Balık paraziti deri nakli için çığır olabilir
Mikroskobik balık parazitinden ilham alan bilim adamları, deri naklinde çığır açabileceği belirtilen "tıbbi yapıştırıcı" geliştirdi.
Amerikalı bilim adamlarının yaptığı araştırma, bir balık parazitinin, cerrahide yaraların kenarlarını yan yana getirmek ve tutturmak için kullanılan metal çengellerden (agraf) daha dayanıklı ve güvenilir olduğunu gösterdi.
Bilim adamları, başı kaktüs şeklindeki "pomphorynchus laevis" parazitinin balığa tutunma biçimini "taklit eden" mikro iğneler geliştirdi.
Biyolog Yun Yang, mikro iğnelerin dokuları yapıştırma gücünün deri nakillerinde kullanılan klasik agraflardan 3 kat fazla olduğunu belirtti.
Araştırmacılardan Jeffrey Karp da mikro iğnelerin yumuşak dokulara çok az zarar vererek girebildiğini, agraflara nazaran doku, kan damarları ve sinirlerin daha az zarar gördüğünü vurguladı.
Karp, ayrıca enfeksiyon riskinin da nispeten az olduğuna dikkati çekti.
Araştırma, İngiliz "Nature Communications" dergisinde yayımlandı.
-
ümit 11 yıl önce Şikayet EtHEKİM +HASTA=ŞÖHRET+ZENGİNLİK. Merak ediyorum bizimkilermi bulmuş?bunu küçümsemek manasında söylemiyorum fakat şu mesleğinde ahlakı ön planda tutan sadece paraya endeksli düşünmeyen doktorların sayısı nekadardır soruyorum hiç denecek kadar az..doktorlar mal varlıklarını hersene açıklayıp bir dergide yayınlasınlar görün içler acısı materyalistleri...Beğen Toplam 2 beğeni