Bu dergi gençleri ciddiye alıyor!
Benzerleri gibi mesaj verme kaygısı gütmüyor, öğüt veren büyük ağzıyla hitap etmiyor gençlere. Siyasi propaganda, fanatizm yok. Bu kadar 'yok'ların içinde peki, ne var bu dergide
Reyhan Gül'ün haberi
'gencizbiz' çiçeği burnunda bir gençlik dergisi. Doğrusunu söylemek gerekirse bir marjinalitesi yok. İddialı bir çıkışı da. Birçok dergide bulunan özel dosyalar, kültür, yaşam ve eğitim gibi bölümlerden oluşuyor. Konuları ele alış biçimindeki üslup ve belki de en önemlisi gençlerin illa da yönlendirilmesi gereken bireyler olarak görmeme yaklaşımı onu diğerden ayırıyor.
Benzerleri gibi mesaj verme kaygısı gütmüyor, öğüt veren büyük ağzıyla hitap etmiyor gençlere. Siyasi propaganda, fanatizm yok. Dahası gençleri ümitsizliğe düşüren melankolik aşk hikâyeleri anlatmıyor ya da aşırı ümitlendiren ve onlara aslında sahip olmadığı/olamayacağı bir dünyayı göstermiyor. Tüketim çılgınlığını normalleştiren kapitalist bir dünyada gençleri bu çılgınlığın öznesi yapacak yayınlardan da uzak duruyor. Ergenlik döneminin gençler için sorunlu bir dönem olduğu gerçeğini yadsımıyor ancak onları sadece tüketen, âşık olan, bilgisayar başında zaman öldüren, eğlenen, makyaj yapan bireyler olarak da görüp bu sorunlara hizmet edecek yayınlar da yapmıyor. Kısaca 'gencizbiz'de popüler kültürün gençleri 'yönlendiren' donelerine rastlamıyorsunuz.
Bu kadar 'yok'ların içinde peki, ne var bu dergide diye düşünebilirsiniz. Yayın kurulu dergide yer alan konuların içeriklerinde 'yönlendirme' olmamasına bilhassa özen gösteriyor. Ancak gündemden bihaber, apolitik yaklaşım da sergilemiyor. Yönlendirmeden ziyade didaktik yayınlar yapma amacı güdüyorlar. Derginin çıkış öyküsü önemli. 'gencizbiz', Üsküdar menşeli bir dergi. Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara'nın gençlerle ilgili projesinin bir devamı denilebilir. Çünkü Üsküdar Gençlik Merkezi'nde zaten gençlere yönelik bir dizi faaliyet yürütülüyor. Başkan Kara'nın bu faaliyetleri yayın platformuna dönüştürme gayesinin bir sonucu ortaya çıkar 'gencizbiz'. Dergi, profesyonel isimlerin yanı sıra öğrencilerinin de yer aldığı oldukça neşeli bir ekip tarafından hazırlanıyor.
Her şeyden biraz biraz...
Bütçesini frenlemesi her zaman kendi yararına olacak 'öğrenci milleti' için ucuz ancak kaliteli ürün, mekânların tanıtıldığı eğlenceli bir öğrenci bütçesi köşesi, yeni neslin ilgi odağı kısa filmlerin çekim aşamalarının anlatıldığı kısa film köşesi, seksenli yılların vazgeçilmesi fotoroman gibi bölümler dergiye öznellik katıyor. Derginin spor sayfası sporu 'futbol'dan ibaret görmüyor. Değişik spor dallarıyla ilgili doğru bilinen yanlışları düzeltiyor. Örneğin ilk sayısında tehlikeli, meşakkatli ve zengin sporu olarak bilinen, her yerde yapılma ihtimali olmadığını düşündüğümüz rafting sporu ele alınmış. Raftingin aslında yalnızca bir kesimin sporu olmadığı ucuz maliyetlere ve İstanbul'a yakın yerlerde yapılabileceğine yer verilmiş.
Ayrıca bir de öykü köşesi var. M. Zübeyr Koçulu tarafından hazırlanıyor. Birinci sayıda, Koçulu'nun İngilizce'den Türkçe'ye çevirdiği 'Yok konuşmak İngilizce' adlı bir öyküde, Meksika'dan Amerika'ya gelen ve İngilizce konuşmayı reddeden bir kadının yaşadıkları anlatılıyor. 'gencizbiz'in ilgi çekmesi kuvvetli muhtemel olan bir diğer köşesi ise Ersin Çelik tarafından hazırlanıyor. Çelik, Tezat TV adını verdiği köşesinde, TV kanallarının 'vazgeçilmezleri' arasında yer alan diziler, reklamlar ve programları eğlenceli, güldürürken düşündüren bir dille eleştiriyor.
Belediyecilik yapmıyoruz
Üsküdar Belediyesi'nin desteğiyle çıksa da 'gencizbiz', yayın özgürlüğüne sahip bir dergi. Tabiri diğerle dergi 'belediyecilik' yapmıyor. Belediyenin çıkardığı bir bülten de değil. Dergi ekibine göre tek sıkıntı, insanlara bunun bir bülten olmadığı anlatmak... Ancak tabi bu önyargıyı dergiyi incelemeden aşmak mümkün değil. Yayın grubu, dergi çıkarmanın iki kez düşünüldüğü bir dönemde maddi kaygılar taşımadan böyle bir özgürlüğe sahip olmanın kendileri açısından bir şans olduğunu ifade ediyor ve bundan dolayı Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara'ya teşekkür ediyor.
Nereden edinebilirsiniz?
İki ayda bir yayınlanan 'gencizbiz' ücretsiz bir dergi. Üsküdar çevresindeki liselere ve İstanbul'daki tüm üniversitelere gönderiliyor. Dergiyi bireysel olarak edinmek isteyenler "gencibiz@gencizbiz.biz" adresine başvuruda bulunabilir. Ayrıca çok yakın zamanda aktif hale gelecek internet sitesinden takip edebilirler.
Zaman / Cuma