Yaz tatilinde cilt sağlığına dikkat!

Tatilde cildin bronzlaşması ile estetik görünümün güzelleştiği düşünülse de güneş, deniz ve havuz cilt sağlığı için en önemli tehlikelerdir.

Yaz tatilinde cilt sağlığına dikkat!
Yaz tatilinde cilt sağlığına dikkat!
GİRİŞ 04.08.2014 09:45 GÜNCELLEME 04.08.2014 09:45

Yaz aylarında cildin hasar görmesi ile geri dönüşü olmayan cilt sorunları ortaya çıkabilir. Memorial Etiler Tıp Merkezi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Zerrin Baysal, tatilde cilt sağlığını korumanın yolları hakkında bilgi verdi.

Bronzlaşma karışımlarına dikkat edin

Tatilde öncelikle sağlıklı bronzlaşmak diye bir kavramın olmadığı unutulmamalıdır. Havuz ve denize girerken güneş zararlı ışınlarına da maruz kalınacağı için mutlaka önlem alınması gereklidir. Güneşlenirken vücuda sürülen her türlü ajan (SPF korumaları hariç) özellikle parfümlü ürünler deride istenmeyen yanmalara, lekelenmelere, alerjilere ve erken yaşta gelişebilen deri kanserlerine neden olur. Tatilde her akşam, gündüz maruz kalınan güneşin olumsuz etkilerini en aza indirmek için uygun bir bakım yapmak gerekmektedir. Bu nedele tatil öncesi bir dermatoloji uzmanına danışmak uygun olacaktır.

Vücudunuzu havuz ve deniz suyundan iyi arındırın

Tatilde duş alınmadan havuza girilmesi ya da çıktıktan sonra cildin klorlu sudan arındırılmaması enfeksiyon hastalıklarının bulaşmasını kolaylaştırmaktadır. Bu enfeksiyonlardan en sık rastlananı da “molluskum” adı verilen deri kabartıları, siğiller ve mantar enfeksiyonlarıdır. Bu rahatsızlığın tedavisi uzun zaman alabilir. Kişisel hijyene dikkat etmek hem kişinin kendi sağlığı için hem de toplum sağlığı için çok önemlidir.

Kum tanecikleri deriye hasar veriyor

Kumda geçirilecek zamanı azaltmak, ışığın deriye zararlarını azaltmak anlamına gelir. Bunun yanında kum taneciklerinin sürekli deriye teması deride kurumalara, kalınlaşmalara ve kabalaşmaya yol açar. Mümkün olduğu kadar az temas deri sağlığına iyi gelir. 

Aşırı terleme mantara davetiye çıkarabilir

Hava sıcaklıklarının artması ile birlikte aşırı terleme sorunu da ortaya çıkabilir. Aşırı terleme özellikle kasıklar, koltuk altı, parmak araları, kadınlarda meme altı ya da arası gibi kıvrım bölgelerinde daha fazla görülür. Bu bölgelerin ıslak ya da nemli kalması, maya hücrelerini harekete geçirerek mantar hastalığının oluşmasına neden olur. Özellikle ayaklarda kötü koku, pişiğe benzeyen görüntüler ve şiddetli kaşıntılar başlar. Bu durum mutlaka doktora başvurulmasını gerektirir. 

Terlik seçiminiz ayak sağlığınız için çok önemli

Havuz kenarlarında çıplak ayakla yürümek de cilt hastalıklarına neden olur.  Mutlaka terlik kullanma alışkanlığın geliştirilmesi gerekmektedir. Parmak arası ya da kapalı terlikler yazın pişiklerin ya da nasırları temel nedeni olabilir. Çünkü bu rahatsızlıklar sürtünme travması ile tetiklenmektedir. Yumuşak, hava alan, deriye sürtme ya da terletme duygusu vermeyen terlikler kullanmak daha doğru olacaktır.

Saunaya kendi havlunuzla girin

Otellerde kullanılan ortak alanlar ne kadar hijyenik görülürse görülsün, bu mekanlarda kullanılacak ya da temas edilecek yerlere şahsi eşyalarla gidilmesi bulaşıcı hastalıklardan korunmak için önemlidir. Örneğin sauna, hamam, buhar odaları gibi yerlere terlikle girmek, oturularak yerlerde havlu kullanmak riskleri en aza indirecektir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ali Koç Kadıköy'de şoku yaşadı! Haber7 yazarı değerlendirdi...
İmamoğlu’ndan uçsuz bucaksız konvoy ile Mardin’de Ahmet Türk’e ziyaret