Aşure Günü ne zaman? 2022 Diyanet Aşure Günü takvimi! Muharrem ayı tarihleri...

Bolluk ve bereketin arttığı, maneviyat ikliminin hakim olduğu Muharrem Ayı, Aşure Günü ile öne çıkmaktadır. Bu gün gelip çattığında tespih namazları kılınır; oruç tutulur ve Nuh Aleyhisselam'a kadar uzanan Aşure yemeği kaynatılır. Aşure yemeği, sırasıyla konu komşuya dağıtılır ve bir nevi dostluk bağları güçlenmiş olur. Peki, Aşure Günü 2022 yılında ne zaman? İşte, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı Hicri Takvim ve Muharrem ayı tarihleri...

Aşure Günü ne zaman? 2022 Diyanet Aşure Günü takvimi! Muharrem ayı tarihleri...
Aşure Günü ne zaman? 2022 Diyanet Aşure Günü takvimi! Muharrem ayı tarihleri...
GİRİŞ 08.05.2022 14:04 GÜNCELLEME 08.05.2022 14:04

Müminler arasındaki dostluk ve dayanışma erdemlerinin yaygınlaştığı tarihlerden biri de Aşure Günüdür. Bizzat Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (s.a.v), ashabına bugünü oruçlu geçirmenin öneminden bahsetmiştir. Bu maneviyat deryası günü hatırda bırakan bir diğer detay da, güne özel Aşure yemeğinin kaynatılmasıdır. Peki, Aşure Günü 2022 yılında ne zaman? İşte, Diyanet İşleri Başkanlığı 2022 takvimi...

2022 Aşure Günü Ne Zaman?

Miladi takvime göre, Aşure Günü 2022 yılında 8 Ağustos Pazartesi gününe denk gelmektedir. Muharrem ayı ise, yine aynı takvim baz alındığında 30 Temmuz Cumartesi günü itibariyle başlıyor. Muharrem, "haram aylar" arasında yer almakla beraber, Hicri takvimin başlangıcı olarak da kabul edilir.

Dua eden insan

Aşure Günü Oruç Tutulur Mu?

Aşure Günü, sadece İslamiyet'te değil, tüm Sami dinler arasında ayrı bir yere ve anlama sahiptir. Müslümanlar için Aşure Gününü oruçlu geçirmek kişinin kendi iradesine bırakılmıştır. Efendimiz (s.a.v.), Müslim'in aktardığı bir hadiste (Siyam, 202) Ramazan ayından sonra oruç tutulması en hayırlı günün Aşure Günü olduğunu buyurmuştur.

Bir başka hadis alimi Tirmizi de (Savm, 48), Efendimizin Aşure orucu hakkında: "Aşure günü orucunun, bir önceki yılın günahlarına keffaret olmasını Allah’tan umarım." diye dua ettiğini aktarmıştır. Efendimiz ayrıca, Yahudilere benzememek için Aşure orucunun 9 ve 10'uncu günleri veya 10 ile 11'inci günleri birleştirerek oruç tutulması telkininde bulunmuştur.

Yine Müslim, Aşure Gününü oruçlu geçiren kimsenin; bir yıllık günahlarının affolunacağına yönelik bir Hadis-i Şerif'i aktarmıştır.

Aşure Günü Yapılacak İbadetler

Muharrem ayına veya Aşure Gününe özgü bir namaz yoktur. Kişi, kaza namazlarını bu ay dilimi içerisinde eda edebilir; Kur'an-ı Kerim okuyabilir, tesbihat yapıp hayır hasene işlerinde bulunabilir. Yine de, Muharrem ayı ile bağdaştırılan bir tespih namazı vardır. Bu namaz 6 rekatlıdır. 

Muharrem ayının ilk 10 günü içerisinde, akşam namazı ile yatsı namazı arasında; veya yatsı namazından sonra her iki rekatta bir selam verilerek kılınabilir. Altı rekatta okunacak dua ve sureler şu şekilde:

  • 1. Rekat: 1 Fatiha, 1 Ayet'el Kürsi, 11 İhlas

  • 2. Rekat: 1 Fatiha, 10 İhlas

  • 3. Rekat: 1 Fatiha, 1 Tekasür, 11 İhlas

  • 4. Rekat: 1 Fatiha, 10 İhlas

  • 5. Rekat: 1 Fatiha, 3 Kafirun, 11 İhlas

  • 6. Rekat: 1 Fatiha, 10 İhlas

Namaza başlamadan önce de: "Niyet ettim senin rızan için namaza. Herhangi bir komşumun, din kardeşimin veya bir kimsenin bana hakkı geçmişse, bu hakkın ödenmesi için," şeklinde niyet tekbiri getirilir.

Aşure Günü veya Muharrem ayı boyunca; gusül abdesti alınması, aşure yemeğinin dağıtılması, genç ve yaşlılara selam verilmesi, çocuklara veya muhtaç durumdaki kimselere sadaka verilmesi, insanın ailesine cömert davranması ve akraba ziyareti yapılmasına yönelik Hadis-i Şerifler vardır.

Aşure Yemeği Nasıl Ortaya Çıktı?

Muharrem ayını, bilahare Aşure Gününü toplumsal hale getiren olaylardan biri de, Aşure yemeğidir. Bu yemeğin, ilk olarak Hazreti Nuh Aleyhisselam tarafından ashabına ikram edildiğine yönelik bir rivayet bulunuyor.

Aşure yemeği

Tufan sonrası gemisi Cudi Dağı'na demirlenen Nuh Aleyhisselam, ashabının elde kalmış son hububatlarını bir kabın içerisinde karıştırmaya başladı. Bu yiyecek, bereketlendikçe bereketlendi ve ashabın dünyadaki ilk taâmı (Yemek) oldu.

Aşure Günü Meydana Gelen Olaylar

  • Hazreti Adem'in (a.s.) tövbesi kabul edildiği gün.

  • Hazreti Yunus (a.s.), balığın karnından çıkarıldığı gün.

  • Hazreti Musa (a.s.) ve Hazreti İsa'nın (a.s.) doğduğu gün.

  • Hazreti Davud'un (a.s.) tövbesinin kabul edildiği gün.

  • Hazreti Süleyman'a (a.s.) mülk verildiği gün.

  • Peygamber Efendimizin (s.a.v.) geçmiş ve gelecek bütün günahlarının affedileceğine dair Allah (c.c.) tarafından kendisine teminat verildiği gün.

  • Kerbela Olayının meydana geldiği gün. 

  • Hicret'in başlangıcı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yeni Suriye yönetiminden İran'a karşı sürpriz hazırlık! Harekete geçiyorlar...
Bakan Şimşek: Kur Korumalı Mevduat'ta büyük ölçüde çıkış oldu