Çocukların dili oyun oynarken çözülüyor

Çocukların dışarıya yansıttığı ve içinde sakladığı problemleri ortaya çıkarmanın belki de en etkili yollarından biri "oyun terapisi".

Çocukların dili oyun oynarken çözülüyor
Çocukların dili oyun oynarken çözülüyor
GİRİŞ 09.01.2016 14:17 GÜNCELLEME 09.01.2016 14:17

Oyun terapisi, 2,5-13 yaş aralığındaki çocuklarda görülen bir çok olumsuz davranışın nedeninin belirlenmesi ve giderilmesinde etkin olarak kullanılıyor. Psikolog Dilber Demir Baydar, çocukların oyun terapisiyle bilinç dışını ortaya çıkardığını, sorunların kökenine inilebildiğini, bilinmeyen sorunların ortaya çıktığını söylüyor.

Baydar'ın verdiği bilgiye göre oyun terapisi; yeme problemi, kaygı, depresyon, okula uyum sağlayamama, takıntı, altına kaçırma, kabızlık, tırnak yeme, kardeş kıskançlığı, özgüven eksikliği, kekeleme, 3 - 4,5 yaş sendromu, kontrolsüz öfke gibi sorunları için uygulanabiliyor. Çocuk uyum sağladığında 3-4 seansta sonuç verebilen oyun terapisinde, uyum süreci gecikirse seans sayısı artabiliyor. Her seans 1 saat sürüyor ve bunun ilk 15 dakikası çocuk ve aileyle görüşme, devamındaki 45 dakika ise oyun uygulaması şeklinde gerçekleşiyor.

Çocukların belli etmediği sorunları olabilir

Psikolog Baydar, çocukların sorunlarının çözümünde oyun terapisinin yüzde 90 oranında sonuç verdiğini belirtiyor. Oyun terapisiyle, çocuğun dışarıya belli etmediği sorunlarının da ortaya çıkarılabileceğini vurgulayan Baydar, “Oyun terapisi için çocukların sıkıntısının olması gerekmiyor. Herhangi bir sorun fark edilmese bile, çocuğun bilinç dışında bir sıkıntı olabilir. Örneğin çocuk ilgi görmediğini düşünüyor, bir şeyden korkuyor, kardeşini kıskanıyor, en kötüsü cinsel istismar yaşamış olabilir. Bunları, oyun terapisiyle ortaya çıkarıp çözüm üretmek mümkün" diyor.

Çocuklar oyun oynarken ipucu verir

Oyunun, çocukların dünyasında çok özel bir yeri olduğunu belirten Psikolog Dilber Demir Baydar, şöyle devam ediyor: “Çocukların kendilerini en iyi ve en güzel ifade ettikleri ortam oyundur. Çocuk iç dünyasını oyunla dışa vurur. Çocuğunuzun hangi oyuncağı en çok sevdiğinden tutun, kendi kendine nasıl oyunlar yarattığı, hangi oyuncak nesnesine bağlı olduğu, bize ruh sağlığıyla ve sıkıntılarıyla ilgili çok önemli ipuçları vermektedir."

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika ekonomi mesajları!
Son Dakika: Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan'ın Öcalan ile görüşmesi sona erdi