Selahaddin Eyyubi kimdir ve aslen nerelidir? Babası kim? Selahaddin Eyyubi'nin hayatı kısaca

Kudüs'ü fetheden Selahaddin Eyyubi İslam aleminin en önemli komutanlarından biridir. İslam'ın önemli simgelerinden biri olan Mescid-i Aksa'nın Müslümanlar'ın eline geçmesinde öncülük eden Selahaddin Eyyubi'nin bilinmeyen hayatıyla ilgili detaylar haberimizde...

Selahaddin Eyyubi kimdir ve aslen nerelidir? Babası kim? Selahaddin Eyyubi'nin hayatı kısaca
Selahaddin Eyyubi kimdir ve aslen nerelidir? Babası kim? Selahaddin Eyyubi'nin hayatı kısaca
GİRİŞ 04.12.2023 17:37 GÜNCELLEME 04.12.2023 17:37
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Selahaddin Eyyubi 1132'de Tifrit'te (Irak'ta olup, Bağdat'ın 140 km kuzeybatısında bulunan bir kasabadır) dünyaya geldi. Aslen Tikritli'dir. Babası, Eyyubiler Hanedanı'nın ata komutanı ve dönemin Tikrit Valisi Necmeddin Eyyûb'dür. 

Selahattin Eyyubi'nin doğduğu yıl, babası aşireti ile birlikte Tikrit'ten ayrıldı ve Musul'a yerleşti. Babası, Musul Atabeyi İmamuddin Zengi tarafından 'Balebek(Baalbek)' Valisi tayin edildi. Babası ve kardeşi de devlet hizmetinde olan Selahattin Eyyub, genç yaşlarda Haçlılar'a karşı yapılan seferlerde yer aldı. 

Çocukluk dönemini Balebek ve Musul'da geçiren Selahattin Eyyubi, çocukluk döneminden itibaren hem dini hem de askeri eğitim aldı. Diğer yandan ise, geometri, astronomi, matematik, aritmetik konularda da uzmanlık seviyesine ulaştı.

Ayrıca, sosyoloji, felsefe, hukuk, fıkıh gibi alanlarda da kendini geliştirdiği bilinmektedir. Dini konularda oldukça araştırma yapan Selahaddin Eyyubi aynı zamanda hafızdı. Kürtçe, Arapça, Türkçe ve Farsça konuşabildiği kaynaklarda yer almaktadır. 

Kudüs Fatihi Selahattin Eyyubi oyuncuları kimdir? Ne zaman başlıyor? Oyuncu kadrosuKudüs Fatihi Selahattin Eyyubi oyuncuları kimdir? Ne zaman başlıyor? Oyuncu kadrosu

SURİYE VE MISIR SULTANI OLMASI VE EYYUBİ DEVLETİ'NİN KURULMASI

Selahattin Eyyubi'nin gençlik döneminde amcası Şirkuh tarafından eğitilmeye başlandı. Bu süre zarfında Mısır'daki Fatımi Devleti'nde bir kriz hakimdi. Mısır halifeleri otoritelerini kaybettiklerinden dolayı ülke vezirler tarafından yönetilmekte ve iktidar sıkça el değiştirmekteydi. Bu sırada amcası Şirkuh'un kumandasında seferlerde boy gösteren Selahaddin Eyyubi, bu dönemde yeteneği ile sivrilmeyi başardı. 

Mısır'da Türk hakimiyetinin başlaması ve komutan Şirkuh'un vefat etmesi üzerine Halife Âdıd, kumandanların arzusu üzerine yerine Selahaddin Eyyubi geçti. 'el-Melikü’n-Nâsır' unvanı ile Zengi Devleti'nin Mısır ordusunun kumandanı ve Fâtımî halifesine vezir tayin edildi. Sonraki dönemlerde ise (Suriye Sultanı) Nûreddin Mahmud Zengi'nin de onayı ile Mısır'a bağlı yerleri hükümdar olarak yönetmeye başladı. 

Mısır'a hakim olduktan sonra Türkler'e karşı direniş gösteren Fatımi çevresi ile mücadele etti. Diğer yandan da Haçılar ve Bizanlılar'a meydan okudu. Bu dönemde Fatımi muhalifleri Selahattin Eyyubi'yi düşürmek için Haçlılar ile ortak plan yaptıysalar da fayda etmedi. 

Selahattin Eyyubi, Fatimi muhalifi Cevher'in Haçlılar ortak olmasını öğrendikten sıonra Cevher'in hayatına son verdi. Bu olayın ardından Fatimi taraftarları isyan etti ancak Eyyubi bu isyanı başarı ile bastırdı. 

Mısır'e yeniden bir ülke yaparak teşkilatlandıran Selahaddin Eyyubi, ülkesine yapılan kuşatmalara karşı büyük zaferler elde etti. Fatımi siyasetini aşamalı olarak bitirdi ve Fatımi hilafetine son verdi. 

Suriye Sultanı Nureddin Mahmud Zengi'nin vefatının ardından onun yerine oğlu Melikü's-Salih (11 yaşında) geçti. Bu kez de Melikü's-Salih'e bağlı kalan Selahattin Eyyubi, devleti idare edebilecek yeteneğe sahip olmayan sultanın atabeyi oldu. 

İç sıkıntıların da yaşandığı dönemin ardından Suriye ve Mısır hakimi olarak birçok ülke tarafından tanındı. Selahaddin Eyyubi'nin asıl amacı devleti dağılmaktan kurtarmak ve Ortadoğu'da İslam birliğini sağlamaktı. Bu amaç doğrultusunda çok kez Haçlı Seferleri'ne katıldı.

Mısır hakimi olan Eyyubi, Müslümanlar'ın Haçlılar'a karşı birleşmesine öncülük etti ve zaman için Eyyubi Devleti'ni kurdu. Eyyûbîler Devleti'nin kurucusu ve ilk hükümdarıdır.

KUDÜS'ÜN FETHİ

Selahattin Eyyubi'nin hedeflerinden biri de İslam dini için kutsal olan ve ilk kıblemiz olan Mescid'-i Aksa'nın asıl sahibi olan Müslümanlar'ın eline geçmesiydi. Bundan ötürü Kudüs'ü fethetmek en önemli görevlerden biriydi.

Bu doğrultuda Eyyubi'nin askerleri Kudüs'ün surlarına kadar geldi, dayandı. 20 Eylül 1187'de kuşatma başladı. Kuşatmada Müslüman ordusu Hristiyan ordusunu tarumar etti. 12 günlük kuşatmanın ardından, 60 bin askere sahip olan Haçlılar, 30 bin askere sahip Eyyubiler'e Kudüs'ü teslim etti. Böylece 2 Ekim 1187'de Kudüs fethedildi

SELAHADDİN EYYUBİ'NİN EŞİ

Selahaddin Eyyubi'nin eşi İsmet Hatun'dur. İsmet Hatun, Babası Böriler'in Şam yöneticisi Muinüddin Üner'in kızı; Zengîler, Şam ve Halep Atabeyi Nûreddin Mahmud Zengî'nin eski eşidir. 

SELAHADDİN EYYUBİ NASIL ÖLDÜ?

Selahaddin Eyyubi 4 Mart 1193 Şam'da hayatını kaybetti. Selahaddin Eyyub'nin vefat nedeninin tifo hastalığı (ölümcül olabilen bakteriyel bir enfeksiyon) olduğu bilinmektedir. 

SELAHADDİN EYYUBİ KAÇ YAŞINDA ÖLDÜ?

Selahaddin Eyyubi 61 yaşında vefat etmiştir. 

SELAHADDİN EYYUBİ'NİN MEZARI

Selahaddin Eyyubi'nin naaşı Suriye'nin Şam şehrinde bulunan Emevî Camii'ndedir. 

YORUMLAR 26
  • Anne 10 ay önce Şikayet Et
    Çin bizim Hicaz bizim Türkistan bizimdir biz müslümaniz Bütün dünya bizimdir.
    Cevapla
  • YUSUF YILDIZ 10 ay önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin, mekanı Cennet olsun.
    Cevapla
  • Atatürkçü 11 ay önce Şikayet Et
    Rabbim sizin gibi büyük devlet ve İslam büyüklerine gani gani rahmet eylesin. Mekanınız cennet olsun. Peygamberimize komşu eylesin.
    Cevapla
  • İSMAİL 11 ay önce Şikayet Et
    Allah ın Rahmeti üzerine olsun. Bugün de örnek alınır inşaallah
    Cevapla
  • Vanlı 11 ay önce Şikayet Et
    Selahaddin nasılki benim atamsa Yavuzda Fatihte benim atamdır cedimdir çünkü ben önce Müslüman ım ondan sonra kürdüm
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle