Başarının önemli anahtarı beslenme
Doğru beslenme, okul başarısında ders çalışmak kadar önemli bir yere sahip.
Beslenmenin yetersiz ve düzensiz olması; çocukta motivasyon ve dikkat eksikliği, anlama güçlüğü hatta gelişme geriliğine neden olabiliyor.
Kansızlık dikkati azaltır
"Çocuklarda oluşabilecek kansızlık durumu büyümeyi etkileyebilir, dikkat ve algılamayı azaltabilir, hastalık oluşma riskini artırabilir." Uz. Dyt. Şefika Aydın Selçuk, demirden zengin gıdalarının çocukların beslenmesinde mutlaka yer alması gerektiğini, bunların; et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller, pekmez, tahin, kuru meyveler, koyu yeşil yapraklı sebzeler olduğunu vurguladı.
İyotsuz kalmasın
Çocuğun bilişsel gelişimi için iyot tüketimine de özen gösterilmesi gerektiğini, iyot tüketiminin IQ seviyesini 13.5 puan etkilediğini belirten Aydın, en iyi iyot kaynağı iyotlu tuz olduğu için yemeklere pişmeye yakın tuz eklenerek günlük yeterli iyotun sağlanabileceğini belirtti.
"Çocukların güne zinde başlaması ve bulunduğu faaliyetleri anlama, algılama, anımsama ve verimli bir şekilde çalışmasında kahvaltının rolü büyüktür" diyen Şefika Aydın, "İçeriğindeki yağ asitleri ile beyin gelişimine yardımcı olan ceviz kahvaltılarda 2-3 tane tüketilebilir. Domates, salatalık, maydanoz, biber gibi yeşillikler ile dilimlenmiş taze meyveler kahvaltıda mevsimine uygun olarak bulundurulabilir. Süt, peynir, yumurta çocukların büyüme ve gelişmesinde en iyi kalite proteinleri içeren besinlerdir. Pekmez, bal, fındık ezmesi veya reçel de çocukların günlük enerjilerine katkıda bulunabilecek karbonhidratlı besinlerdir" dedi.
Akşam yemeklerini çeşitlendirin
Yemek zamanlarının aynı saatlerde olmasına özen gösterilmelidir. Akşam yemeklerinde her güne farklı alternatifler koymak doğru bir tercih olur. Et yemekleri (ızgara, fırında pişmiş veya sulu yemek şeklinde), kuru baklagil yemekleri, kıymalı veya tavuklu sebze yemekleri ana yemek olarak tercih edilebilir. Bu yemeklerden herhangi birinin yanına çorba veya zeytinyağlılar da eklenebilir. Akşam öğünlerinde yemek çeşidini çok tutmak yerine her güne farklı çeşit yapılması daha doğru olur. Önemli olan akşam öğününde et, sebze, süt ve tahıl gruplarından bulundurmaktır.