İsmail Haniye kimdir? Nasıl öldü? Hamas lideri İsmail Haniye'nin hayatı

Filistin direnişinin önemli isimlerinden olan İsmail Haniye şehit düştükten sonra gündem geldi. Bunun üzerine İsmail Haniye'nin hayatı hakkında araştırmalar yapıldı. İşte, merak edenler için Hamas lideri İsmail Haniye'nin biyografisi...

İsmail Haniye kimdir? Nasıl öldü? Hamas lideri İsmail Haniye'nin hayatı
İsmail Haniye kimdir? Nasıl öldü? Hamas lideri İsmail Haniye'nin hayatı
GİRİŞ 02.08.2024 13:58 GÜNCELLEME 02.08.2024 13:58
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

İsmail Haniye 29 Ocak 1962'de Gazze Şeridi'ndeki Elşati mülteci kampında dünyaya geldi. Aslen Filistinlidir.

1948 Arap-İsrail Savaşı sırasında Aşkelon şehrinden kaçarak mülteci durumuna düşen bir aileye sahip olan İsmail Haniye, ilk, orta ve lise öğreniminin ardından Gazze İslam Üniversitesi'nden mezun oldu.

1989'da I. İntifada'ya katıldığı ve Hamas üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklandı. 1992'de Güney Lübnan'a sürüldü. Bir yıl sonra memleketine geri döndü. 

1999'da Hamas genel sekreteri Şeyh Ahmet Yasin'in Özel Kalem Müdürü olarak görev yaptı. 2004'te bu görevi sona erdikten sonra Filistin Yasama Konseyi seçimlerinde Hamas lideri Halid Meşal'in Şam'da sürgünde olmasından ötürü listenin en başındaydı. 

16 Şubat 2006'da Hamas'ın başbakan adayı olarak açıklandı. 19 Şubat'ta ise ABD ve İsrail'in tüm karşıt hareketlerine rağmen Filistin başkanı Mahmud Abbas tarafından Başbakan olarak atandı.

2006'da Gazze'de El Fetih ile Hamas üyelerinin çarpışmaları esnasında konvoyuna saldırı düzenlendi. Ancak bu saldırıdan kurtuldu. Bir yıl sonra bu kez de İsrail tarafından evine karşı füze saldırısı yapıldı. Bu suikast girişiminden de kurtulmayı başardı. 

Haziran 2007'de Gazze Şeridi'ndeki Hamas ile El Fetih arasındaki çatışmaların zirveye çıktı. Bunun üzerine İsmail Haniye, Filistin devlet başkanı Mahmud Abbas tarafından görevden alındı. 

2006'da Filistin Ulusal Yönetimi Başbakanı oldu. Bu görevi 2014'te son buldu. 2017 ile 2024 arasında ise Filistin'in direnişinin sembolü olan Hamas'ın liderliğini yaptı. 

İSMAİL HANİYE NASIL ÖLDÜ?

İsmail Haniye 31 Temmuz 2024'te, İran'da Cumhurbaşkanı seçilen Mesud Pezeşkiyan'ın göreve başlama törenine katıldığı sırada suikaste uğradı. 62 yaşında şehit düştü. 

İsmail Haniye'ye düzenlenen suikast akıllara İsrail'in daha önce düzenlediği suikastleri getirdi. Hamas'ın eski lideri Halid Meşal ve Hamas'ın kurucusu Şeyh Ahmed Yasin de suikaste uğramıştı. 

Halid Meşal kimdir ve kaç yaşındadır? Nerede yaşıyor? Halid Meşal'in eğitimi...Halid Meşal kimdir ve kaç yaşındadır? Nerede yaşıyor? Halid Meşal'in eğitimi...

İSMAİL HANİYE'NİN ÇOCUKLARI

İsmail Haniye'nin 13 çocuğu bulunmaktadır. 

YORUMLAR 2
  • KONYALI 1 ay önce Şikayet Et
    Sana nasıl Bi beddua edeceğimi bilemiyorum itrail Allah seni kahr etsin bidaha adın duyulmasın itrail sürüsü
    Cevapla
  • isa 1 ay önce Şikayet Et
    allah rahmet eylesin
    Cevapla