Bebeği banyo yaptırırken dikkat edilecekler

Yeni doğan bebeğin cildi yumuşak ve hassastır. Bebeğinizi, bebek küvetinde 36,5 - 37 derece su ile temizlemelisiniz.

Bebeği banyo yaptırırken dikkat edilecekler
Bebeği banyo yaptırırken dikkat edilecekler
GİRİŞ 03.06.2011 14:30 GÜNCELLEME 03.06.2011 14:30

Yeni doğan bebeğin cildi yumuşak ve hassastır. Bebeğinizi, bebek küvetinde 36,5 – 37 derece su ile temizlemelisiniz. Bebeğin göbekbağının ıslanmamasına dikkat etmesiniz.Uygun cilt bakımı ve banyo bebeğinizin cilt sağlığını sürdürmesine yardımcı olacaktır.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasibe Özkara, “Halk arasında bilinenin aksine çoğu bebeğin gün aşırı banyo yapmaya ihtiyacı yoktur. Bez değiştirme ile birlikte, beslenmesinden sonra ağzını ve burnunu silmek yeterlidir. Ancak ağzını, çene bölgelerini sabunsuz ve yumuşak bir bezle silmeniz gerekecektir. Haftada 2 veya 3 kez banyo yeterlidir. Banyo, günün istenilen saatinde yaptırılabilir. Beslenmeden önce yaptırılan banyo genellikle daha çok işe yarar. Birçok aile, uyku saatine hazırlık amacıyla bebeklerinin banyolarını akşamüstü yaptırmayı tercih ederler. Başlangıçta silerek bebeğin temizlenmesi tercih edilmelidir. Bebeği enfeksiyonlardan korumak için göbek bağı düşünce ve eğer yapıldıysa erkek bebeğin sünneti iyileşince bir bebek küveti içinde banyo yaptırılabilir.”kadinca.net

Yeni doğan bebeğin banyosu için hangi malzemeler gerekli?

Temiz bir bebek küveti

İnce havlular veya sünger tarzda banyo minderi

Yumuşak bir bez veya yıkama süngeri

Bebek şampuanı ve bebek sabunu

Yumuşak bebek havlusu

Temiz bez ve giysiler

Bebeğinize nasıl banyo yaptırılmalısınız?

Özkara, “Odanın uygun sıcaklıkta olduğundan emin olun. Banyo süresince kullanılacak olan malzemeleri bir araya toplayın. Eğer unutulmuş bişey olursa asla bebeğinizi yalnız bırakmayın. Bebeği bir havluya sarın ve onu da yanınızda götürün. Temiz bir bebek küvetine ılık su koyun (suyun sıcaklığı 36.5 – 37 derece olmalı veya el bileğinize damlattığınızda yakmayacak ısıda olmalı). Bebeği banyo minderinin veya yüzeydeki ince havluların üzerine yerleştirin. Bebeğin yüzü ile başlayın, her iki gözünü de ıslatılmış temiz pamuk toplarını kullanarak silin, burun köprüsünden başlayın sonra gözün köşesinden dışa doğru silin. Yüzünün geri kalanını yumuşak ve nemli bir bezle sabunsuz olarak yıkayın. Kulağın dışta kalan kıvrımlarını yumuşak bezle temizleyin. Bir beze bir miktar bebek sabunu ekleyin ve bebeğin boynundan aşağıya doğru nazikçe silin. Temiz bir ıslak bezle durulayın. Göbek bağının ıslanmadığından emin olun. Son olarak, şampuan ile başını yıkayın suyla durulayın bebeğin yüzüne su gelmemesine dikkat edin. Bebeği sırtından kolunuzla sıkıca tutup dirseğinizle ve elinizle boynunu destekleyin, başını su ile yıkamak için yüksek bir musluk kullanabilirsiniz. Çoğu bebek banyo sırasında kollarına ve bacaklarına nazikçe masaj yapılmasından hoşlanırlar. Bebeğin banyoyu sevmesini istiyorsanız buna özen göstermelisiniz. Doktorunuz tarafından önerilen kordon bakım direktiflerini takip edin. Bebeğiniz için saç kurutma makinesi kullanmayın. Banyo yaptırırken ilk birkaç dakikada bebeğin ağlaması beklenir. Eğer bebeğiniz banyo sırasında aniden ağlamaya başlarsa, suyun sıcak veya soğuk olmadığından veya bebeğinizin gözüne sabun kaçmadığından emin olmak için kontrol edin.”kadinca.net

CİLT BAKIMI

Bebeğin en büyük organı cildi olduğundan cilt bakımı ve hijyen konusunda annelere önemli iş düştüğünü kaydeden Özkara, “Yeni doğan bebeklerin cildi çok hassas ve incedir, kolayca zedelenebilir. Cilt bütünlüğünün bozulması bebek için enfeksiyon riski oluşturur. Özellikle doğumu takip eden günler içinde bebek cildi kuru, kabuksu bir hal alabilir, soyulabilir. Bazı döküntüler bir problemin veya enfeksiyonun işareti de olabilir. Bez pişiği bebeği rahatsız edebilir ve tedavi edilmesi gerekir. Eğer döküntü ile ilgili kaygınız varsa veya bebeğiniz rahatsızsa, ateşi varsa doktorunuzu arayın. Çamaşır deterjanları bebeğinizin hassas cildini tahrişe neden olabilir. Bebekler için hazırlanmış deterjanlar kullanın ve çamaşırları çok iyi durulayın.”dedi.

TIRNAK BAKIMI

“Uzamış tırnaklar bebeğin, yüzünü ve gözünün kornea tabakasını çizmesine yol açabiliyor. Bu nedenle bebeğin tırnaklarını, ona özel bir bebek tırnak makası ile düzenli olarak kesmek gerekiyor. Tırnakların kesilmesinin ardından sivri köşelerin ince bir törpüyle yumuşatılmasında da yarar var. Tırnak keserken bir yardımcının olması bu işin daha kolay yapılmasını sağlar.

KADINCA.NET

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ferdi Tayfur'un mevlidi okundu! O isimden barış çağrısı geldi
Tekirdağ ve Balıkesir belediyelerine 10 milyon liralık ceza