Emziren anneler harekete geçti

İki annenin kurduğu "emzirmereformu" adlı site kısa sürede 700 kadını harekete geçirdi. "Emzirme Reformu Manifestosu" hazırlayan annelerin istekleri şöyle:

Emziren anneler harekete geçti
Emziren anneler harekete geçti
GİRİŞ 21.11.2010 08:22 GÜNCELLEME 21.11.2010 08:22
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

İstanbul'da iki annenin başlattığı "emzirme reformu" çalışması, kısa sürede birbirini tanımayan 700 kadını harekete geçirip "Emzirme Reformu Manifestosu"na dönüştü. Kurdukları www.emzirmereformu. com adlı site aracılığıyla haberleşen anneler, emziren kadınların günde 7.5 saatten fazla çalıştırılmamasını istiyor.

Onlar, kısa süre öncesine kadar Türkiye'nin önde gelen şirketlerinde etkin pozisyonlarda çalışan, ancak doğum sonrası kariyerlerine veda etmek zorunda kalmış iyi eğitimli genç anneler. Çoğu, henüz 30'lu yaşlarının başında. İşyerlerinin yeni doğum yapmış annelere uygun hale getirilmesini sağlayıp, anne sütü ve emzirmenin önemine dikkat çekmek için 4 ay önce sanal ortamda bir araya geldi. Bu annelerin en büyük hedefleri, Sağlık Bakanlığı'nın "ilk 6 ay sadece anne sütü" görüşünü uygulanabilir hale getirmek. Bunun için doğum izninin 16'dan 24 haftaya çıkarılması, süt izninin işyerlerinde gereği gibi kullanılması, emziren kadının 7.5 saatten fazla çalıştırılmaması için kamuoyu yaratmaya çalışıyorlar. Tüm taleplerini, kendi yazdıkları "Emzirme Reformu Manifestosu" ile dile getiriyorlar. Manifestoda, aile çevresinden anneye yapılan "sütün yetmiyor" baskılarının kalkması, emzirme hakkında bilgilendirme ve destek projeleri yaratılması gibi konulara da dikkat çekiyorlar.

ANNELERE ULAŞTI

Hareketin fikri, iki çocuk annesi 34 yaşındaki Elif Doğan'ın çabalarıyla ortaya çıktı. ABD'de işletme eğitimi alıp 10 yıl çalışan Doğan, ikinci çocuğunun doğumuyla Türkiye'ye kesin dönüş yaptı. Çalışan annelerin iş hayatındaki sıkıntılarını bizzat yaşayan Doğan, bu alanda bir reforma ihtiyaç olduğunu düşündü. İnternet üzerinden yeni doğum yapmış kadınlara ulaşarak çözüm yolları aramaya başladı.

Emzirme reformunu, ulaştığı annelerden Simge Alhan'ın desteğiyle başlatan Doğan, sayılarının kısa sürede arttığını vurgulayarak şunları söyledi: "Meğer sıkıntı yaşayan ne çok kadın varmış. En temel isteğimiz, işyeri koşullarının çalışan anneye uygun hale getirilmesi." Henüz 4.5 aylık bir oğlu olan medya ve halkla ilişkiler uzmanı Tuğçe Erdemli Fişek de hareketin öncülerinden. İş hayatına dönmek istediğini söylese de, "Tabii koşulları uygun bir işyeri bulursam" diye de şart koşuyor.

Reformun gerekliliğine vurgu yapan Fişek, "İlk 6 ay sadece anne sütü yaklaşımının uygulanmasında ve annelerin bebeklerini istedikleri gibi emzirmeleri konusunda gerek iş hayatında, gerekse toplumsal hayatta sorunlar yaşanıyor. Mesela isteyen anne, parkta, sokakta ya da alışveriş merkezinde bebeğini emzirebilmeli. Ortalıkta emzirdiği için ayıp, yasak ya da kötü bir şey yapıyormuş izlenimi verilmemeli" diyor.

Emzirme reformu manifestosu

İş ve gündelik hayatta yaşanan sorunlar ve atılması gereken adımların yazıldığı manifestonun birkaç maddesi şöyle:

- Çalışan anneler süt iznini gereği gibi kullanabilmeli.

- Sağlık Bakanlığı'nın "ilk 6 ay sadece anne sütü" politikasıyla Çalışma Bakanlığı'nın çalışan annelere sağladığı 4 aylık doğum izni birbiriyle çelişmekte. Birçok anne bebeği henüz iki- iki buçuk aylıkken çalışmaya dönmek durumunda kalmakta ve işyerinde sütünü gereği gibi sağamadığı için sütü azalarak kesilmektedir. Çalışma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı'nın "ilk 6 ay sadece anne sütü" uygulamasını destekler hale getirmeli.

- Doğum sonrası ücretsiz izin en az iki seneye çıkarılmalı ve özel sektör çalışanları da kamu çalışanları gibi rahatlıkla ücretsiz izin kullanabilmelidir.

- Emziren anneler, günde 7.5 saatten fazla çalıştırılmamalıdır. Bu, kanun gereği böyledir.

-Hiçbir çalışan anneye çocuğunu emzirdiği ve süt izni kullandığı için işyerinde "mobbing" uygulanmamalıdır.

- Çalışan bir annenin süt iznini kullanıyor olması, performansının düşük olduğu anlamına getirilmemeli.

- İşyerinde sütünü sağması gereken annenin ihtiyaçları (oda, buzdolabı ve benzeri) karşılanmalı ve mahremiyetine saygı gösterilmeli.

Sabah

YORUMLAR 2
  • Hamza Döne 14 yıl önce Şikayet Et
    erkeklerde. çocuk yaptıktan sonra 6 ay izin istiyoruz bu ayrımcılığa son verilsin madem eşitiz değilmi :))) (evli olsam bunu savunurdum )
    Cevapla
  • Melek 14 yıl önce Şikayet Et
    Katılıyorum.... Madem 6 ay emzirmek gerekiyor,annelere doğum sonrası 6 ay izin verilsin..Yavrusundan 2 ay sonra ayrılmış bir anne ne kadar verimli çalışabilir ki...Sağlıklı nesiller için de bu gerekli.Annelere bu rahatlık sağlanmazsa elbette birden fazla doğurmak istemezler..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesi sunuldu!
Savaşta son dakika gelişmesi! İsrail onay verdi! İki gün içinde dünyaya ilan edecek!