Ekonomi Bakanı Zeybekci:
"(Başkanlık sistemi) Bunun adını ne derseniz deyin. Adı cumhurbaşkanlığı sistemi olur, adı başkanlık sistemi olur, adı parlamenter yapının biraz daha güçlendirilerek çok daha farklı konuma geçmesi olur, iki turlu dar bölgeli seçim sistemleri olur. Türkiye bunları tartışmalı"
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, başkanlık sistemine ilişkin, "Bunun adını ne derseniz deyin. Adı cumhurbaşkanlığı sistemi olur, adı başkanlık sistemi olur, adı parlamenter yapının biraz daha güçlendirilerek çok daha farklı konuma geçmesi olur, iki turlu dar bölgeli seçim sistemleri olur. Türkiye bunları tartışmalı" dedi.
Seçmenlere teşekkür kapsamında Denizli'nin ilçelerini ziyaret eden Bakan Zeybekci, Buldan'da bir düğün salonunda vatandaşlarla bir araya geldi.
Bakan Zeybekci, programının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
- Başkanlık sistemi
Bir gazetecinin "yeni dönemde baÅŸkanlık sistemi gündeme gelecek mi?" sorusunu Bakan Zeybekci, "Bunun adını ne derseniz deyin. Adı cumhurbaÅŸkanlığı sistemi olur, adı baÅŸkanlık sistemi olur, adı parlamenter yapının biraz daha güçlendirilerek çok daha farklı konuma geçmesi olur, iki turlu dar bölgeli seçim sistemleri olur. Türkiye bunları tartışmalı. Åžu anda Türkiye'de en önemli problemlerden bir tanesi iktidara gelme ümidini bir türlü yakalamayan muhalefet problemidir" ÅŸeklinde cevapladı.Â
Türkiye'nin kendi geleneklerine, demokrasisine ve tarihine, Türk halkının reflekslerine uygun bir sistemi mutlaka ve güçlü bir şekilde tartışması gerekliğinin altını çizen Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunun için zaman gelmiÅŸtir. Artık Türkiye önümüzdeki süreçte yeni bir anayasa, ÅŸu anda ki mevcut karmakarışık, biraz böyle darbenin devamı olan, biraz düzeltilmiÅŸ olmaya çalışılan, biraz gecekonduya benzemiÅŸ olan bu anayasayı Türkiye yeniden yazmalı, yeniden bir anayasayla devam etmelidir diye düşünüyoruz. Önümüzdeki 3,5-4 yıl içindeki süre yeterlidir. Türkiye için bir fırsattır, ÅŸanstır. Ä°nÅŸallah bu fırsatı ÅŸansı Türkiye olarak deÄŸerlendirme ÅŸansımız olur."Â
- "Millet çok güçlü bir şekilde uzlaşma mesajı verdi"
Bakan Zeybekci, "başkanlık sistemi konusunda muhalefet ile uzlaşma olup olmayacağı" yönündeki soruyu ise şöyle yanıtladı:
"Onunla ilgili şeyler söylemeyeyim. Ama şu anda 1 Kasım 2015 seçimleri bu milletin, siyaset yapan herkese uzlaşmak gibi zorunluluğu çok güçlü bir şekilde mesaj olarak verdiğine inanıyorum. Dediğim dedik zamanı değil şu anda. Millet çok güçlü bir mesaj verdi. Hep söylediğimiz gibi bu mesele AK Parti, CHP, MHP'nin ve diğer partilerin meselesi değil. Bu mesele bir milli meseledir. Yeniden bu ülkeyi şöyle yeniden gözden geçirmemiz lazım. Devletimizi, milletimizi, ülkemizi tekrar gözden geçirmemiz lazım. Tüm yapıları, kurumsal yapılarımızı bir daha gözden geçirmemiz lazım. Ekonomik kurumlarımızı yeniden gözden geçirmemiz lazım. Dünyada yaklaşık 3-4 yılda bir kurumlar gerek hukuk gerekse kurallar kapsayıcı şekilde yeniden elden geçerek düzenleniyor. Bizim de bunu yapmamız lazım. İnşallah bunu da önümüzdeki bu dönemde bir şans olarak görüyorum."
- "Birlik beraberlik ve kardeşlik süreci"
Zeybekci, "Çözüm Süreci yeniden başlayacak mı?" şeklindeki bir soruya ise "Bu hiç bitmedi. Şöyle söyleyeyim, bu topraklarda, ülkede yaşayan bütün kardeşlerimizin yani Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kimliği altında toplanmış olan bütün vatandaşlarımızın etnik kimliği ne olursa olsun, inançları ne olursa olsun, bir benim diyebileceği bir devlet, ülke, bayrak ve vatan ortak paydasında birlik ve beraberlik içinde uzun ve sonsuz bir yolculuğa çıkmak için biz 'Çözüm Süreci' demeyelim ona da 'birlik beraberlik ve kardeşlik süreci' diyelim. Bu süreç her daim vardı olmalı da zaten. Bin yıldan beri vardı, önümüzdeki bin yıl boyunca da olmalı zaten. Bu devamlı olarak güçlendirilmesi gereken bir yapı" şeklinde cevap verdi.
YORUMLAR