Kolonya kullanmak orucu bozar mı? Diyanet niyetliyken kolonya sürmenin orucu...

Mübarek Ramazan ayının gelmesiyle birlikte otuz gün boyunca oruç vazifesini yerine getirecek vatandaşlar, iftar ve sahur arasında saatleri arasında davranışlarına daha dikkat edecekler. Orucu bozan durumlardan kaçınacak Müslümanlar, özellikle pandemi sebebiyle çok fazla kullandığımız kolonyanın oruca olan etkisini merak ediyor. Peki Ramazan'da kolonya kullanmak orucu bozar mı? İşte Diyanet'in konuyla ilgili yaptığı açıklama...

Kolonya kullanmak orucu bozar mı? Diyanet niyetliyken kolonya sürmenin orucu...
Kolonya kullanmak orucu bozar mı? Diyanet niyetliyken kolonya sürmenin orucu...
GİRİŞ 04.04.2022 09:30 GÜNCELLEME 06.04.2022 09:38

Ağız ve burundan alınan sonrasında mideye ulaşan her türlü besin orucu bozuyor. İslam'ın beş şartından birisi olan oruç tutma vazifesini eksiksiz yerine getirmek isteyen Müslümanlar ise orucun hangi durumlarda bozulduğunu araştırıyor. Özellikle koronavirüs sonrası neredeyse her ev ve çantada bulunmaya başlanan kolonya bakterilere karşı koruması, sıcak yaz günlerinde ferahlık vermesi, sakinleştirici özelliklerinin olması sebebiyle bugünlerde çok fazla kullanılıyor. Birlik, beraberlik ve sabır ayı olarak da bilinen Ramazan ayı boyunca insanlar, nefislerini kontrol ederek tuttukları orucun kabul olması için bazı kriterlerin yerine getirilmesi gereklidir. Peki kolonya orucu bozar mı? Diyanet, en çok merak edilen konuya açıklık getirdi.

KOLONYA ORUCU BOZAR MI?

Kolonya gibi keskin olan kokuları çok sık koklamak mekruh olarak kabul edilmektedir. Oruç tutmanın amacı insan nefsine karşı dikkatli olunmasıdır. Kolonya sürmenin eline dökmek , vücuduna sürmek ve koluna sürmek gibi birçok kullanım türü vardır. Kolonya kullanmak orucu bozmaz. Ağız yoluyla alınan her türlü besin, madde gibi durumlar orucu bozduğu için kolonya kullanırken dikkat edilmelidir. Çünkü ağızdan alınan ve yemek borusunu geçerek mideye ulaşan her türlü şey orucu bozmaktadır.

HANGİ DURUMLARDA ORUÇ BOZULUR?

Herhangi bir kimsenin kasıtlı olarak oruç bozması günahtır. Orucunu kasıtlı olarak bozan kişi, 60 (altmış) gün ara vermeksizin oruç tutmalıdır. Buna yapamayan kimse ise 60 gün boyunca ihtiyaç sahibi olan birini doyurabilir. Orucun bilerek ve kasten bozulması durumlarında ayrıca tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kaza edilmesi gerekmektedir. İ

Ağız ve burundan vücuda girerek mideye ulaşan her şey orucu bozmaktadır. Bu sebeple ağız kokusunu önüne geçmek için kullanılan sprey veya ağrı kesici kullanılan ilaç orucu bozmaktadır. Bunların yanı sıra nikotin bandı, sigara kullanmak gibi durumlarda oruç bozulur.

UNUTARAK BİR ŞEY YEMEK ORUCU BOZAR MI? 

Peygamber efendimiz (s.a.s) " Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak, yer içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir" ( Buhârî, Savm, 26) buyurmuştur.  Oruçlu olduğunu unutarak yemek yiyen içen kimse durumunu hatırlayamayacak  kadar yaşlı veya hasta ise gören kişi ona oruçlu olduğunu hatırlatmalıdır. Oruçlu olduğunu unutarak yiyip içen kimse, oruçlu olduğunu hatırlarsa hemen ağzındakileri çıkartarak ağzını yıkamalı ve orucuna kaldığı yerden devam etmelidir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşuyor
Kremlin Sözcüsü Esma Esed'in boşanma iddialarına açıklık getirdi