Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) & Diyabet (Şeker) Hastaları Oruç Tutabilir mi? Kalp - Böbrek hastalığında...
Diyabet (şeker), kalp, hipertansiyon, böbrek hastalığı gibi sağlık problemlerinden muzdarip olan kimselerin Ramazan ayında oruç tutup tutmayacağı mevzusu yakın mercek altına alındı. Yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilen ve toplumda görülme oranı bir hayli yüksek olan bu rahatsızlıkları geçirenler oruç ibadetini yapıp yapamayacağını merak ediyor. Peki; diyabet, kalp, hipertansiyon, şeker hastaları ve böbrek hastaları oruç tutabilir mi? İşte, yanıtı...
Hayat standardını kimi durumda ciddi derecede düşürebilen diyabet, kalp, hipertansiyon, şeker hastalığı ve böbrek hastalığı gibi sağlık sorunları yaşayan kişiler Ramazan ayını oruçlu geçirip geçiremeyeceğini öğrenmek istiyor. Rahmet, bereket ve mağfiretin yeryüzüne sağanak sağanak yağdığı Ramazan ayının gelişiyle birlikte sağlık problemi olan kimselerin oruç ibadetini yerine getirip getiremeyeceği konusu kafasını kurcaladı. Dinimiz açısından apayrı ehemmiyet teşkil eden bu 1 aylık süre zarfında oruç tutmak isteyen fakat hipertansiyon, diyabet, kalp, böbrek hastalığı veya şeker hastalığına sahip olanların ne yapması gerektiği belli oldu. İşte, konuya ilişkin merak edilen soruların yanıtı...
Ramazan'da kilo verilir mi? Oruç tutarak zayıflanır mı?
DİYABET ŞEKER HASTALARI ORUÇ TUTABİLİR Mİ?
Diyabet hastalarının kullandıkları ilaç sayısı çok önemlidir. Eğer ki gün içerisinde 1 ilaç kullanıyorlarsa oruç tutabilirler, fakat yine de şeker hastalarının oruç konusunda nasıl bir yol izlemesi gerektiğini doktoruna danışması ve sağlık açısından herhangi bir tehdit oluşturmaması açısından aldığı öneri ışığında hareket etmeleri gerekmektedir. Bununla beraber şayet diyabet hastaları günde 2 ve üzeri ilaç kullanıyorlarsa bayılma gibi komplikasyonların yaşanma ihtimali olduğundan oruç tutmaları önerilmemektedir.
KALP HASTALARI ORUÇ TUTABİLİR?
Kalp hastası kişilerin durumuna göre oruç tutup tutamayacakları değişkenlik göstermektedir. Çünkü hastalığın tipi ve şiddeti belirleyici faktördür. Kimi kalp hastası oruç tutarken sağlık açısından herhangi bir problem yaşamazken kimisi için aynı durum asla söz konusu değildir. Bu nedenle kalp hastalarının başına buyruk bir şekilde davranmayıp doktorunun vereceği karara göre hareket etmesi gerekmektedir.
HİPERTANSİYON HASTALARI ORUÇ TUTABİLİR Mİ?
Tansiyon seviyesi kontrol altında tutulabilen hastaların ve ilaçlarını aksatmayıp düzenli olarak kullanan kişilerin oruç tutması tavsiye edilebilir. Fakat hipertansiyon da sağlık açısından tehdit oluşturabilecek bir konu olduğu için doktor onayı alınmadan oruç tutulmaması gerekir. Bununla beraber eğer ki tansiyonu yüksek seviyelere ulaşmışsa ve bu nedenden ötürü sayıca fazla ilaç kullanması gerekiyorsa oruç tutması kesinlikle önerilmez.
BÖBREK HASTALARI ORUÇ TUTABİLİR Mİ?
Ramazan ayında uzun süreli susuzluk durumu meydana geleceği için böbrek hastalarının yine doktor kontrolünde oruç tutmaları gerekmektedir. Doktor tarafından hastalığın seyri ve oluşabilecek riskler belirlendikten sonra hastanın oruç tutup tutamayacağı karar verilmelidir. Çünkü bazı hastalarda diyalize girmeye kadar hayati tehlike gösterebilecek sonuçlar doğurabilmektedir.