Sübhaneke duası Arapça ve Türkçe okunuşu! Subhaneke fazileti ve anlamı
Namaz ibadetini yerine getirmek isteyen müslümanlar için Sübhaneke ilk namaz duası olarak bilinir. 5 vakit namaz kılarken tekbirin ardından okunan ilk duadır. Sözlük anlamı çağırmak, seslenmek ve davet etmektir. Bu duanın anlamı ve içeriği ve faziletleri önemlidir. İşte Sübhaneke duası Arapça ve Türkçe okunuşu!
Sübhaneke duasını sadece vakit namazlarında değil cenaze namazında da “ve celle senaük” eklenerek kullanılır. Bu sebepten ötürü bu duayı ezbere bilmek ve anlamını öğrenmek biz Müslümanların görevidir. Kuran-ı Kerim’de parça parça olarak indirilen Sübhaneke duasının sözleri rivayete göre Hz. Adem (a.s) aittir. Vakit namazlarında Fatiha’dan hemen önce gelen Sübhaneke duasının namaz kılınabilmesi için ezbere bilinmesi gereklidir. Bizde sizler için Sübhaneke duasının Türkçe anlamı ve Arapça okunuşunu derledik. İşte Sübhaneke duasının faziletleri ve anlamı….
Sübhaneke Duası Arapça Okunuşu
Bismillahirrahmanirrahîm
-
Sübhânekellâhümme ve bi hamdik
-
ve tebârakesmük
-
ve teâlâ ceddük
-
(vecelle senâük)*
-
ve lâ ilâhe ğayrük.
Sübhaneke Duası Türkçe Anlamı
Rahman ve Rahim olan Allah'ın (c.c) adıyla
-
Allah'ım! Sen eksik sıfatlardan pak ve uzaksın.
-
Seni daima böyle tenzih eder ve överim.
-
Senin adın mübarektir.
-
Varlığın her şeyden üstündür.
-
Senden başka ilah yoktur.
Sübhaneke Duasının Faziletleri
Yüce Allah meleklere arşı kaldırmalarını emir ettiğinde melekler çok zorlanmıştır. Bu durumun üzerine Allah-u Teala meleklere Sübhaneke duasını okumalarını emretmiştir. Ve bu duayı okuyan meleklerin yükü hafiflemiştir.
Bizler de namaza başlarken Sübhaneke'yi okuyarak Allah'tan üzerimizdeki ölü toprağını kaldırmasını talep etmiş oluyoruz. "Ya Rab, arşı taşıyan meleklerinin, bu dua hürmetine üzerindeki yüklerini nasıl hafiflettiysen, bizim de üzerimizdeki yükleri öyle hafiflet. İbadetimizden feyiz almamızı kolaylaştır." diyerek Allah'tan yardım talep ediyoruz.
Sübhaneke Ne Zaman Okunur?
Sübhaneke duası, her namazın 1. rekatında iftitah tekbiri alındıktan sonra,
İkindi namazı sünnetinde, 3. rekata kalkınca Fatiha'dan önce,
Yatsı namazının ilk sünnetinde, 3. rekatta Fatiha'dan önce,
Teravih namazı 4 rekatta bir selam verilerek kılınırsa 3. rekata kalkıldığında Fatiha'dan sonra,
Cenaze namazında 1. tekbirden sonra okunur.