İftar ederken bunlara dikkat! Oruç açarken dikkat edilmesi gereken 9 kritik bilgi...

Oruç açarken okunacak dua, iftar açarken edilen dua gibi konu başlıklarında araştırmalar yapılıyor. Ramazan aylarında 30 gün boyunca tutulan orucu açarken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. İftar sofrasında dikkat edilmesi gereken 9 madde, hem dini açıdan hem de sağlık açısından çok fayda sağlayacak.

İftar ederken bunlara dikkat! Oruç açarken dikkat edilmesi gereken 9 kritik bilgi...
İftar ederken bunlara dikkat! Oruç açarken dikkat edilmesi gereken 9 kritik bilgi...
GİRİŞ 14.04.2022 09:16 GÜNCELLEME 14.04.2022 09:16
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Ayların sultanı Ramazan'a yaklaştıkça hem heyecan artıyor hem de bir telaş başlıyor. Nefislerin terbiyesi için saatlerce aç bırakılan mide, iftar saati ile birlikte besinlerle buluşuyor. Ancak oruç açılacağı esnada dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. 

Orucu açarken dikkat edilmesi gerekenler hem sağlık açısından hem de dini açıdan oldukça fayda sağlayacak cinsten. İşte sizler için 9 maddede derlediğimiz iftar açarken dikkat edilmesi gereken hususlar...

1. İFTAR SOFRASINDA EZANI BEKLERKEN DUA ETMEK 

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.) bir Hadis-i Şerif'inde 3 kimsenin duasının reddedilmeyen Müslümanlardan bahsetmiştir. Ebur Hureyre'den nakledilen hadiste, adaletli devlet reisinin, iftar vaktindeki oruçlu kimsenin ve mazlumun duasının kabul edileceği müjdelenmiştir.

İftar duası

Bundan yola çıkarak, iftar sofrasının başına toplanıldığında, o an Allah rızası içine yemeklere uzanmayan ellerin Allah'a açılması ve dua esilmesi bulunmaz bir fırsattır. Akşam ezanının okunmasını beklerken dua etmek oldukça sevaptır. 

2. ORUCU AÇMAKTA ACELE DAVRANMAK

Kimileri, iftar saati geldiği halde orucu açmamayı daha büyük bir sevap olarak görüyor. Ancak gerçek öyle değil. Allah orucun bitme süresini imsak ile iftar arası olarak Müslümanlar'a farz kılmıştır. 

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.) oruçlu bir kimsenin iftarını açmakta acele etmesi gerektiğini bildirmiştir. Güneş battıktan sonra (akşam ezanı) namazı kılmayı beklemeden direk orucun açılmasını önermiştir. Konuya ilişkin, Buhari'den aktarılan Hadis'i Şerif şöyle:

Peygamber Efendimiz'in iftar açmakla ilgili olan hadisi

"İftar etmekle acele ettikleri sürece insanlar hayır içinde olurlar."

3. ORUCU HURMA VEYA SU İLE AÇMAK 

Peygamber Efendimiz iftar ederken hurma veya suyun tercih edilmesini tavsiye etmiştir. Ayrıca bazı kaynaklar tatlı bir besin ile de iftar açılabileceğini ifade etmiştir. Tirmizi aracılığıyla nakledilen Hadis-i Şerif şöyle:

Peygamber Efendimiz'in iftar açmakla ilgili olan Hadis-i Şerif'i

"Biriniz orucu açtığı zaman hurma ile açsın. Hurma bulamazsa su ile açsın. Çünkü su temizliktir."

4. İFTARI ETTİKTEN SONRA NAMAZ ARASI! 

Birçok beslenme uzmanı uzun süreli açlıktan sonra birden bire fazla yemek yemenin tehlikeli olduğunu belirtmiştir. Uzmanlar, iftarı bir bardak su, bir-iki adet hurma veya bir kase çorba ile açtıktan sonra 10-15 dakika beklemeyi öneriyor. 

Peygamber Efendimiz'in sünneti

Bu kapsamda Müslümanca düşününce bu süre dahilinde akşam namazını kılmak hem sağlığa fayda sağlayacak hem de sevapları çoğaltacaktır. Ayrıca iftardı açtıktan sonra akşam namazını kılmak sünnettir.

Orucu bir kaç hurma veya bir kase çorba ile açtıktan sonra akşam namazı molası verip, yemeğe kaldığı yerden devam edilebilir. 

5. SEBZE VE PROTEİN AĞIRLI GIDALAR TERCİH ETMEK

Uzman görüşlerine göre, ramazanda öğün sayısı bire düşünce hazımsızlık ve bağırsak problemleri baş gösterebilmektedir. Bundan ötürü iftar sofralarından salataları eksik etmemek oldukça önemlidir. 

İftarda tercih edilmesi gereken gıdalar

Bu kapsamda protein içerikli yemekler (et, tavuk, balık, bakliyatlar) iftar sofralarının baş tacı olmalıdır. Bol yeşillikli bir salata ile birlikte tüketilecek bu besinler birçok sağlık sorunundan uzaklaşmayı sağlayacaktır. 

6. YA PİLAV YA BÖREK! 

Oruç açıldığı anda birden bire karbonhidrata yüklenmek hem şişkinlik yapmaktadır hem de kan şekerini hızlı yükselttiğinden, kısa süre içinde yeniden acıktırmaktadır. Bundan yola çıkarak iftar saatlerinde karbonhidrattan ne kadar uzak durulursa o kadar faydalı olacaktır.

İftarda uzak durulması gereken gıdalar

Diğer yandan, sindirim sistemi akşam saatlerinde karbonhidratı sindirmekte zorlanmaktadır. Aslında sadece ramazan aylarında değil, günlük yaşantıda da karbonhidratlı yiyeceklerin gündüz saatlerinde tüketilmesi gerekmektedir.

Yani, kurulan o muazzam iftar sofralarında eksik olmayan börekler, pilavlar (bulgur pilavı hariç), mantılar aynı anda yenmemelidir. Sağlıklı bir hayat için, sofrada en azından birinden vazgeçerek iftar etmek doğru olacaktır. 

7. SÜTLÜ TATLILAR VEYA MEYVELERE YÖNELMEK

Yukarıda da anlattığımız gibi, iftardan sonra karbonhidrattan mümkün olabildiğince uzak durulması gerekmektedir. Ama iftar sofralarının da olmazsa olmazı tatlılar... İşte bu hususta da tatlıları en az karbonhidrat oranına sahip olanı seçilmelidir.

İftarda yenilecek tatlılar

Tatlı yerine ilk tercih meyve olmalıdır. "Meyve beni kesmez, illa da tatlı" diyenler için, hamurdan yapılan tatlılar (baklava, şekerpare, kadayıf) gibi tatlılar yerine sütlü tatlıları (güllaç, tavuk göğsü, keşkül) tercih etmek sağlıklı olacaktır. 

8. İFTARDAN SONRA YEMEK DUASI ETMEK

Saatlerce Allah'ın rızasını kazanmak ve nefsi terbiye etmek için tutulan oruç, iftar saatinde açılmaktadır. Karınlar doyduktan sonra, bir gün sorumluluk bitmiş olur ve orucu tutan mahrum kaldığı yiyeceklerin kıymetini anlamış olur. Oruç tutmanın asıl gayesi de budur. 

Yemek duası

İftarda, yemekler bittikten sonra sofrada edilen dua oldukça önemlidir. Oruç tutmanın asıl amacı kapsamında, Allah'a verdiği bu nimetler için şükretmek ve teşekkür etmek gerekmektedir. Peygamber Efendimiz de her yemekten sonra Allah'a dua edip şükrederdi. 

9. ÇAY İÇMEK İÇİN YATSI EZANINI BEKLEMEK 

Türk kültürünün vazgeçilmezi çay, iftardan hemen sonra soframıza gelen ilk şey. Hatta çoğu zaman iftar sofrası hazırlanırken çayı demleme geleneği devam ettirilir. Bu geleneğin amacı da en kısa sürede çay ile kavuşmak.

İftardan sonra çay

Ancak, yemekten hemen sonra içilen çayın demir emilimini azalttığı bilimsel olarak tespit edildi. Demir emiliminin azalması da, kişide büyük bir yorgunluğa sebebiyet vermektedir. Bu sorununun önüne geçmenin yolu da çay içmek için yemekten en az 1 saatin geçmesini beklemek. 

Akşam ezanı ile yatsı ezanının arasının da ortalama 1,5-2 saat olduğu bilinmektedir. Yani akşam ezanı ile oturulan iftar sofrasından sonra yatsıyı beklemek, daha sonra çay faslına geçmek çok daha sağlıklı olacaktır. 

YORUMLAR 4
  • salih 2 yıl önce Şikayet Et
    Nasıl bekleyelim araya teravih namazı giriyor namaz dönüşü çay için geç olur
    Cevapla
  • Zonguldaklı 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne kadar daa cahil mişizz! Şimdi aydınlandık. Acaba önceki oruçlarımız kabul olmamış mıdır?
    Cevapla
  • Bartın'lı 2 yıl önce Şikayet Et
    Sen kendi teraneni devam et, başkaların ibadetine karışma. Hem kendin hem de biz rahat olalım.
    Cevapla
  • Mümin 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yenidoğan Çetesi'nde Esenyurt Belediyesi detayı: Başkan olmak istiyordum
Emekli zammı için asgari ücret ayarı! 2025 zamları için çok önemli bir ipucu