Çocukların ısırmasına izin verin

Çocukların süt dişleri, şekerli gıdaları daha fazla tüketmeleri, diş bakımında yetişkinler kadar dikkatli olmamaları nedeniyle çabuk çürür.

Çocukların ısırmasına izin verin
Çocukların ısırmasına izin verin
GİRİŞ 14.07.2014 15:34 GÜNCELLEME 14.07.2014 15:34

Diş sağlığının ilk adımı bebeklik ve çocukluk döneminde başladığını ifade eden Diş Hekimi Murat Boz, çocuklardaki dişlerin temizliği ve sağlığının korunmasında anne ve babanın rolü büyük olduğunu ifade ederek, elma ve havuç gibi meyveleri ısırarak tüketmeleri halinde dişlerin hem temizlendiğini hem de diş eti sağlığına katkı sağladığını söyledi.

Süt dişlerinin kalıcı dişler kadar değerli olduğunu unutulmaması gerektiğini ifade eden uzmanlar, özellikle 5-6 yaslarda beslenme alışkanlığı çok önemli olduğunu söyledi.

Ebeveynlere günlük abur cubur tüketimini kontrol altında tutmak için gerekli bilgiler verilmesi gerektiğini ifade eden Boz, "Genellikle ana öğünlerden sonra tüketilen şekerli gıdalar sonrasında ağzın temizliği yapılmalıdır. Ara öğünlerde tatlı ve asitli gıdaların tüketilmemesi çürük oluşumuna engel olmak adına çok önemlidir. Sağlıklı beslenmek adına tüketilen meyve ve meyve suları da asit içerdikleri için hemen sonrasında su içilebilir. Ancak tercihen sınırlı tüketilmelidir. Elma, havuç gibi meyveleri ısırarak tüketmeleri bu esnada dişlerin temizlenmesine ve diş eti sağlığına katkıda bulunur" dedi.

Çocukların 6 yaş civarında sürekli diş çıkarttığına da dikkat çeken Boz, "Ancak diş çıkarken biraz sıkıntı yasadıkları için bu bölgeleri rahat fırçalayamazlar. Özellikle bu dönemlerde ya anne baba desteği gerekir. Yada diş hekimine götürerek bilgi almak ve kontrol altında tutulmakta faydalıdır. Fırçalama eğitimin oturması için önemli bir dönemdir. Artık diş hekimi koltuğunda daha rahat oturabildikleri için motive olmaları ve koruyucu tedavilerinin uygulanması için düzenli diş hekimi ziyaretleri yapılmalıdır" diye konuştu.

Koruyucu diş hekimliği, bebeklikte ilk dişin çıkmasından 6 ay sonra başlar ve ömür boyu devam eder.

Koruyucu diş hekimliği uygulamasından söz edebilmemiz için anne-baba ile iş birliği halinde olunmasının şart olduğunu ifade eden Diş Hekimi Murat Boz;

"Öncelikle aile doğru beslenme konusunda bilinçlendirilir. Aileye diş sağlığı eğitimi verilir. Anne-babanın ve çocuğun diş çürüğü riskleri değerlendirilir. Düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı alışkanlığının edindirilmesi, doğumla birlikte dişleri olmasa bile bebeğin oral temizliği yapılmaya başlanmalıdır.

Diş etleri ıslak bir gazlı bezle ve ya bebekler için uygun olan bir diş fırçası ile temizlenmeli, dişler çıkmaya başladığı andan itibaren aynı şekilde temizliğe devam edilmelidir. Süt dişlerinde en çok çürümeler bu dönemde olmaktadır. İki buçuk-üç yaşlarında artık tüm süt dişleri çıkmasını tamamladığı için çocuğa diş fırçalaması öğretilmeli ve alışkanlık kazandırılmalıdır. Henüz düzenli fırçalamayı alışkanlık haline getiremediği için çocuğun dişlerini ya ebeveyni veya bakımından sorumlu kişiler her gün fırçalamalıdır" dedi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ünlü gazeteci duyurdu! Fenerbahçe, Talisca'da mutlu sona ulaştı
Ferdi Tayfur'un cenaze programı değişti: Açıklama geldi!