Oruç tutmanın bilimsel faydaları neler? Orucun vücuda yararlı etkileri açıklandı!

Oruç tutmanın sağlığa faydaları son yıllarda bilimsel olarak açıklanmaya başlandı. Oruç tutmanın metabolizmaya, sindirime, karaciğere, zihinsel organlara, cilde, kansere kadar birçok alanda faydası var. Peki orucun faydaları neler? Oruç tutarken vücutta ne gibi değişikler olur?

Oruç tutmanın bilimsel faydaları neler? Orucun vücuda yararlı etkileri açıklandı!
Oruç tutmanın bilimsel faydaları neler? Orucun vücuda yararlı etkileri açıklandı!
GİRİŞ 07.04.2022 10:32 GÜNCELLEME 07.04.2022 10:33
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Yaradanın bizlere sunmuş olduğu nimetler arasında önemli bir yere sahip olan oruç ibadetinin faydaları saymakla bitmiyor. Oruç, nefsin isteklerinden iradi olarak uzak durma olması yönüyle bir irade eğitimine, açlık ve susuzluğun verdiği sıkıntıya dayanma yönüyle de bir sabır eğitimine dönüşmektedir. Nefsin isteklerinin kontrol altına alınmasında, ruhun arındırılıp yüceltilmesinde oruç etkili bir yoldur. Oruç, yoksulların durumunu daha iyi anlamaya, dolayısıyla onların sıkıntılarını giderme yönünde çaba sarfetmeye de vesile olur. “Tok, açın halinden anlamaz.” atasözü de bunu ifade eder. Peki oruç tutmanın faydaları nelerdir?

Oruç Tutmanın Faydaları Neler?

Oruçla ilgili olarak Peygamberimiz şöyle buyuruyor:

“Her bir iyilik için on mislinden yedi yüz misline kadar karşılık olabilir; fakat oruç başkadır. Çünkü oruç benim içindir ve onun ecrini ben vereceğim.” (Müslim, “Sıyâm”,164; Nesaî, “Sıyâm”, 42)

  • Mide ve Bağırsaklara İyi Gelir!

Oruç tutarken gün içinde yemek yemek gibi bir durum söz konusu olmadığı için iftar ve sahurda ölçüyü kaçırmadan, aşırıya kaçmadan yemek yenmesi durumunda mide ve bağırsaklar koca bir sene yorulmuş olsa bile kendini düzenleme fırsatı buluyor. Mide asidinin düzenlenmesi sayesinde sindirim sistemi çok daha iyi çalışıyor. Ancak söylediğimiz gibi, bunun için iftar ve sahur vakitlerinde aşırıya kaçmadan, ölçülü ve yetecek kadar yemek önem taşıyor.

  • Hafızayı Güçlendirir!

Oruç tutarken uzaklaştığımız fiziksel istekler, beynimizin yapılan işlere yoğunlaşmasını sağlıyor. Gereksiz aktivitelere yoğunlaşan vücut, algılama ve öğrenmeye odaklanarak hafızamızın daha iyi çalışmasını sağlıyor. Az yemek zihin açar ve kişisel gelişime katkıda bulunuyor. Ramazan ayında oruç tutmak hem fiziksel hem de zihinsel sağlığımıza katkı sağlıyor. Oruç, gün içinde insanları anlamayı ve gün içinde hoşgörü içinde hareket etmemizi öğretirken, zihnimizin daha pratik çalışmasına fırsat verir. Sindirimle zaman harcamayan vücudumuz, düşünmemizi, hafızamıza odaklanır.

  • Yaşlanmayı Geciktirir!

Ramazan orucu tutanlarda kandaki lipit ve kolesterol düzeyi azaldığı için damarlar kendini tamir eder. Oruç sayesinde damarlar temizlenir ve kan dolaşımı artar. Yani oruç tutmak, hücrelerin yenilenmesini sağladığı için bedenimize ve zihnimize sağlık getirir ve yaşlanmaya büyük ölçüde geciktiriyor.

  • Kansere Karşı Savaşır!

Kanser, vücudun herhangi bir yerinde birkaç anarşik hücrenin başkaldırması ile başlar. Vücudumuz sürekli metabolizma ile uğraşıyorsa vücudumuzun genelini kontrol edemez. Oruçlu kişide ise organizma kendini kontrol etmeye vakit bulur, böylelikle kötü faaliyetlere anında müdahale eder. Bunun sonucunda kanser hücrelerinin oluşumunu başından engellemiş olur.

  • Kötü Alışkanlıkların Bırakılmasına Yardım Eder!

Oruç tutulan zamanlarda alkol kullanımı çoğunlukla tümden terk ediliyor ya da çok daha aza iniyor. Aynı şekilde sigara tüketimi de gün içinde söz konusu olmadığından iftar ve sahur arasındaki zamanda da dikkatli davranarak ve iradenize sahip çıkarak bu kötü alışkanlıkları tümden bırakma fırsatı bulabiliyorsunuz. Alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklarınız varsa ve ramazan ayı boyunca bu konuda çok daha dikkatli davranıyorsanız oruç tutmadığınız zamanlarda da bunu yapmaya özen göstererek çok daha sağlıklı bir yaşama adım atabilirsiniz.

  • Karaciğerin Dinlenmesine Yardımcı Olur!

7 gün 24 saat çalışmaya devam eden, tüketttiğimiz onlarca zararlı zararsız yiyecek ve içecek nedeniyle oldukça hırpalanan karaciğerimiz, oruç tutulduğunda kendisine biraz zaman ayırabiliyor ve dinleniyor. Bu dinleme süreci de vücudumuzun çok daha sağlıklı bir şekilde çalışmasına, karaciğerimizin her zamankinden daha iyi bir duruma gelmesine olanak sağlıyor.

  • Zihinsel Fonksiyonları Artırır!

Beyinde yeni kök hücrelerin oluşmasını sağlayan oruç, parkinson ve alzheimergibi zihinsel hastalıklara karşı koruyucu bir role sahiptir. Ayrıca bilimsel faaliyetlerde orucun zihinsel fonksiyonları arttırdığını ortaya koymaktadır.

  • Cildi Temizler!

Sindirim sisteminizin temizlenmesine bağlı olarak tüm vücudunuz temizlenir. Bu durum karaciğer ve böbreklerinizdeki toksinlerinizin de temizlenmesini sağlar. Dolayısıyla cildiniz de temizlenir ve aknelerinizin azalmasına katkıda bulunur.

  • Sabırlı Olmayı Öğretir!

Oruç tutarak belirli bir zaman boyunca yemek yemeyip bir şey içmemeye alıştıran kişinin,sabretme özelliği artar ve bu özellik insanlar için önemli bir psikolojik gelişmedir.

  • Yeme Alışkanlığınızı Geliştirir!

Oruç, yemek yeme alışkanlığı bozuk olan kişilerin yeme alışkanlığını düzenler. Oruç yardımıyla yeme alışkanlığı düzene sokulurken doğru beslenme alışkanlıkları da kazanılmış olur. Bu şekilde de aşırı yemek yeme alışkanlığı düzeltilirken, obezite ve aşırı kilo alma probleminin de önüne geçilmiş olur.

Oruç Tutarken Aşama Aşama Vücudumuzda Olanlar

  • 3. ve 7. Gün Su İçmeye Dikkat Edin

Vücudunuz oruç tutmaya alışmaya başlıyor. Yağı tüketti ve kan şekerine dönüştürdü. Sahur ve iftar vakitleri arasında su alımı azaldığı için vücutta terleme hızlanırken, sıvı kaybı da artıyor.

  • 8. Günden 15. Güne Vücut Oruca Alışıyor

Bedeniniz artık 3. aşamaya geçti ve vücut oruca neredeyse tamamen uyum sağladı.

İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi Hastanesi'nin Anesterzi ve Yoğun Bakım Danışmanı Dr. Razeen Mahroof, bu aşamanın vücutta bazı olumlu etkileri de olduğunu söylüyor.

"Gündelik hayatta çok daha fazla kalorili gıda alıyoruz ve vücudumuz hastalıkları atlatmak gibi önemli görevleri yerine getiremez oluyor" diyen tıp uzmanı, şöyle devam ediyor:

"Oruç sırasında bu durum yeniden dengeleniyor. Vücut yeniden daha önemli fonksiyonlarına odaklanıyor, enfeksiyonlarla savaşması ve hastalıklardan iyileşmesi de kolaylaşıyor."

  • 16. Günden 30. Güne Detoks Etkisi

Ramazan ayının 2. yarısında, kalın bağırsak, böbrek ve deri toksinlerinden arınmaya başlıyor. Dr. Mahroof bu dönemde organların maksimum kapasitesine döndüğünü söylüyor. Hafıza ve konsantrasyon yeniden güçlenirken, enerjinin de arttığını vurguluyor. Mahroof sözlerine şöyle devam ediyor: "Oruç şafak vaktinden gün doğumuna kadar olan dönemi kapsar. Böylece enerji veren gıda ve sıvıları alabilme fırsatı olur. Oruç kasları korurken kişinin kilo vermesine de yardım eder. Ancak bedeniniz enerji için protein almaya başlarsa, ileri açlık moduna geçip kaslarınızı kullanmaya başlar. Bu en sık, günlerce ve haftalarca uzatılan oruç dönemlerinde görülür."

  • Oruç Tutmanın Mükafatı

Orucun, dinimizde önemli bir yeri olan sabır konusuyla irtibatı da burada hatırlanmalıdır. “Namaz ve sabırla yardım isteyin” (el-Bakara 2/153) ve “Sabredenlere ecirleri hesapsız olarak tastamam  verilir”(ez-Zümer  39/10) gibi âyetler, “Oruç sabrın yarısıdır” (Tirmizî, “Da‘avât”,  86) diyen ve orucun Allah için olup mükâfatını da kendisinin hesapsız olarak vereceğini bildiren hadislerin ortak anlamı, orucun sabır boyutunu ve bunun fazilet ve sevabının yüksekliğini anlatır.

YORUMLAR 7
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    İçimizdeki nemrutlar tutmak istiyorlar lakin kendi aralarında linç edilirler korkusundan yaratıcılarının ismini dahi söyleyemiyorlar acizler topluluğu. Şimdiden özgürlüklerini bağımsızlıklarını kaybetmiş aciz basit insancıklar.
    Cevapla
  • Musa 4 yıl önce Şikayet Et
    Mükafatını hem Allah'tan alıyorsunuz hem de sağlığınıza kavuşuyorsunuz, bir insan daha ne ister ki?
    Cevapla
  • Muhammet Talha 4 yıl önce Şikayet Et
    Hz. Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Ademoğlunun her ameli katlanır. (Zira Cenab-ı Hakk'ın bu husustaki sünneti şudur:) Hayır ameller en az on misliyle yazılır, bu yediyüz misline kadar çıkar. Allah Teâla Hazretleri (bir hadis-i kudside) şöyle buyurmuştur: "Oruç bu kaideden hariçtir. Çünkü o sırf benim içindir, ben de onu (dilediğim gibi) mükâfaatlandıracağım. Kulum benim için şehvetini, yiyeceğini terketti."
    Cevapla
  • Muhammet Talha 4 yıl önce Şikayet Et
    Öncelikle haberiniz için teşekür ederiz. Çok faydalı olmuş. Fark ettiğimiz bir yanlış da düzeltilir ise aliyyü'l-âlâ olur. Şu paragraf şöyle düzeltilmeli: Oruçla ilgili olarak Peygamberimiz şöyle buyuruyor: Cenâb-ı Hak buyuruyor ki: “Her bir iyilik için on mislinden yedi yüz misline kadar karşılık olabilir; fakat oruç başkadır. Çünkü oruç benim içindir ve onun ecrini ben vereceğim.” (Müslim, “Sıyâm”,164; Nesaî, “Sıyâm”, 42) Sebebi ise bu Hadis-Kutsî dir. Yâni söz Cenâb-ı Hak'ın, lafız Efendimiz -sallallâhu aleyhi ve sellem-'in dir. Ayrıntılı bilgi için bknz. Hadis-i Kutsî nedir?
    Cevapla
  • RUMELİ 4 yıl önce Şikayet Et
    İnsan için maddi manevi faydaları ovardır ki her şeyi yaradan yüce inananlara Allah farz kıldı
    Cevapla
  • ejderha 7a5 4 yıl önce Şikayet Et
    evt
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Trump sınırları ona emanet etti: Bir günde yüzlerce gözaltı
Danimarka'dan Trump'ı çıldırtacak küfür! Avrupa Parlamentosu karıştı