Bursa

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık:

23:08 12 Nisan 2016
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık:

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Meclis'e çok güçlü bir patent kanunu gönderdik. Meclis'teki yasama sürecinde inşallah daha da olgunlaşacak ve mayıs ayı içinde Türkiye'yi geleceğe taşıyacak bir patent kanununa kavuşmuş olacağız." dedi.

Işık, Bursa Ticaret ve Sanayi Odasında (BTSO) düzenlenen istişare toplantısında, Türkiye'nin önemli başarıların altına imzasını attığını fakat bunun ülkenin taşıdığı potansiyel itibarıyla yeterli olmadığını söyledi.

Yeni bir başarı hikayesi yazılması gerektiğini vurgulayan Işık, "Bunun için gerekli bütün çalışmaları yaptık, yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Patent Kanunu ile ilgili çalışmaların sürdürüldüğü bilgisini veren Işık, şunları kaydetti:

"Geçen hafta itibarıyla çok kapsamlı hazırlanmış ve çok güçlü bir istişareyle hazırlanmış Patent, yani Sınai Mülkiyet Hakları Kanunu'nu meclise sevk ettik. Bugün aldığım bilgiye göre, 26 Nisan'da Sanayi Ticaret Komisyonu'nda görüşmeye başlayacağız. Arzumuz ve hedefimiz, mayıs ayı içinde Türkiye'nin modern bir Sınai Mülkiyet Hakları Kanunu'na kavuşması. Bununla ilgili gerçekten çok detaylı bir çalışma yaptık. Bütün paydaşlarla defalarca toplantı yaptık. Hiç kimsenin 'Bu kanun için benim görüşüm alınmadı' dememesi için gereken her türlü çalışmayı yaptık. Meclis'e çok güçlü bir patent kanunu gönderdik. Meclis'teki yasama sürecinde inşallah daha da olgunlaşacak ve mayıs ayı içinde Türkiye'yi geleceğe taşıyacak bir patent kanununa kavuşmuş olacağız."

Işık, çok önemli düzenlemeler içeren Üretim Reform Paketi ile ilgili de yoğun çalışmalar gerçekleştirdiklerini, paketin şu anda olgunlaşma sürecinde olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Sanayinin finansmana erişiminden Endüstri 4.0'a kadar organize sanayi bölgelerindeki boş arazilerin değerlendirilmesinden ıslah organize sanayi bölgelerine kadar pek çok düzenlemeyi hayata geçireceğiz. Artık 'Benim sermayem araziye, bina yapmaya yetmiyor' diyenler için 'Sanayi Gayrimenkul Yatırım Modeli'ni getirmeyi hedefliyoruz. Sanayi 4.0'a Türkiye'yi önceden hazırlamak istiyoruz. 4. Sanayi Devrimi'ni arkadan takip etmek değil, tamamen içinde, aktör olmak istiyoruz. Bununla ilgili yasal düzenlemeyi de bu paketle hayata geçiriyoruz."

"Organize sanayi bölgelerine rant amaçlı yaklaşanların elini yakacak düzenlemeler getiriyoruz" diyen Işık, konuyu en geç mayıs sonuna kadar TBMM'ye sevk etmeyi hedeflediklerini aktardı.

Işık, Ar-Ge ve inovasyon ile kamu-özel işbirliğini güçlendirme hedefi doğrultusunda TÜBİTAK'ı yeniden yapılandıracaklarını vurgulayarak, "TÜBİTAK, özel sektörün yaptığı işlerden çekilecek. Özel sektörün yaptığı veya yapabileceği Ar-Ge'ye TÜBİTAK'ı sokmayacağız. Gerekirse özel sektörden hizmet satın alacağız" ifadelerini kullandı.

TÜBİTAK'ın "Temel Ar-Ge", "Nitelikli Ar-Ge" ve "Öncül Ar-Ge" olmak üzere 3 alana yoğunlaşacağını anlatan Işık, "TÜBİTAK, proje yönetim kabiliyetini geliştirecek, sistem entegrasyonuna çok daha fazla yoğunlaşacak. Bütün bunları yaptığımızda inanıyorum ki Türkiye'deki yaratıcı insan kabiliyeti, bizim gelişmiş dünyayla aramızı çok çok hızlı şekilde kapatmamızı sağlayacak." değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.