Çocuklarda bayılma kalp hastalıkları olabilir
Çocuklukta sıkça görülen göğüs ağrısında, ağrıya eşlik eden bayılma, çarpıntı, egzersizle başlayan ağrılar, muayenede patolojik kalp üfürümlerinin duyulması kalp hastalıkları şüphesini kuvvetlendiriyor.
Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Nazlıhan Günal, çocukluk çağında göğüs ağrısı görülebildiğini ve çocuk kliniklerine getirilen hastalar içinde, karın ağrısı, baş ağrısı gibi göğüs ağrısının da önemli yer tuttuğunu söyledi.
Çocuklarda göğüs ağrısının çok az bir kısmının kalp hastalıkları veya kalbi ilgilendiren problemlerden oluştuğunu belirten Günal, büyük çoğunluğunun kalp dışı nedenlerden kaynaklandığını ifade etti.
Günal, göğüs ağrısının hem çocukta hem de ailede büyük endişe uyandırdığını dile getirerek, ağrının genellikle kalp dışı nedenlere bağlı olduğunu ve organik bir neden bulunamadığını vurguladı.
Kalp hastalıkları dışındaki göğüs ağrısının nedenleri arasında, göğüs duvarını oluşturan yumuşak dokular, akciğer enfeksiyonu ve öksürük ile ilgili ağrılar, akciğer zarı iltihabı, ortopedik nedenler ile travmaların sayılabildiğini anlatan Günal, göğüs ağrısının daha nadir görülen bir nedenin de ailevi Akdeniz ateşi olduğunu dile getirdi.
Günal, bu hastalıkta göğüs ağrısına ateş, karın ağrısı, eklem ağrısı gibi belirtilerin de eşlik edebildiğine işaret ederek, "Bazen, reflü gibi sindirim sistemi ile ilgili hastalıklar da göğüste ağrıya neden olabilir. Herhangi bir neden bulunamadığı zaman bu hastalıklar da gözönüne alınmalıdır" dedi.
Tekrarlayıcı, istirahatte de olan, kısa süren, batıcı tipte ağrıların genellikle iyi huylu ağrılar olduğunu ve bu çağda sıkça rastlanabildiğini ifade eden Günal, kalp ile ilgili veya kalp dışı herhangi bir neden bulunmadığında psikojenik kökenli ağrıların da düşünelebileceğini bildirdi.
-Ekokardiyografi ile ağrı nedeni saptanabiliyor
Günal, göğüs ağrılarının "çocuklarda ancak yüzde 2-5'inin kalp hastalıklarına bağlı" olduğunu aktararak, kalbi ilgilendiren hastalıklar içinde kalp kası hastalıklarının bazı türlerinin göğüs ağrısına neden olabildiğini kaydetti. Bunların başında, kalp kası kalınlaşması, kalp kası inflamasyonunun geldiğini ifade eden Günal, şunları kaydetti:
"Ağır aort kapak darlıkları, kapaklarda şekil bozukluğu, kalp zarı iltihabı, akciğer basıncının yüksekliği gibi nedenler de göğüs ağrısına neden olabilir. Yetişkinlerden farklı olarak, koroner arter tıkanıklığına bağlı göğüs ağrıları ve infarktüs, çocuklarda çok daha seyrektir. Metabolik hastalıklar, koroner arterlerin doğumsal şekil bozuklukları, Kawasaki hastalığına bağlı koroner arter tıkanıklıkları veya anevrizmaları da çok daha nadir olmakla birlikte kalp kası beslenmesinin bozulmasına ve göğüs ağrılarına neden olabilirler."
Bunların, çocuklardagörülen göğüs ağrılarının nadir görülen nedenleri olduğunu ve birbirinden farklı tedaviler içerdiğini söyleyen Günal, göğüs ağrısı olan çocukta doğru tanının büyük önem taşıdığının altını çizdi.
Günal, "Göğüs ağrısına bayılma, çarpıntı gibi belirtilerin eşlik etmesi, egzersiz ile olan ağrılar, muayenede patolojik kalp üfürümlerinin duyulması, ritm problemleri, kalpte büyüme, elektrokardiyografide" bulgular olmasının kalp hastalıkları şüphesini kuvvetlendirdiğine dikkati çekti.
Ekokardiyografi ile ağrı nedeni olabilecek pek çok durumun incelenerek aydınlatılabildiğine işaret eden Günal, göğüs ağrısı olan çocuklarda egzersiz testi, 24 saatlik ritm holter incelemesi, çeşitli biyokimyasal analizler, radyolojik incelemeler ve gerekirse koroneranjiografi yapılabildiğini söyledi.
Bir hastalık belirtisi olmayan, muayene, elektrokardiyografi ve ekokardiyografi bulguları normal olan bir çocukta, kısa süreli, batıcı,efor ile ilgisiz,tam lokalize edilemeyen, başka patolojik bulguların eşlik etmediği ağrıların, büyük olasılıkla kalp ile ilgili olmadığını vurgulayarak, "Yine de göğüs ağrısı, önemsenmeli, dikkatli bir öykü, muayene ve gereken incelemeler ile nedeni ortaya konulmalı" uyarısında bulundu.