla
  • Demircan 2 yıl önce Şikayet Et
    hadi ordan çok bilmiş
    Cevapla
  • ,,,,,,,,,,,, 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah /cc) rahmet eylesin (Amin)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle