Kadir Gecesi hangi güne denk geliyor? 2022 Ramazan ayı Kadir Gecesi tarihi ve Diyanet takvimi
Ramazan ayına veda edeceğimiz bugünlerde Kadir Gecesi ne zaman ve hangi güne denk geliyor? Çoğu İslam alimi tarafından tartışmalı bir gün olarak bilinen Kadir Gecesi için farklı rivayetler bulunmaktadır. Fakat çoğu alim, Ramazan ayının son 10 günü içerisinde aranmasına dair mutabık kalmıştır. Ayrıca, tekli günlerde de Bin Aydan Hayırlı Gece aranmaktadır. Peki, Kadir Gecesi tarihi neden tam olarak bilinemiyor? İşte, bu uhrevi güne yönelik merak edilen tüm detaylar...
Her yıl Ramazan ayının gelişiyle birlikte idrak edilen, bir aylık ve bir yıllık zaman diliminde en önemli gün ve geceler arasında yer alan Kadir Gecesi ne zaman? Diyanet İşleri Başkanlığı, ülkemizdeki milyonlarca Müminin aklındaki bu soruyu cevaplandırdı. Senelik takvim, Diyanet'in resmi internet sitesinde paylaşıldı. Böylece, Kadir Gecesi'nin 2022 yılında hangi güne denk geldiği de belli oldu. Lakin, bu gecenin tarihi hakkında farklı rivayet ve hadisler bulunmaktadır. Alimler, 27'nci gece için ortak içtihat geliştirse de; bu takvimin sembolik olduğu da söylenmektedir. Özellikle, Buhari Hazretleri Kadir Gecesi için son 10 gün ve son 7 günü işaret etmiştir. İşte, Kadir Gecesi 2022 tarihleri...
2022 Kadir Gecesi Ne Zaman?
Kadir Gecesi, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı takvime göre; 2022 yılında 27 Nisan Çarşamba gününe denk gelmektedir. 27 Nisan günü, Hicri Takvimde Ramazan ayının 26'ncı günü olarak geçiyor. Diyanet'e bağlı camilerde, medreselerde ve ibadethanelerde; 26'yı 27'ye bağlayan gece boyunca ibadet edilmesi ve buna uygun programların hazırlanması bekleniyor. Kadir Gecesi günü kılınacak namaz ve tesbihat Teravih namazından sonra imam-hatip öncülüğünde yapılacak.
Kadir Gecesi namazı nasıl kılınır? Kadir Gecesinde kılınanan namazı sevabı...
Kadir Gecesi Hangi Güne Denk Geliyor?
Kadir Gecesi'nin hangi güne denk geldiği, İslam alimleri arasında asırlardır süregelen bir tartışma konusu olarak bilinmektedir. Buhari Hazretleri, Kadir Gecesi için Ramazan ayının son 10 günü veya son 7 günündeki tekli geceleri işaret etmiştir. Yine Buhari, Efendimizin (s.a.v.) Ramazan ayının son 10 gününde dünyevi işlerden uzaklaştığını; gününü tefekkür ve ibadetle geçirdiğini, ailesini de geceleyin uyanık tuttuğunu aktarmıştır.
Kadir Gecesi'nin hangi gün olduğu neden gizli?
Buhari Hazretleri'nin aktardığı hadis göz önünde bulundurulursa, Kadir Gecesi; 21, 23, 25, 27 ve 29'uncu günün gecelerine denk gelmektedir. Fakat alimlerin diğer bir kısmı da, bu hadisin sahih olmadığını savunup, 27'nci gecede ortak görüş bildirmiştir. Özellikle sahabeden bazı müçtehitler, 27'nci gecenin Kadir Gecesi olduğunu buyurmuştur. Peki, Kadir Gecesi'nin hangi güne denk geldiği neden tam olarak bilinmiyor?
Kadir Gecesi Günü Neden Bilinmiyor?
Asırlar boyunca alimleri karşı karşıya getiren, sonucunda birden fazla görüşün esas alındığı Kadir Gecesi gününün belirsizliğine dair bir rivayet bulunuyor. Bu rivayeti de günümüze dek ulaştıran isim Buhari Hazretleri. "Kadir Gecesi'nin Fazileti" adlı eserde, Peygamberimizin (s.a.v.) bir sohbeti esnasında Kadir Gecesi tarihini açıklamak istediği yazmaktadır.
Tam o esnada anlaşmazlığa düşen iki sahabe, Efendimizin huzuruna gelerek bir meseleyi danışır. Konuyu hakikate kavuşturan Allah'ın Resulü, tekrar sohbete devam etmek ister. Lakin Kadir Gecesi'nin hangi güne denk geldiğini hatırlayamaz. Bu sebeple, bu tarih belirsizliğini korur.
İranlı alim Zemahşeri, Kadir Gecesi tarihinin belirsizliği hakkında Fahreddin er-Razi'den bir hadis aktarmıştır. Hadiste, o günün belli olması durumunda insanların sadece Kadir Gecesi'ni ihya ederek geçirebileceği tehlikesinden bahsedilir. Kadir Gecesi tarihinin net olarak bilinmemesi bir nevi feyiz alınacak bir durumdur. Çünkü, bu tarih bilinseydi; Ramazan ayının ilim irfan bereketinden mahrum kalabilirdik. Ayrıca, yine bu günün bilinmesi halinde; bu kutsal güne saygısızlık yapılacağı da aktarılmıştır. Bu sebeple, Kadir Gecesi'ni son 10 gün veya 7 gün içerisinde aramak; her günü ibadet içerisinde geçirmek doğru olanıdır.
Kadir Ne Demek?
Arapça'da sözlük anlamına baktığımızda, "Kadir" kelimesi; "Güç, şeref, hüküm ve yücelik" gibi anlamlar taşımaktadır. Aynı zamanda, Allah'ın (c.c.) 99 isminden biridir ve "Her şeye gücü yeten, sonsuz kudret ve ilim sahibi" El-Kadr olarak geçer. Bunun dışında, Kur'an-ı Kerim'deki Kadir Suresi'nde de, "Leyletü'l Kadr" şeklinde; "Kur-an'ın" indirildiği gece olarak tanımlanmıştır.