Şevval orucu ne zaman başlar? Şevval orucunun faziletleri...
Ramazan ayının bitmesinin ardından Peygamber Efendimiz (s.a.s) Üç Aylardan sonra oruç tutulması en faziletli ay olarak Şevval ayında oruç tutulmasını tavsiye eder. Şevval orucu halk arasında 6 günler orucu olarak anılır. Şevval ayı orucu, Ramazan Bayramının bitimiyle birlikte tutulmaya başlanır. İşte 6 günler orucu tutmanın faziletleri...
Şevval ayı orucu, vücudun normal beslenme düzenine geçerken bünyeyi zorlamamak için tutulması sağlık açısından çok faydalı olmasının yanında manevi anlamda en kıymetli oruçlardan biri olduğu için çok büyük de sevabı vardır.
Şevval Ayı Orucu Ne Zaman Tutulur?
İslam alemi için en kıymetli zaman dilimi olan Ramazan ayı, tüm duaların kabul edildiği 11 ayın sultanı olarak büyük bir heyecanla karşılanır. Ramazan ayının bitmesinin ardından gelen Şevval ayında ise nafile orucun tutulmasını Peygamber Efendimiz (s.a.s) tavsiye eder. Ramazan Bayramında oruç tutmak pek tavsiye edilmediği için bayramın bitmesiyle birlikte tutulabilir.
Şevval orucu aralıklı tutulabilir mi?
Şevval ayı orucu, Ramazan Bayramının bitmesinin ardından 6 gün boyunca ara verilmeden tutulabileceği gibi Diyanet kaynakları ara verilerek de tutulabileceğini ifade etmektedir.
Şevval Ayı Ne Zaman Başlar?
Ramazan ayı, 1 Mayıs 2022 tarihi itibariyle bitmesinin ardından, 2 Mayıs 2022 Pazartesi tarihinden itibaren başlar ve 30 Mayıs 2022 Pazartesi günü bitecektir.
Şevval Orucu Faziletleri Nelerdir?
-
Şevval ayı orucu, Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in hiç bir zaman terk etmediği bir alışkanlıktır. Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in sünneti olarak tutulan Şevval ayı orucu, çok sevaptır.
-
Ramazan ayında tutulmayan kaza oruçları yerine Şevval ayı orucu tutulabilir. Böylece hem sevap kazanılır hem de borç kalan oruçlar tutulabilir.
-
Şevval ayı orucunu eksiksiz şekilde tutan kişilere Allah (c.c) bir yıllık oruç sevabı verir.
-
Peygamber Efendimiz (s.a.s), Şevval ayı orucu için 'Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.' Şeklinde buyurmuştur.
Şevval Ayı İbadetleri Nelerdir?
Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in tavsiyeleriyle yapılması uygun görülen ibadetlerin bu kıymetli aylarda değerlendirilmesi Allah katında çok faziletlidir. 6 günlük orucu tutan ya da tutamayan kişilerin Şevval ayı boyunca Peygamber Efendimiz (s.a.s)'e salavat-ı şerifeler getirmesi, zikir çekmesi ve Kuran-ı Kerim okuması tavsiye edilir. Şevval ayı boyunca okunması iyi olan bazı salavat ve zikirleri şöyledir:
- Subhanallahi ve bi hamdihi
- Sübhanallahi’l Hayyül-kayyum
- La ilahe illallah
- Sübhanallah
- Estağfirullahe’l azim ve etübü ileyh
- Allahu Ekber
-
Abdullah 2 yıl önce Şikayet EtRamazan’dan sonra Şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.” (Müslim, Sıyâm, 204; Tirmizî, Savm, 53; Ebû Dâvûd, Savm, 59) buyurmuştur. Bu oruç peş peşe tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 421, 422).Beğen Toplam 3 beğeni
-
İsmail 2 yıl önce Şikayet EtAlla' ın Farzları, yasakladıkları yetmiyor veya az geliyor da, Günün beş vaktinde edilen ibadetlerde okuduğumuz kur' an ayeti ne rağmen'' ...yalnız sana ibadet eder, yalnız sende isterim...'' siz Allah' ın vaatlerine inanmayıp fazladan ibadetlerle kurtuluş yolu mu ararsınız.....Beğen Toplam 1 beğeni
-
hıghlander 2 yıl önce Şikayet Etyanlışlıkla sinirimden beğen tuşuna basmışım.Cahil herif,bu sözünle sünneti seniyyeyi hafife alıyorsun,imansız ölürsen hiç şaşmam.Kur'an da: ''Habibim de ki:Allah-ü teala'yı seviyorsanız bana uyun ki Allah'da c.c sizi sevsin'' ayeti var.Beynin çalışmaya başlamıştır umarım şu anda.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Trtt 2 yıl önce Şikayet Etcenettin 8 kapısı var ismail sen 1. sinde mi geçmek istersin yoksa 8. sinden mi yoksa Allahın cemalini mi istersin .Allahın ibadete ihtiyacı yok ama biz ona muhtacız ve ona döndürüleceğiz.Beğen Toplam 4 beğeni