Parfüm orucu bozar mı? Parfüm sıkmak veya koklamak oruca etki ediyor mu?

Havaların ısınmasıyla birlikte ter kokusuna kesin çözüm olan parfüm ve deodorant kullanımı arttı. Ramazan ve yaz aylarının aynı tarihlere denk gelmesi nedeniyle özellikle günlük hayatta çok sık tercih edilen ve kullanılan parfümün oruç üzerindeki nasıl bir etki yaptığı ve Diyanet'in bu konudaki yorumu merak ediliyor. Oruç tutacaklar, gün boyu aç kalırken orucu bozan durumları araştırıyor. Peki parfüm orucu bozar mı? İşte parfüm ve deodorant kullanımı için yapılan o yorum...

Parfüm orucu bozar mı? Parfüm sıkmak veya koklamak oruca etki ediyor mu?
Parfüm orucu bozar mı? Parfüm sıkmak veya koklamak oruca etki ediyor mu?
GİRİŞ 04.04.2022 09:30 GÜNCELLEME 05.04.2022 18:05

Ramazan ayının başlaması ile beraber oruç bozan veya şüpheye düşüren durumlar gündeme tekrar geldi. Oruç vazifelerini en yanlışsız şekilde yerine getirecekler, günlük hayatta kullandıkları en ufak şeylerin bile oruca etkisini tartışıyor. Hava sıcaklıklarının yükselmesi ile günlük hayatta kurtarıcı rol üstlenen parfüm ve deodorantın gibi kimyasal ürünlerin oruç bozup bozmadığı en çok konuşlan konulardan birisi oldu. Bu konular hakkında en net cevabı Diyanet İşleri Başkanlığı ile beraber din alimleri veriyor. Oruç sadece yeme içmenin kesilmesi değil, insanoğlunun nefsine hakim olması anlamı da taşıyor. Peki parfüm sıkmak, kullanmak orucu bozar mı? İşte konuyla ilgili yapılan açıklama...

PARFÜM ORUCU BOZAR MI?

Günlük hayatta parfüm, deodorant ve benzeri ürünler vatandaşlar tarafından sıkça kullanılıyor. Kolonya, deodorant, parfüm gibi keskin olan kokuları koklarken dikkat edilmesi uyarısı yapılırken, vücuda parfüm sıkmanın herhangi bir sakıncası bulunmuyor. Oruçluyken parfüm kullanılması orucu bozmamaktadır. Özellikle Ramazan ayında diğer insanlarla ile iletişim halinde olacak vatandaşlar, temizliklerine önem göstermelidir. 

KİMLER ORUÇ TUTMALI?

Ergenlik çağına ulaşmış, akıllı ve oruç tutmasına engel bir mazerete bulunmayan tüm Müslümanların Ramazan orucunu tutmaları farzdır.  Ramazan'da oruç tutma durumu imsak yani tan yerinin ağarmasıyla başlar ve akşam ezanı okunana kadar devam eder. Orucun kelime olarak anlamı kişinin bilinçli olarak yemek yeme, tüketme eyleminden uzak durmasıdır. Oruç İslam'ın şartlarından bir tanesidir.  Oruç tutmak sadece mideyi aç bırakmak anlamı taşımaz. Bununla birlikte oruçluyken diğer hareketlerimize de dikkat etmeliyiz.

HASTA OLANLAR ORUÇ TUTABİLİR Mİ?

Özellikle kalp ve diyabet hastalarının oruç tutması uzmanlar tarafından tavsiye edilmez.  Kalp, böbrek, hipertansiyon, şeker, diyabet hastaları oruç tutmadan önce mutlaka doktorlarına tanışmalıdır. Dinende bu durum kişinin kendi kararına bırakılmıştır. Son 1 yılda kalp krizi geçirmiş kişiler, çoklu ilaç kullanımına sebebiyet veren kalp yetmezliği olan kişiler, yüksek tansiyon hastaları, kan sulandırıcı ilan kullanan kişilerin Ramazan ayında oruç tutması çok risklidir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
79 canımızın gittiği yangından yeni görüntü! Çaresizce bekleyiş kamerada
İşgalcilere termal optikli silahlarla baskın: Çok sayıda asker öldürüldü