Cuma Hutbesi (29 Nisan) - Diyanet'in Cuma Hutbesinin Tam Metni

Ülkemizdeki ve dünya genelindeki milyonlarca Müslüman, 2022 yılının son Ramazan ayı Cuma namazı için hazırlıklarına başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu da, 29 Nisan Cuma Hutbesi metnini resmi internet adresinden yayınladı. Yeni haftanın konusu "Hayatı Helal Kılabilmek" oldu. İşte, Diyanet Cuma Hutbesi 29 Nisan tam metin...

Cuma Hutbesi (29 Nisan) - Diyanet'in Cuma Hutbesinin Tam Metni
Cuma Hutbesi (29 Nisan) - Diyanet'in Cuma Hutbesinin Tam Metni
GİRİŞ 28.04.2022 16:51 GÜNCELLEME 28.04.2022 16:51
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu, 29 Nisan Cuma gününün hutbesini internet üzerinden yayınladı. Bu haftaki metnin konu başlığı "Hayatı Helal Kılabilmek" olurken, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in (s.a.s.) hadisleri ve Maide Suresi'nden bir ayeti kaynak olarak gösterildi. Ayrıca, hutbenin son bölümünde Ramazan Bayramı vesilesiyle yolculuğa çıkacak bireylere yönelik birtakım telkinlerde bulunuldu. Veda etmeye hazırlandığımız Ramazan ayının son Cuma namazı, Diyanet'e bağlı tüm camilerde, mescitlerde ve ibadethanelerde kılınacak. Kadir Gecesi haftası olması, Ramazan ayının son 10 gününde yer alması ve tekli bir günde bulunmasından ötürü Müminler Cuma Hutbesini merak ediyor. İşte, Diyanet 29 Nisan Cuma Hutbesi tam metin...

DİYANET 29 NİSAN CUMA HUTBESİNİN TAM HALİ

HAYATI HELAL KILABİLMEK

Muhterem Müslümanlar!

Okuduğum ayet-i kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: “Ey iman edenler! Allah’ın size helal kıldığı iyi ve güzel şeyleri haram saymayın, sınırı da aşmayın. Allah sınırı aşanları sevmez.” Okuduğum hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (s.a.s) şöyle buyuruyor: “Helal de bellidir, haram da bellidir. İkisinin arasında birtakım şüpheli hususlar vardır ki insanların çoğu bunları bilmezler. Kim şüpheli şeylerden sakınırsa, dinini ve haysiyetini korumuş olur. Kim de şüpheli şeylere düşerse, harama düşmüş olur…”

Diyanet Cuma Hutbesi 29 Nisan

Aziz Müminler!

Helal ve haram, Rabbimizin dünya hayatında bizim için koyduğu sınırlarıdır. Helal ve haram, sadece yeme ve içmeye indirgenemeyecek kadar geniş kavramlardır. Nezih bir hayatın üzerine inşa edildiği bilincin adıdır helal ve haram. Bu bilinç, özden söze, düşünceden eyleme, giyimden kuşama, yemeden içmeye, alışverişten tüketime, aileden komşuluk ilişkilerine kadar hayatın her anını ve alanını kuşatır.

Kıymetli Müslümanlar!

Rabbimizin bize tertemiz emanet ettiği fıtratımızı koruyan her söz ve davranış helaldir. Bu fıtratı bozan, iffet, onur ve haysiyetimizi zedeleyen her şey ise haramdır. Helal, Allah’ın rızasına uygun güzelliklerdir. Haram ise, O’nun gazabını celbeden çirkinliklerdir. Helal de haram da imtihanın bir parçasıdır. Helal ile yetinmek de ibadettir, haramdan kaçınmak da. Helali haram, haramı helal saymak ise imana zarar veren büyük bir günahtır. 

Cuma Hutbesi tam metin

Değerli Müminler!

Dinimiz İslâm’da helal ve haramı belirlemek Allah’a ve O’nun izniyle Peygamber Efendimiz (s.a.s)’e aittir. Rabbimiz, helali ve haramı Yüce Kitabında bize öğretmiştir. Resûlullah Efendimiz de nasıl mümince yaşayacağımızı bize göstermiştir. Onun dilinde mümin, bal arısı gibidir. Hep güzel, temiz, helal şeyler yer ve hep güzel şeyler üretir. Hiçbir şeyi ne israf eder, ne de ifsat eder. O her daim iyinin, güzelin ve salih amellerin peşindedir.

Aziz Müslümanlar!

Kötülükten yüz çevirip hayatımızı iyilikle süslediğimiz müddetçe huzurlu yaşarız. Haramlardan uzaklaştıkça Rabbimizin rahmetine yaklaşırız. Günahlar ile aramıza mesafe koyduğumuz sürece Allah katında yüceliriz. Gönlümüzü sevgi, şefkat, merhamet, sadakat ve samimiyet gibi güzelliklerle donattığımızda istikametimizi buluruz. Kin, nefret, intikam, yalan, hile ile yol alırsak karanlıklarda kayboluruz. Her işimizde helal ile hareket edersek adım adım cennete yürürüz. Harama bulaşırsak sonunda hüsrana uğrar, pişman oluruz.

Kardeşlerim!

Rahmet ve mağfiret ayı Ramazan’ın bu son Cuma gününde ve bayram arefesinde ebedi hayatımızı bayram kılmak için helal haram çizgisine riayet edelim. Allah’ın koyduğu sınırların dışına çıkmayalım. Efendimiz (s.a.s)’in şu duasına gönülden “amin” diyelim. “Rabbim! Beni sana çokça şükreden, seni çokça zikreden, senin azabından çekinen, sana hakkıyla itaat eden, sadece senin için eğilen, daima sana yalvarıp yönelen bir kişi eyle!”

Cuma Namazı vaaz

Kıymetli Müminler!

Hutbemi bitirirken önemli bir hatırlatmada bulunmak istiyorum. Bayrama kavuşmamıza sayılı günler kaldı. Birçoğumuz bugünden itibaren bayramı sevdiklerimizle geçirmek için yola çıkacağız. Gidiş ve dönüş yollarındaki yoğunluk her zamankinden daha fazla dikkatli olmamızı gerektirmektedir. Bu noktada bütün kardeşlerimizi trafik kurallarına uymaya, sabırlı, anlayışlı ve dikkatli davranmaya, birbirimizin hak ve hukukuna saygılı olmaya davet ediyorum. 

29 NİSAN CUMA HUTBESİNİN KAYNAKÇASI

Bu hafta, ünlü İslam alimlerinden Buhari'nin; İbn Mace'nin ve Ahmed bin Hanbel Hazretlerinin aktardığı Hadis-i Şerifler ile Maide Suresi'nin 5'inci Ayet-i Kerimesi kaynak olarak gösterildi. Metnin girişinde yer alan ayet Maide Suresi'nden olmakla beraber; ikinci sıradaki Hadis-i Şerif Buhari'nin; üçüncü sıradaki Ahmed bin Hanbel'in, ve dördüncüsü İbn Mace Hazretlerinindir. Geçtiğimiz haftanın hutbesini okumak için aşağıdaki habere tıklayabilirsiniz.

Cuma Hutbesi (22 Nisan) - Diyanet'in Cuma Hutbesinin Tam MetniCuma Hutbesi (22 Nisan) - Diyanet'in Cuma Hutbesinin Tam Metni

RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Ülkemizde "dini bayram" statüsünde yer alan ve senenin ilk dini bayramı olarak da bilinen Ramazan Bayramı, 2022 yılında 2 Mayıs Pazartesi günü başlamaktadır. Resmi takvimde ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın "Dini Günler Listesi"nde, Ramazan Bayramı 3 resmi tatil günü olarak geçmektedir. Yani, 3 Mayıs Salı günü ile 4 Mayıs Çarşamba günleri de tatil olarak kullanılacak. 1 Mayıs Pazar günü ise, hem resmi tatil; hem de Ramazan Bayramı arefesi ve son oruç günü şeklinde kayıtlara alındı.

YORUMLAR 1
  • Adem 2 yıl önce Şikayet Et
    Müslümanlığa müslümanlar zarar verip bitmesine sebep oluyorlar, aynı diğer dinler gibi Müslümanlık müslümanların cahilliğine kurban edilerek dinî anlayışımız bozuluyor bu da Müslümanlığa ve müslümanlara büyük zarar veriyor
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ümit Özdağ'ın suikast endişesi! Cezaevi Yönetimi'nden iki kritik önlem
Faciaların ortak noktası CHP'li belediyeler! Son 1 yılda korkunç tablo