Cilt ve saç bakımında bitkilerin gücü

Farmakolog Pınar Alacalı bitkilerin cilt güzelliği ve saç sağlığındaki etkilerini anlattı. İşte cildi güzzelleştirecek, sağlıklı saçlara kavuşturacak öneriler.

Cilt ve saç bakımında bitkilerin gücü
Cilt ve saç bakımında bitkilerin gücü
GİRİŞ 10.03.2010 12:14 GÜNCELLEME 10.03.2010 12:14

Radyo 7’nin sevilen programcılarından Eda Çelebi’nin hazırlayıp sunduğu Eda’yla Gün Ortası programına Farmakolog Pınar Alacacı konuk oldu. Alacacı programda, baharı karşılayacağımız şu günlerde cilt ve saç bakımında bitkilerin gücünden bahsetti.

EDA: Sivilcelerin ergenlik çağında olduğunu söylerler ama ileri yaşlarda da görülüyor. Bunun sebebi ne olabilir?

Pınar Alacacı: Yeme alışkanlıklarımızdan ileri geliyor diye düşünüyorum. Karaciğer’deki yağlanmalardan ileri gelebilir yani hem dâhili hem harici ürünler kullanmamız gerekir. Karaciğerde bir yağlanma varsa karahindibağı bitkisinin ciğeri temizleme özelliğinden ötürü ciltteki sivilceleri ve lekelere çok iyi geleceğini biliyoruz. Bunun dışında aldığımız gıdalara çok dikkat etmemiz gerekiyor. Asitli içeceklerden veya çok yağlı kızartmalardan uzak durmak gerekir.

EDA: Sivilcelerle müdahale ederken bitkiler bize yardımcı olabiliyor mu?

Pınar Alacacı: Yardımcı olma dışında tamamen cildi temizleme özelliğine sahip olan maskelerimiz ve bitkilerimiz vardır. Sivilceleri yok eden bir çay terkibi vermek istiyorum. Bir su bardağı kaynar suya bir çay kaşığı lavanta bir tutam melisa, papatya, karabaş otu ve bir adet kök zencefili on dakika demledikten sonra sabah ve akşam aç karnına düzenli onbeş gün içiyoruz. On beş gün sonra bir hafta boşluk verdikten sonra tekrar bir onbeş gün daha devam ediyoruz. Ve yaklaşık bir buçuk ay içerisinde cildinizin temizlendiğini görüyoruz.

EDA: Sivilcelere müdahale ederken önerebileceğiniz cilt maskeleri var mı?

Pınar Alacacı: Yaz geldiği için çilekten faydalanabiliriz. Oluş lekeleri giderip sıkılaştırıcı özelliğe sahiptir. 4-5 tane çileğin içine bir tatlı kaşığı kadar yulaf unu, bir adet yumurta sarısı ve iki tatlı kaşığı yoğurt bunları çırptıktan sonra hafif macun kıvamına geliyor. Cilde sürüp yirmi dakika bekledikten sonra yıkıyoruz. Ve ilk yaptığınız maskede bile çok iyi sonuç alacaksınız. Bu tarif ciltteki oluşmuş lekeleri akneleri, cildi toparlayıcı özelliğe sahiptir. Haftada bir kere yapmakta fayda var.

EDA: Antioksidanın faydaları nelerdir?

Pınar Alacacı: Kanser ve hücre oluşumunda ki önemi olan serbest radikallerin yok edilmesinde etkin rol oynayan maddelere antioksidan diyoruz. Önemli antioksidanların için ligopen kuaketin ve sulforopen bulunuyor. Domates içerdiği ligopenden dolayı meme kanserinde ve prostat kanserini önlemektedir. Ay zamanda domates kalbin dış yağlarını eriten bir mükemmel bir sebzedir. Kuarketin kuru soğanda bulunuyor. Ağrı kesici özelliği vardır. Sulforopende brokolide çok fazla bulunuyor.

EDA: Saç dökülmelerine karşı neler yapılabilir?

Pınar Alacacı: Saç dökülmelerine karşı bir losyon önerebilirim. 750 mm kaynamakta olan suyun içine iki yemek kaşığı lavanta koyup 5 dakika demliyoruz. Daha sonra son durulamada saç diplerine bunu sürdükten sonra otuz dakika bekleyip tekrar saçı duruluyoruz. Ayrıca saça parlaklık ve canlılık vermek istiyorsak ısırgandan faydalanmamız gerekiyor. Yine 750 mm kaynamakta olan suya iki yemek kaşığı ufalanmış ısırgan yapraklarını koyup 15 dk demliyoruz. Sonra saça uygulayıp 20 dk bekliyoruz.

EDA: Toksinleri atmak için neler söyleyebilirsiniz?

Pınar Alacacı: Funda, mate yaprağı yeşil çay biberiye ve sinameki bir litre suyun içine birer yemek kaşığı bırakıp on dakika demledikten sonra sabah akşam yemeklerden önce bir su bardağı içebilirler. Bu karışım yağları yakmada ve metabolizmayı çalıştırmada etkilidir.

Sağlıklı beslenmeden diyete, şifalı bitkilerin gizemli dünyasından hayatı yaşanılır kılan pratik bilgilere ve yemek tariflerinden çocuk gelişimine pek çok konu Eda'yla Gün Ortası'nda. 

Alanında uzman konuklarıyla Eda'yla Gün Ortası hafta içi hergün saat 12.00' de Radyo 7'de…

İstanbul – 104.6

Ankara – 89.8

İzmir – 101.3

Ve tüm Türkiye’de

www.radyo7.com.tr

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Beyoğlu Belediyesi'nde 'tahliye' tartışmalarının perde arkası ortaya çıktı
Arkeolojik kazılarda 200 yıllık sürpriz mesaj