Namaz nasıl kılınır, hangi dualar okunur? 5 vakit namazın ayrıntılı kılınışı...

Müslüman olan herkesin yapması gereken ibadetlerden biri namazdır. Günde 5 vakit kılınan namaz, insanları dünya işlerinden bir nebze olsun uzaklaştırıp Allah'ı hatırlattığı için çok kıymetlidir. Namazın kılınmaması durumunda hemen tövbe edip kazası yapılarak telafi edilmesi kılınması gerekir. Hangi namaz kaç rekattır? Sabah namazı, öğle namazı, ikindi namazı, akşam namazı ve yatsı namazı kaç rekat?

Namaz nasıl kılınır, hangi dualar okunur? 5 vakit namazın ayrıntılı kılınışı...
Namaz nasıl kılınır, hangi dualar okunur? 5 vakit namazın ayrıntılı kılınışı...
GİRİŞ 28.03.2022 08:58 GÜNCELLEME 28.03.2022 08:58
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

İslam’ın 5 şartından 1’i olan namaz, Müslüman herkesin üzerine vazifedir. Sabah namazı, öğle namazı, ikindi namazı akşam namazı ve yatsı namazı olmak üzere toplam 5 vakitten oluşmaktadır. Bilerek ve isteyerek namazı terk etmek büyük günahtır ve tövbe edilmesi gerekir. Bilerek bırakılan namazlar için tövbe edilmesi ve daha sonra kazası yapılması lüzumludur. Namazın kılınışını ve kurallarını bilmeyenler ise araştırıp öğrenmesi, namaza başlaması ve geçmiş namazlarıyla birlikte namazları kılmalı gerekmektedir.

Namaz Nasıl Kılınır?

Namaza başlamadan önce boy (gusül) abdesti olmayanların boy abdesti almaları gerekir. Boy abdesti olanlar ise namaz abdesti alarak necasetten ve pislikten arındıktan sonra namaza niyet ederek namaz kılmaya başlayabilirler.

Abdest Nasıl Alınır?

Besmele ile abdeste niyet edilir ve 3 kez ağza 3 buruna su verilerek ağız ve burun temizlenir. Ardından saç bitiminden çeneye kadar 3 kere yüz yıkanır. 3 kere sağ el ve kol, 3 kere sol el ve kol dirseklere kadar yıkanır. El ve kol yıkandıktan sonra eller yıkanır ve başın 4’te 1’i mesh edilir. Başın mesh edilmesinin ardından ense ve kulaklar yıkanır. Abdest alınırken en son sağ ve sol ayaklar yıkanır. Namaz abdesti bu şekilde alındıktan sonra namaz kılınabilir.

  • Sabah Namazı

Namaz vakitleri güneşin hareketlerine göre her gün değişmektedir. Sabah namazı vakti için güncel saati kontrol ederek namaza niyet edilir. Sabah namazı 2 rekat sünnet ve 2 rekat farz olmak üzere toplam 4 rekattır ve ilk olarak 2 rekat sünnet sonra 2 rekat farz kılınır. 

Sabah namazına sünnetini kılarken ‘niyet ettim Allah rızası için sabah namazı sünnetini kılmaya’ diyerek niyet edilir ve Tekbir getirerek namaza durulur. İlk olarak Subhaneke okunur ve Euzü Besmele çekilerek Fatiha suresine başlanır. Fatiha’nın okunmasının ardından Kuran-ı Kerim’den en az 3 ayet okunur veya Kuran-ı Kerim’in son 10 suresi olan surelerden biri okunur. İlk rekatta dualar okunduktan sonra  rüküya varılır ve 3 defa subhane rabbiyel azim denir. Rüküdan kalkarken Semi Allahu hamideh ve Rabbena lekel hamd denir. Rüküdan kalkıp kıyama varılır ve ardından direkt olarak secdeye gidilir. Secdeye varılınca 3 kere subhane rabbiyel ala denir ve doğrulur. Ardından bir kez daha secdeye gidilir ve aynı dua tekrar edilir. Tekrar kıyama kalkılır ve besmele çekilerek ilk olarak Fatıha Suresi ardından   Kuran-ı Kerim’den sure okunur. Sure okunduktan sonra rüküya gidilir, 3 defa subhane rabbiyel azim denir. Rüküdan kalkarken semi Allahu hamideh ve Rabbena lekel hamd denilir. Doğrulup Allahu Ekber diyerek secdeye gidilir. İlk rekatta yapıldığı gibi 2 kez secdeye gidilir ve 3’er kez subhane rabbiyel ala denir. Bu sefer ayağa kalkılmadan oturulur ve Ettahiyyatu, Allahumme Salli, Allahumme Barik ve Rabbena duaları okunur. Duaları okuduktan sonra Es selamu aleyküm ve rahmetullah diyerek önce sağa sonra sola selam verilir. Ve böylece sabah namazının sünneti tamamlanmış olur. 

Sabah namazının sünnetinin bitmesinin ardından sabah namazının farzı kılınır. ‘Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının farzını kılmaya’ diye niyet edip Allahü Ekber diyerek sabah namazının farzına başlanır. Farz namazda da sünnette olduğu gibi ilk Subhaneke ve ardından Euzü Besmele çekilerek Fatiha suresi okunur. Kuran-ı Kerim’den en az 3 ayet olan bir sure okunur. Surelerin okunmasından sonra rüküya gidilir ve 3 defa subhane rabbiyel azim denir. Rüküdan kalkarken semi Allahu hamideh ve Rabbena lekel hamd denir. Doğrulup kıyama gidince Tekbir getirilerek direkt olarak secdeye gidilir, 3 kere subhane rabbiyel ala denir, doğrulup ikinci kez tekrara secdeye gidilir ve yine 3 kere subhane rabbiyel ala denir ve secdeden direkt olarak kıyama kalkılır. İkinci rekatta besmele çekilerek Fatiha suresi okunur ve Kuran-ı Kerim’den bir sure veya 3 ayet okunur. Kıyamda surelerin okunmasının ardından rüküya gidilir ve 3 defa subhane rabbiyel azim denir. Rüküdan kalkarken semi Allahu hamideh ve Rabbena lekel hamd denildikten sonra secdeye gidilir, 3 kere subhane rabbiyel ala denir, doğrulup ikinci kez tekrar secdeye gidilir ve yine 3 kere subhane rabbiyel ala denir. Secdenin ardından oturarak Ettahiyyatu, Allahumme salli ve Allahumme barik ve Rabbena duaları okunur ve Es selamun aleykum ve rahmetullah diyerek önce sağa sonra sola selam verilir ve sabah namazının farzı da bitirilmiş olur. 

  • Öğle Namazı

Öğle namazı 4 rekat sünnet, 4 rekat farz ve 2 rekat son sünnet olmak üzere toplam 10 rekattır. Öğlen namazına ilk olarak 4 rekat sünneti kılmakla başlanır. 

Öğlen namazının 4 rekatlık sünnetini kılarken ‘niyet ettim Allah rızası için öğlen namazının sünnetini kılmaya’ diyerek niyet edilir ve Subhaneke okunur. Euzu Besmele çekerek Fatiha suresi okunur ve ardından Kurna-ı Kerim’de yer alan surelerden birinin en az 3 ayeti okunmaktadır. Kıyamdayken niyet edip dualar okunduktan sonra rüküya gidilir ve 3 defa subhane rabbiyel azim denir. Rüküdan kalkarken semi Allahu hamideh ve Rabbena lekel hamd denildikten sonra secdeye gidilir ve 3 kere subhane rabbiyel ala denir, doğrulup ikinci kez tekrar secdeye gidilir ve yine 3 kere subhane rabbiyel ala denir. İlk rekat tamamlandıktan sonra ikinci rekat için ayağa kalkılır ve besmele çekilerek Fatiha suresi okunur ve ardından yine Kuran-ı Kerim’den 3 ayet okunur. Tekrar rüküya gidilir 3 defa subhane rabbiyyel azim denir ve kıyama doğru doğrulurken semi Allahu hamideh ve Rabbena lekel hamd denir ve tam olarak doğrulup ayağa kalkınca yine 2 defa secdeye gidilir ve 3 defa subhane rabbiyel ala denir. İkinci rekatta kıyama kalkmadan oturulur, Ettahiyyatu, Allahumme Salli ve Allahumme Barik okunur. Duaların okunmasından sonra tekrar kıyama kalkılır ve Fatiha, en az 3 ayetten oluşan sure okuyup rüküya varılır. Rüküda 3 kere defa subhane rabbiyyel azim dedikten sonra kıyama doğru kalkarken semi Allahu hamideh ve Rabbena lekel hamd denir. Ardından direkt olarak secdeye gidilir. 2 kez secde ederek 3 defa subhane rabbiyel ala denir. 3 rekatın tamamlanmasının ardından direkt olarak kıyama kalkılır ve Besmele ile Fatiha suresi ve Kuran-ı Kerim’den en az 3 ayet okuyup rüküya varılır. Rüküda 3 kez subhane rabbiyel azim dedikten sonra kıyama doğru kalkarken semi Allahu hamideh ve Rabbena lekel hamd denir direkt olarak secdeye gidilir ve 2 kez secde ederek 3’er kez subhane rabbiyel ala denir ve oturulur. Son rekatta otururken Ettahiyyatu, Allahumme salli, Allahumme barik ve Rabbena duaları okunur. Es selamun aleyküm ve rahmetullah denerek önce sağa sonra sola selam verilerek öğle namazının 4 rekatlık sünneti tamamlanır. 

Öğle namazının 4 rekatlık farzına ‘niyet ettim Allah rızası için öğle namazının farzını kılmaya’ diyerek Subhaneke duası ile namaza başlanır. Euzü Besmele çekilir ardından Fatiha suresi ve Kuran-ı Kerim’den en az 3 ayet okunmaktadır. Duaların okunmasının ardından rüküya gidilir. Rüküda 3 kere defa subhane rabbiyyel azim dedikten sonra kıyama doğru kalkarken semi Allahu hamideh ve Rabbena lekel hamd denir. Ardından direkt olarak secdeye gidilir. 2 kez secde ederek 3 defa subhane rabbiyel ala denir. İlk rekatın bitmesinin ardından direkt olarak kıyama kalkılır. Yine Fatiha ve en az ayetten oluşan bir sure okunup tekrar rüküya gidilir. Rüküda 3 kere defa subhane rabbiyyel azim dedikten sonra kıyama doğru kalkarken semi Allahu hamideh ve Rabbena lekel hamd denir. Ardından direkt olarak secdeye gidilir. 2 kez secde ederek 3 defa subhane rabbiyel ala denir. İkinci rekatta secdeden kalktıktan sonra ise oturulur ve sadece Ettahiyyatu duası okunur. Öğlen namazının farzını kılarken ikinci rekattan sonra kıyamda sadace Fatiha suresi okunur ve aynı şekilde ilk 2 rekatta olduğu gibi rükü ve secdeye varılır. Dördüncü rekatta sadece Fatiha suresini okuyup rükü ve secdeden sonra oturup Ettehiyyatü, Allahumme salli Allahumme barik ve Rabbena duaları okunup Es selamun aleyküm ve rahmetullah denerek önce sağa sonra sola selam verilerek öğle namazının 4 rekatlık farzı tamamlanmış olur.

Öğlen nazının son 2 rekat sünnetine ‘niyet ettim Allah rızası için öğle namazının son sünnetini kılmaya’ diyerek başlanır. İlk olarak Subhaneke okunur ve Euzü Besmele çekilerek Fatiha suresine başlanır. Fatiha’nın okunmasının ardından Kuran-ı Kerim’den en az 3 ayet okunur. İlk rekatta dualar okunup rüküya varılır ve 3 defa subhane rabbiyel azim denir. Rüküdan kalkarken Semi Allahu hamideh ve Rabbena lekel hamd denir. Rüküdan kalkıp kıyama varılır ve ardından direkt olarak secdeye gidilir. Secdeye varılınca 3 kere subhane rabbiyel ala denir ve doğrulur. Ardından bir kez daha secdeye gidilir ve aynı dua tekrar edilir. Tekrar kıyama kalkılır ve besmele çekilerek ilk olarak Fatıha Suresi ardından   Kuran-ı Kerim’den sure okunur. Sure okunduktan sonra rüküya gidilir, 3 defa subhane rabbiyel azim denir. Rüküdan kalkarken semi Allahu hamideh ve Rabbena lekel hamd denilir. Doğrulup Allahu Ekber diyerek secdeye gidilir. İlk rekatta yapıldığı gibi 2 kez secdeye gidilir ve 3’er kez subhane rabbiyel ala denir. Bu sefer ayağa kalkılmadan oturulur ve Ettahiyyatu, Allahumme Salli, Allahumme Barik ve Rabbena duaları okunur. Duaları okuduktan sonra Es selamu aleyküm ve rahmetullah diyerek önce sağa sonra sola selam verilir. Ve böylece öğlen namazının son sünneti de kılındıktan sonra öğlen namazı tamamlanmış olur.

  • İkindi Namazı

İkindi namazı, 4 rekat sünnet ve 4 rekat farz olmak üzere toplam 8 rekattır. İlk olarak 4 rekatlık sünnete niyet edilerek sünnet, ardından 4 rekat farz kılınır ve ikindi namazı tamamlanır.

İkinci namazının 4 rekatlık sünnetini kılarken ‘niyet ettim Allah rızası için ikindi namazının sünnetini kılmaya’ diyerek niyet edilir ve Subhaneke okunur. Euzu Besmele çekerek Fatiha suresi okunur ve ardından Kurna-ı Kerim’de yer alan surelerden birinin en az 3 ayeti okunur. Dualar okunmasından sonra rüküya gidilir ve 3 defa subhane rabbiyel azim denir. Rüküdan kalkarken semi Allahu hamideh ve Rabbena lekel hamd deyip direkt secdeye gidilir ve 3 kere subhane rabbiyel ala denir, doğrulup ikinci kez tekrar secdeye gidilir ve yine 3 kere subhane rabbiyel ala denir. İlk rekat tamamlandıktan sonra ikinci rekat için ayağa kalkılır ve besmele çekilerek Fatiha suresi okunur ve ardından yine Kuran-ı Kerim’den en az 3 ayet okunur. Tekrar rüküya gidilir 3 defa subhane rabbiyyel azim denir ve kıyama doğru doğrulurken semi Allahu hamideh ve Rabbena lekel hamd denir ve tam olarak doğrulup ayağa kalkınca yine 2 defa secdeye gidilir ve 3 defa subhane rabbiyel ala denir. İkinci rekatta kıyama kalkmadan oturulur, Ettahiyyatu, Allahumme Salli ve Allahumme Barik okunur. Duaların okunmasından sonra tekrar kıyama kalkılır ve Fatiha, en az 3 ayetten oluşan sure okuyup rüküya varılır. Rüküda 3 kere defa subhane rabbiyyel azim dedikten sonra kıyama doğru kalkarken semi Allahu hamideh ve Rabbena lekel hamd denir. Ardından direkt olarak secdeye gidilir. 2 kez secde ederek 3 defa subhane rabbiyel ala denir. 3 rekatın tamamlanmasının ardından direkt olarak kıyama kalkılır ve Besmele ile Fatiha suresi ve Kuran-ı Kerim’den en az 3 ayet okuyup rüküya varılır. Rüküda 3 kez subhane rabbiyel azim dedikten sonra kıyama doğru kalkarken semi Allahu hamideh ve Rabbena lekel hamd denir direkt olarak secdeye gidilir ve 2 kez secde ederek 3’er kez subhane rabbiyel ala denir ve oturulur. Son rekatta otururken Ettahiyyatu, Allahumme salli, Allahumme barik ve Rabbena duaları okunur. Es selamun aleyküm ve rahmetullah denerek önce sağa sonra sola selam verilerek ikindi namazının 4 rekatlık sünneti tamamlanır. 

İkindi namazının 4 rekatlık farzına ‘niyet ettim Allah rızası için ikindi namazının farzını kılmaya’ diyerek Subhaneke duası ile namaza başlanır. Euzü Besmele çekilir ardından Fatiha suresi ve Kuran-ı Kerim’den en az 3 ayet okunmaktadır. Duaların okunmasının ardından rüküya gidilir. Rüküda 3 kere defa subhane rabbiyyel azim dedikten sonra kıyama doğru kalkarken semi Allahu hamideh ve Rabbena lekel hamd denir. Ardından direkt olarak secdeye gidilir. 2 kez secde ederek 3 defa subhane rabbiyel ala denir. İlk rekatın bitmesinin ardından direkt olarak kıyama kalkılır. Yine Fatiha ve en az 3 ayetten oluşan bir sure okunup tekrar rüküya gidilir. Rüküda 3 kere defa subhane rabbiyyel azim dedikten sonra kıyama doğru kalkarken semi Allahu hamideh ve Rabbena lekel hamd denir. Ardından direkt olarak secdeye gidilir. 2 kez secde ederek 3 defa subhane rabbiyel ala denir. İkinci rekatta secdeden kalktıktan sonra ise oturulur ve sadece Ettahiyyatu duası okunur. İkindi namazının farzını kılarken ikinci rekattan sonra kıyamda sadace Fatiha suresi okunur ve aynı şekilde ilk 2 rekatta olduğu gibi rükü ve secdeye varılır. Dördüncü rekatta sadece Fatiha suresini okuyup rükü ve secdeden sonra oturup Ettehiyyatü, Allahumme salli Allahumme barik ve Rabbena duaları okunup Es selamun aleyküm ve rahmetullah denerek önce sağa sonra sola selam verilerek ikindi namazının 4 rekatlık farzı da kılındıktan sonra ikindi namazı tamamlanmış olur.

  • Akşam Namazı

Akşam namazı 3 rekat farz ve 2 rekat sünnetten oluşmaktadır. Diğer namazlardan farklı olarak akşam namazında ilk farz kılınır. Farz namazının kılınmasından sonra 2 raket sünnet kılınmaktadır. Böylece akşam namazı tamamlanmış olur. 

Akşam namazının 3 rekatlık farzına ‘Niyet ettim Allah rızası için akşam namazının farzını kılmaya’ diye niyet ederek başlanır. Her namazda olduğu gibi akşam namazına da Subhaneke duasıyla başlanır. Ardından Euzu besmele çekerek Fatiha suresi okunur ve Kuran-ı Kerim’den en az 3 ayet okuyarak rüküya gidilir. 3 defa subhane rabbiyel azim denir. Rüküdan kalkarken Semi Allahu hamideh ve Rabbena lekel hamd denir. Rüküdan kalkıp kıyama varılır ve ardından direkt olarak secdeye gidilir. Secdeye varılınca 3 kere subhane rabbiyel ala denir ve doğrulur. Ardından bir kez daha secdeye gidilir ve aynı dua tekrar edilir. Tekrar kıyama kalkılır ve besmele çekilerek ilk olarak Fatıha Suresi ardından   Kuran-ı Kerim’den sure okunur. Sure okunduktan sonra rüküya gidilir, 3 defa subhane rabbiyel azim denir. Rüküdan kalkarken semi Allahu hamideh ve Rabbena lekel hamd denilir. Doğrulup Allahu Ekber diyerek secdeye gidilir. İlk rekatta yapıldığı gibi 2 kez secdeye gidilir ve 3’er kez subhane rabbiyel ala denir. İkinci rekatta secdeden kalktıktan sonra oturulup Ettahiyyatu, Allahumme Salli, Allahumme Barik duaları okunur ve kıyama kalkılır. Yine besmele çekerek Fatiha ve Kuran-ı Kerim’den en az 3 ayet okunmaktadır. Duaların okunmasının ardından rüküya gidilir ve , 3 defa subhane rabbiyel azim denir. Rüküdan kalkarken semi Allahu hamideh ve Rabbena lekel hamd denilir. Doğrulup Allahu Ekber diyerek secdeye gidilir. 2 kez secdeye gidip subhane rabbiyel azim denmektedir. Secdeden kalktıktan sonra Ettahiyyatu, Allahumme Salli, Allahumme Barik ve Rabbena duaları okunur ve Es selamu aleyküm ve rahmetullah diyerek önce sağa sonra sola selam verilir. Böylece akşam namazının 3 rekatlık farzı kılınmış olur. 

Akşam namazının farzından sonra sünnetine ‘niyet ettim Allah rızası için akşam namazının sünnetini kılmaya’ diye niyet edilerek akşam namazının sünnetine başlanır. İlk olarak Subhaneke okunur ve Euzü Besmele çekilerek Fatiha suresine başlanır. Fatiha’nın okunmasının ardından Kuran-ı Kerim’den en az 3 ayet okunur veya Kuran-ı Kerim’in son 10 suresi olan surelerden biri de okunur. İlk rekatta dualar okunup rüküya varılır ve 3 defa subhane rabbiyel azim denir. Rüküdan kalkarken Semi Allahu hamideh ve Rabbena lekel hamd denir. Rüküdan kalkıp kıyama varılır ve ardından direkt olarak secdeye gidilir. Secdeye varılınca 3 kere subhane rabbiyel ala denir ve doğrulur. Ardından bir kez daha secdeye gidilir ve aynı dua tekrar edilir. Tekrar kıyama kalkılır ve besmele çekilerek ilk olarak Fatıha Suresi ardından   Kuran-ı Kerim’den sure okunur. Sure okunduktan sonra rüküya gidilir, 3 defa subhane rabbiyel azim denir. Rüküdan kalkarken semi Allahu hamideh ve Rabbena lekel hamd denilir. Doğrulup Allahu Ekber diyerek secdeye gidilir. İlk rekatta yapıldığı gibi 2 kez secdeye gidilir ve 3’er kez subhane rabbiyel ala denir. Bu sefer ayağa kalkılmadan oturulur ve Ettahiyyatu, Allahumme Salli, Allahumme Barik ve Rabbena duaları okunur. Duaları okuduktan sonra Es selamu aleyküm ve rahmetullah diyerek önce sağa sonra sola selam verilir. Ve böylece akşam namazının son sünneti de kılındıktan sonra akşam namazı tamamlanmış olur.

  • Yatsı Namazı

Yatsı namazı 4 rekat sünnet, 4 rekat farz, 2 rekat son sünnet ve 3 rekat vitir vacipten oluşmaktadır ve toplamda 3 rekattır. Yatsı namazını kılarken sünnet, farz, son sünnet ve vitir vacip olmak üzere kılınmaktadır.

Yatsı namazının 4 rekatlık sünnetini kılarken ‘niyet ettim Allah rızası için yatsı namazının sünnetini kılmaya’ diyerek niyet edilir ve Subhaneke okunur. Euzu Besmele çekerek Fatiha suresi okunur ve ardından Kurna-ı Kerim’de yer alan surelerden birinin en az 3 ayeti okunmaktadır. Kıyamdayken niyet edip dualar okunduktan sonra rüküya gidilir ve 3 defa subhane rabbiyel azim denir. Rüküdan kalkarken semi Allahu hamideh ve Rabbena lekel hamd denildikten sonra secdeye gidilir ve 3 kere subhane rabbiyel ala denir, doğrulup ikinci kez tekrar secdeye gidilir ve yine 3 kere subhane rabbiyel ala denir. İlk rekat tamamlandıktan sonra ikinci rekat için ayağa kalkılır ve besmele çekilerek Fatiha suresi okunur ve ardından yine Kuran-ı Kerim’den 3 ayet okunur. Tekrar rüküya gidilir 3 defa subhane rabbiyyel azim denir ve kıyama doğru doğrulurken semi Allahu hamideh ve Rabbena lekel hamd denir ve tam olarak doğrulup ayağa kalkınca yine 2 defa secdeye gidilir ve 3 defa subhane rabbiyel ala denir. İkinci rekatta kıyama kalkmadan oturulur, Ettahiyyatu, Allahumme Salli ve Allahumme Barik okunur. Duaların okunmasından sonra tekrar kıyama kalkılır ve Fatiha, en az 3 ayetten oluşan sure okuyup rüküya varılır. Rüküda 3 kere defa subhane rabbiyyel azim dedikten sonra kıyama doğru kalkarken semi Allahu hamideh ve Rabbena lekel hamd denir. Ardından direkt olarak secdeye gidilir. 2 kez secde ederek 3 defa subhane rabbiyel ala denir. 3 rekatın tamamlanmasının ardından direkt olarak kıyama kalkılır ve Besmele ile Fatiha suresi ve Kuran-ı Kerim’den en az 3 ayet okuyup rüküya varılır. Rüküda 3 kez subhane rabbiyel azim dedikten sonra kıyama doğru kalkarken semi Allahu hamideh ve Rabbena lekel hamd denir direkt olarak secdeye gidilir ve 2 kez secde ederek 3’er kez subhane rabbiyel ala denir ve oturulur. Son rekatta otururken Ettahiyyatu, Allahumme salli, Allahumme barik ve Rabbena duaları okunur. Es selamun aleyküm ve rahmetullah denerek önce sağa sonra sola selam verilerek yatsı namazının 4 rekatlık sünneti tamamlanır. 

Yatsı namazının 4 rekatlık farzına ‘niyet ettim Allah rızası için yatsı namazının farzını kılmaya’ diyerek Subhaneke duası ile namaza başlanır. Euzü Besmele çekilir ardından Fatiha suresi ve Kuran-ı Kerim’den en az 3 ayet okunur. Daha sonra rüküya varılır ve rüküda 3 kere defa subhane rabbiyyel azim dedikten sonra kıyama doğru kalkarken semi Allahu hamideh ve Rabbena lekel hamd denir. Ardından direkt olarak secdeye gidilir. 2 kez secde ederek 3 defa subhane rabbiyel ala denir. İlk rekatın bitmesinin ardından direkt olarak kıyama kalkılır. Yine Fatiha ve en az 3 ayetten oluşan bir sure okunup tekrar rüküya gidilir. Rüküda 3 kere defa subhane rabbiyyel azim dedikten sonra kıyama doğru kalkarken semi Allahu hamideh ve Rabbena lekel hamd denir. Ardından direkt olarak secdeye gidilir. 2 kez secde ederek 3 defa subhane rabbiyel ala denir. İkinci rekatta secdeden kalktıktan sonra ise oturulur ve sadece Ettahiyyatu duası okunur. İkindi namazının farzını kılarken ikinci rekattan sonra kıyamda sadace Fatiha suresi okunur ve aynı şekilde ilk 2 rekatta olduğu gibi rükü ve secdeye varılır. Dördüncü rekatta sadece Fatiha suresini okuyup rükü ve secdeden sonra oturup Ettehiyyatü, Allahumme salli Allahumme barik ve Rabbena duaları okunup Es selamun aleyküm ve rahmetullah denerek önce sağa sonra sola selam verilerek yatsı namazının 4 rekatlık farzı da kılındıktan sonra yatsı namazının 4 rekatlık sünneti tamamlanmış olur.

Son 2 sünnete de aynı şekilde ‘niyet ettim Allah rızası için yatsı namazının sünnetini kılmaya’ diye niyet edilerek yatsı namazının sünnetine başlanır. İlk olarak Subhaneke okunur ve Euzü Besmele çekilerek Fatiha suresine başlanır. Fatiha’nın okunmasının ardından Kuran-ı Kerim’den en az 3 ayet okunur veya Kuran-ı Kerim’in son 10 suresi olan surelerden biri de okunur. İlk rekatta dualar okunup rüküya varılır ve 3 defa subhane rabbiyel azim denir. Rüküdan kalkarken Semi Allahu hamideh ve Rabbena lekel hamd denir. Rüküdan kalkıp kıyama varılır ve ardından direkt olarak secdeye gidilir. Secdeye varılınca 3 kere subhane rabbiyel ala denir ve doğrulur. Ardından bir kez daha secdeye gidilir ve aynı dua tekrar edilir. Tekrar kıyama kalkılır ve besmele çekilerek ilk olarak Fatıha Suresi ardından   Kuran-ı Kerim’den sure okunur. Sure okunduktan sonra rüküya gidilir, 3 defa subhane rabbiyel azim denir. Rüküdan kalkarken semi Allahu hamideh ve Rabbena lekel hamd denilir. Doğrulup Allahu Ekber diyerek secdeye gidilir. İlk rekatta yapıldığı gibi 2 kez secdeye gidilir ve 3’er kez subhane rabbiyel ala denir. Bu sefer ayağa kalkılmadan oturulur ve Ettahiyyatu, Allahumme Salli, Allahumme Barik ve Rabbena duaları okunur. Duaları okuduktan sonra Es selamu aleyküm ve rahmetullah diyerek önce sağa sonra sola selam verilir. Son 2 sünneti de kıldıktan sonra yatsının vitir vacip namazı kalmaktadır.

Vitir vacip namazına da ‘niyet ettim Allah rızası için yatsı namazının vitir vacip namazına’ şeklinde niyet ederek başlanır. Ardından vitir namazına da Subhaneke duasıyla başlanır ve Euzu besmele çekerek Fatiha suresi okunur. Her namazda okunması gereken Kuran-ı Kerim’den en az 3 ayet okuyarak rüküya gidilir. 3 defa subhane rabbiyel azim denir. Rüküdan kalkarken Semi Allahu hamideh ve Rabbena lekel hamd denir. Rüküdan kalkıp kıyama varılır ve ardından direkt olarak secdeye gidilir. Secdeye varılınca 3 kere subhane rabbiyel ala denir ve doğrulur. Ardından bir kez daha secdeye gidilir ve aynı dua tekrar edilir. Tekrar kıyama kalkılır ve besmele çekilerek ilk olarak Fatıha Suresi ardından   Kuran-ı Kerim’den sure okunur. Sure okunduktan sonra rüküya gidilir, 3 defa subhane rabbiyel azim denir. Rüküdan kalkarken semi Allahu hamideh ve Rabbena lekel hamd denilir. Doğrulup Allahu Ekber diyerek secdeye gidilir. İlk rekatta yapıldığı gibi 2 kez secdeye gidilir ve 3’er kez subhane rabbiyel ala denir. İkinci rekatta secdeden kalktıktan sonra oturulup Ettahiyyatu, Allahumme Salli, Allahumme Barik duaları okunur ve kıyama kalkılır. Yine besmele çekerek Fatiha ve Kuran-ı Kerim’den en az 3 ayet okunmaktadır. Vitir vacip namazı kılınırken duaların okunmasının ardından yeniden tekbir getirilerek kunut duaları okunur. Kunut dualarının okunmasının ardından rüküya gidilir ve 3 defa subhane rabbiyel azim denir. Rüküdan kalkarken semi Allahu hamideh ve Rabbena lekel hamd denilir. Doğrulup Allahu Ekber diyerek secdeye gidilir. 2 kez secdeye gidip subhane rabbiyel azim denmektedir. Secdeden kalktıktan sonra Ettahiyyatu, Allahumme Salli, Allahumme Barik ve Rabbena duaları okunur ve Es selamu aleyküm ve rahmetullah diyerek önce sağa sonra sola selam verilir. Vitir namazının kılınmasının ardından yatsı namazı tamamlanmış olur. 

YORUMLAR 7
  • betül gözel 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu namaz kılış şekli yanlıştır , bilmediğiniz konularda güvenilir ilmai hallerden yardım alınız insanların günahına girmeyin. ahirette hesabı zor olur sizin için. bilmiyorsanız öğretelim kardeş.
    Cevapla
  • Hikmet 2 yıl önce Şikayet Et
    semiallahü limen hamideh mi semai allah hamideh mi dogrusunu yazalım doğrusunu
    Cevapla
  • elif 3 yıl önce Şikayet Et
    çoooooook güzel
    Cevapla
  • Mizgin akar 10 ay önce Şikayet Et
    Nasıl öğrenirim bilmiyorum
    Cevapla
  • BYGARDİ 3 yıl önce Şikayet Et
    ikindi ve yatsı namazının ilk sünnetinde 3 rekata kalkarken fatiha ile başlanmaz subuhaneke ile başlanır burda yanlış bilgi verilmiş
    Cevapla
  • Seda 2 yıl önce Şikayet Et
    Doğru söylüyorsun bygardi
    Cevapla
  • Seda 2 yıl önce Şikayet Et
    Doğru söylüyorsun bygardi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
AK Parti İstanbul İl Başkanlığında bayrak değişimi
Yeni asgari ücret rakamında sona doğru