Bu 5 besin çocuklarda alerji yapıyor
Çocukların günlük tükettiği temel besinler de alerjik olabiliyor. İşte çocuklarda alerji yapan besinler ve dikkat edilmesi gerekenler…
Alerjiler, doğadan gün geçtikçe uzaklaşan, günlerini dört duvar içinde kapalı ortamlarda, evlerde, okullarda, kreşlerde geçiren, toprakla hayvanlarla temas etmeyen, oyun oynamayan, hijyen düşkünü ailelerin çocuklarının başlıca sorunu haline gelmiştir.
İnsan yaşamında, ilk ortaya çıkan alerji olma özelliğinden dolayı gıda alerjileri de bu tabloda yerini almıştır. Gıdalar çocukların doğduğu andan itibaren ilk ve en yoğun temas ettiği yabancı madde grubunu oluşturur.
İlk temas anne sütü ve mama ile olur. Anne sütü tüm çocuklar için en değerli gıda maddesi olmasının yanı sıra maalesef annenin yediği gıdalarla da ilk temasın sağlandığı kaynak olarak alerjiye neden olur.
Alerji yapan 5 besin;
1-İnek sütü alerjisi Eğer çocukta inek sütü alerjisi saptanmışsa süt ve süt ürünlerinin (peynir, yoğurt, ayran, tereyağı gibi) tamamen beslenmeden çıkarılması gerekir. İnek sütü, keçi sütü, koyun sütü ile çapraz reaksiyon gösterebildiğinden bunlardan birine alerji tespit edildiğinde hepsinden birden uzak durmak gerekebileceği bilinmelidir. İnek sütü alerjisi olan bir çocuk yüzde 70 keçi sütüne de tepki verir.
2-Yumurta alerjisi Gıda alerjileri içinde ikinci en sık alerji türü yumurtaya karşı olur. Yumurta alerjisi söz konusu olduğunda inek sütünde olduğu gibi bu kez yumurtadan ve içeriğinde yumurta bulunan paketli gıdalardan uzak durulması tedavinin esasını oluşturur.
3-Tahıl alerjisi Son zamanlarda gıda alerjilerinde görülen genel artışa buğday ve benzeri tahıl alerjilerinin de eşlik etmeye başladığı görülmektedir. Tahılların birbiri ile benzer yapılarından dolayı herhangi bir tahıla alerji saptandığında bütün unlu gıdalar diyetten çıkarılmalıdır. Tahıl alerjisi olan bir çocukta mısır ve pirinç genellikle tüketilebilirken, buğday ile benzer tepki veren yulaf, çavdar, karabuğday ve arpa gibi tahıllardan kaçınmak gerekir.
4-Kuruyemiş alerjisi Kuruyemiş alerjisi süt, yumurta ve tahıldan sonra gelen, daha az görülen bir alerji türüdür. Ancak diğerlerine göre daha zor geçen bir alerjidir. Kuruyemişler arasında da çapraz tepkime görülmektedir. Örneğin fındık alerjisi olan bir çocuğun ceviz, fıstık, antep fıstığı, kaju, badem gibi diğer ağaç yemişlerinden de uzak durması gerekir. Leblebi ve çekirdek gibi yemişleri tüketmekte ise genellikle sorun yaşanmaz.
5-Balık ve deniz mahsulleri alerjisi Balık ve deniz ürünleri alerjisi de fındık fıstık alerjisi gibi az görülen ama zor geçen alerji grubunda yer alır. Balık alerjisi olan bir çocukta diğer deniz ürünleri de benzer şekilde çapraz tepkime nedeniyle tehlike oluşturur. Herhangi bir balığa alerji saptanmışsa, diğer tüm balıklar olduğu gibi karides, kalamar, midye gibi deniz ürünlerinin de beslenmeden çıkarılması gerekir.
-
Nurettin 9 yıl önce Şikayet EtMerhaba, 1. Çocuğun bir gıdaya alerjisi olması o gıdanın mizacına uygun olmadığını gösterir. 2. Bir ürün grubundaki gıdaya allerjisinin olması aynı gruptaki bütün gıdalara allerjisi olduğunu göstermez. 3. Mizaca uygun olup olmayan gıdaları öğrenmek için Peter J. D'Adamo'nun Kan Grubuna Göre Diyet kitabını okumanızı öneririm. Saygılarımla.Beğen