UİB'in 2015 ihracatı 22 milyar dolar
Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu, birliğin 2015'te yüzde 5,5 düşüşle 22 milyar 175 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini bildirdi.
Sabuncu, yazılı açıklamasında, Türkiye'nin ihracatının geçen yıl yüzde 8,7 azalışla 143 milyar 729 milyon 741 bin dolar olduğunu, UİB'in ise 2015'i yüzde 5,55 kayıpla 22 milyar 175 milyon dolar dış satışla tamamladığını aktardı.
Yaşanan seçim atmosferlerine rağmen Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2'nci ve 3'üncü çeyreklerde beklenenin üzerinde bir büyüme yaşayan Türkiye ekonomisinin olumlu yönde gelişme kaydettiğini, büyüme rakamının önemli bir kısmının ihracat kaynaklı olduğunu belirten Sabuncu, "Bu durum Türkiye ekonomisinin geleceği açısından ihracatın ne kadar kritik bir noktaya geldiğini açıkça ortaya koyuyor" ifadelerini kullandı.
- Parite etkisinin 2016'da büyük ölçüde azalmasını bekliyoruz"
Sabuncu, geçen yılın son ayında Fed'in kademeli faiz artırımına gitme kararı almasının gelişmekte olan ülkeleri ve Türkiye'yi etkileyeceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Türkiye olarak bu süreçten alnımızın akıyla çıkmamız için ihracatı merkeze alan bir büyüme modelinin benimsenmesi ve bu doğrultuda yapısal reformların hayata geçirilmesi gerekiyor. UİB olarak 2023 yılı hedeflerinin yakalanması için Ar-Ge, inovasyon, markalaşma ve tasarım kavramlarının ön planda olduğu katma değeri yüksek bir üretim sisteminin hızla planlanması gerektiğini düşünüyoruz. Avro/dolar paritesindeki kayıplara rağmen 2015'i başarıyla tamamladık. 2016 yılında parite etkisinin büyük bir ölçüde azalmasını bekliyoruz. Avrupa Merkez Bankasının para politikası, para birliğindeki toparlanmanın sağlıklı bir çizgide ilerlemesini sağlıyor. Tüm bu gelişmelerin, Türk ihracatçısı olarak en büyük pazarımız olan AB ülkelerine yaptığımız ihracata olumlu katkı sağlayacağını ve bu katkının 2016 yılında da artarak devam edeceğini düşünüyoruz."
Yeni yıla istikrarlı bir ortamda girildiğini, pariteyi de daha iyi öngörülebilir şekilde tahmin ettiklerini ifade eden Sabuncu, "UİB çatısı altında yer alan ihracatçı birliklerimiz bu yılki ihracat beklentilerini sağduyulu bir şekilde ortaya koydu. UİB olarak hedeflediğimiz 24 milyar dolar ihracatla Türkiye'nin 2016'da yüzde 4 büyüme hedefine katkı vermek istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
- UİB çatısı altındaki sektörlerin ihracatları
Bursa, 2015 ihracatını geçen yıla göre yüzde 8,5 azalışla 11 milyar 668 milyon dolar olarak gerçekleştirirken, iller bazında en fazla dış satış yapan ikinci kent olma konumunu sürdürdü.
UİB çatısı altında yer alan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), 2015'te bir önceki yıla göre yüzde 4,33 kayıpla 18,7 milyar dolar ihracata imza atarken, Türkiye geneli otomotiv ihracatı yüzde 5 düşüşle 21,2 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Otomotiv endüstrisi 2015'te parite kaynaklı 3 milyar dolarlık kayıp yaşamasına rağmen üst üste 10'uncu sektörel ihracat şampiyonluğuna ulaştı. OİB, parite etkisinin azalması, AB pazarındaki büyüme, yeni yatırım ve modellerin etkisiyle 2016'da ihracatın geçen yıla göre daha yüksek gerçekleşmesini öngörüyor.
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) geçen yıl yüzde 14,18 düşüşle 1,2 milyar dolarlık dış satışa imza attı. Uludağ Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) 2015'i yüzde 12,6 azalış ve 498,5 milyon dolarlık ihracatla kapattı. Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) geçen yılı yüzde 11,5 gerileme ve 165,2 milyon dolarla bitirdi. Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği de (UYMSİB) bir önceki yıla göre yüzde 2,91 artışla 104,9 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
YORUMLAR