Mustafa Kutlu'nun desenleri
Mustafa Kutlu'nun ne kadar usta öykücü olduğunu bilmeyen varsa da Uzun Hikaye filmini seyrettikten sonra azacalak. Peki, onun desenci yönünü biliyor muydunuz?
Türk Edebiyatı Dergisi şu günlerde bayilerde satılmakta olan Nisan 2012 tarihli 462, Sayısında Uzun Hikaye adlı öykü kitabı ünlü oyuncu kadrosu ile filme alınmakta olan Türk Edebiyatı'nın öykücülükteki kutup isimlerinden Mustafa Kutlu konulu bir dosya hazırladı.
Alaattin Karaca, Ali Ayçil, Bahtiyar Aslan, Sezai Coşkun, Sabahattin Çağın, M. Fatih Kanter ve Süvai Kemal Yazgıç imzalı yazılarla Mustafa Kutlu'nun hikayeceliği ve hikayelerine üzerine analizlerin ve düşüncelerin yer aldığı dosya da oldukça ilginç bir yön daha var.
Mustafa Kutlu'nun bir zamanlar çizdiği desenler Türk Edebiyatı Dergisinin Nisan Saşısında okurlara sunuldu:
MUSTAFA KUTLU NUN DESENLERİ
Mustafa Kutlu, Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesindeki öğrenciliği sırasında felsefeyle ilgilenen, özellikle Nietzsche okuyup resim yapan, öfkesi burnunda, hiçbir şeyi ve hiç kimseyi beğenmeyen gencecik bir entelektüel adayıdır.
Bir gün Erzurumlu entelektüellerin uğrak yeri olan Hemşin Pastahaııesi'nde tesadüfen tanıştığı Hareket Yayınları sahibi Ezel Erver- di'ye müthiş bir Hareketdergisi eleştirisi yapar. Bu dergiyi daha önce amcasının oğlunda görmüş, desensiz mesensiz diye pek beğenmemiştir.
Ezel Erverdı o güıı gözüne kestirdiği Mustafa Kutlu'dan Harekete desen göndermesini ister ve gönderdiği ilk deseni de kapakta kullanır. Bu, onun için olağanüstü bir şeydir. Ressam olarak katıldığı Harekette hikayeci olarak öne çıkan Mustafa Kutlu'nun Anadolu gerçeğini çeşitli açılardan yansıtan -dikkatle bakılınca sert çizgilerinde üzeri örtülü bir öfkenin fark edildiği* desenlerinden birkaçını Türk Edebiyatı okurları ile paylaştı.
Derginin bu ayki sayısında bulunan diğer konuları görmek için bu linki kullanabilirsiniz.
(Haber 7)