Çorum

Avcı bıçakları "demirci Dilek"in elinden çıkıyor

11:12 11 Ocak 2019
Avcı bıçakları "demirci Dilek"in elinden çıkıyor

GAZİ NOGAY - Çorum'un Ortaköy ilçesinde yaşayan iki çocuk annesi Dilek Özdemirci, eşine yardım etmek için başladığı bıçak imalatını geliştirerek KOSGEB desteğiyle kurduğu atölyede sipariş üzerine kılıç, hançer, kama ve avcı bıçakları üretiyor.

Ortaköy Kaymakamlığı bünyesindeki bir kurumda çalışan 39 yaşındaki Fatih Özdemirci, dedesi ve babasının ardından üçüncü kuşak olarak sürdürdüğü demircilik mesleğindeki tecrübelerini bıçak üretimiyle devam ettirdi.

İlk olarak babasına gelen bir bıçak siparişini kaldığı yerden devam ettirip hazır hale getiren Özdemirci, daha sonra tamir ve bakım için kendisine getirilen bıçakları onararak sahiplerine teslim etti. Ürettiği ve bakımını yaptığı bıçakların beğenilmesi üzerine çok sayıda sipariş almaya başlayan Özdemirci, talebe yetişmekte güçlük çekince Dilek Özdemirci de eşine yardım etmeye başladı.

Yaptıkları bıçaklara gösterilen ilginin artması üzerine atölye kurmak için KOSGEB'e başvuran 35 yaşındaki Dilek Özdemirci, aldığı hibe ve krediyle eşinin de yardımıyla evlerinin bahçesinde atölye kurdu. Özdemirci, gerekli makine ve ekipmanları satın alarak daha kaliteli bıçak üretmeye başladı.

Bıçağın yanı sıra sipariş üzerine kılıç, hançer, kama, avcı bıçakları gibi özel üretimler de yapan ve gerek yurt içi gerekse yurt dışından sipariş alan bıçak ustası Dilek Özdemirci, yüksek sıcaklıkta dövdüğü çeliği istenen model ve özelliklere göre tasarlıyor.

Eşine yardım etmek için başladığı işle hem aile bütçesine katkı yapan hem de kaybolmaya yüz tutan bir mesleği devam ettiren Özdemirci, Halk Eğitim Merkezince kentte ilk kez açılan bıçak yapımı kursunda da eğitmenlik yaparak tecrübelerini kursiyerlere aktardı.

- "Almanya başta olmak üzere birkaç ülkeye ürün gönderdik"

Özdemirci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bıçak yapmaya başlayan eşine yardım etmek isterken birden bire kendisini işin içinde bulduğunu belirterek "Eşimle bir dönem İstanbul'da yaşadık. 2006 yılında çeşitli fabrikalarda çalıştık. Orada makinelerde çalışmayı öğrendiğim için artık zorlanmıyorum. Rahatlıkla yapıyorum. 'Neden bir bayan bu işi yapmasın ki?' dedim. 'Erkek yapar ama bayan yapamaz.' diye bir şey yok." dedi.

Sipariş üzerine çalıştıklarını ve talepten memnun olduklarını aktaran Özdemirci, şöyle devam etti:

"Biz normalde sipariş üzerine çalışıyoruz. Bıçak üretimi yanında özel olarak kılıç, kama, hançer ve avcı bıçakları siparişi de alıyoruz. Beğenildiği için sipariş üzerine sipariş geliyor. Kendimize has Damascus çeliğinden bıçaklar yapıyoruz. Damascus çok ünlü ve kaliteli bir çeşittir. Tanrı Dağı'nda Türklerin binlerce derece ateşte döverek şekil verdiği çeliktir. Türkiye'de sadece 4-5 ustası kaldığı söyleniyor. Bunlardan biri de biz olduk artık. Çeliklerimizi ısıl işlemle 9-10 kat döverek hazır hale getiriyoruz. Damascus çeliğini işleyerek hem tarihimize sahip çıkıyoruz hem de yerli, milli ve kaliteli üretim yapıyoruz. Yurt dışında Almanya başta olmak üzere birkaç ülkeye ürün gönderdik. Bu işin en güzel tarafı kullanıcıların olumlu dönüşleri. Bunlar bizi motive ediyor."

- "Eşime de sonuna kadar desteğim sürecek"

Fatih Özdemirci de eşinin erkekler tarafından bile yapılması zor görünen bir mesleği sürdürdüğünü ifade ederek şunları kaydetti:

"Hobi olarak bu işi yapmaya başladım ancak üst üste sipariş alınca yetiştiremedim. Eşim de 'Fatih ben bu işi yaparım. Makineleri de tanıyorum, neden olmasın?' dedi. Ben de 'Neden bir kadın bunu yapamasın ki.' dedim. Eşime de sonuna kadar desteğim sürecek. Bu işin en güzel tarafı da üretimde kaliteden asla taviz vermiyor. Türklerin Tanrı Dağı'nda dövdüğü çeliği biz birebir burada dövüyoruz. Tarihimize sahip çıkarak, yerli ve milli üretim yapıyoruz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.