Kurbanlık eti nasıl dağıtılır?

İslamiyet’te ‘teslimiyet’, ‘yaklaşmak’ ve ‘vazgeçiş’ erdemlerinin nişanesi olarak bilinen Kurban Bayramı, 9 Temmuz Cumartesi günü idrak edecek. Bayramda kesilecek kurbanlık hayvanlarının etleri de İslami usul ve esaslar doğrultusunda dağıtılacak. Bu yönde Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed’in (s.a.v.) Hadis-i Şerifi de bulunuyor. İşte, kurbanlık etinin dağıtımında dikkat edilmesi gereken noktalar…

Kurbanlık eti nasıl dağıtılır?
Kurbanlık eti nasıl dağıtılır?
GİRİŞ 07.07.2022 15:44 GÜNCELLEME 07.07.2022 15:44

Dünya genelindeki 1,5 milyarı aşkın Müslüman, 9 Temmuz’da Kurban Bayramını karşılayacak. Takvimdeki ikinci Bayram olarak da bilinen bu tarihte paylaşma ve dayanışma erdemleri yeniden öne çıkmaktadır. Kurbanlık etinin dağıtımı da bu erdemlerin uygulanmasında anahtar rol üstleniyor. Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed’in de (s.a.v.) etin dağıtımına yönelik tavsiyesi günümüzde de uygulanmaktadır. Peki, kurbanlık eti nasıl dağıtılmaktadır?

Kurban Bayramında marketler açık mı? | A101, ŞOK, BİM çalışma saatleri 2022! Kurban Bayramında marketler açık mı? | A101, ŞOK, BİM çalışma saatleri 2022!

İSLAMİYET’TE KURBANLIK ETİ DAĞITMANIN ÖNEMİ

Kitapların anası Kur’an-ı Kerim’de Saffat ve Hac Surelerinde de geçen kurban ibadeti, dinen vacip olarak görülen bir ibadettir. Bazı kaynaklarda da kurbanın sünnet olduğu belirtilmiştir. Sözlükte “yaklaşmak” anlamının karşılığı olarak kullanılan kurban, özü itibariyle Allah’a (c.c.) yaklaşmayı esas alır. Saffat Suresinde Hazreti İbrahim’in (a.s.) oğlu Hazreti İsmail’i kurban edeceği esnada Allah’ın kendilerine kurban verdiği belirtilmiştir.

Kızılay'ın kurban etini dağıttığı andan bir fotoğraf

Hac Suresinde de, kurbanın rızık olarak verildiği; bu vesileyle Allah’ın (c.c.) anılmasını, kurban etinin bir bölümünün yenilmesini, bir bölümünün de dağıtılması vurgulanmıştır. Yine Hac Suresinin devam eden bölümlerinde de kurbanlık etinin ve bu etin dağıtılmasının önemine dikkat çekilmiştir. Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed de (s.a.v.) kurbanlık etinin nasıl paylaştırılması gerektiğini kendi döneminde anlatmıştır.

KURBANLIK ETİ NASIL DAĞITILMALI?

Kurbanlık etinin dağıtımında esas alınan usul, Efendimiz Hazreti Muhammed’in (s.a.v.) aktardığı Hadis-i Şerife dayanmaktadır. Burada Efendimiz, kurbanlık etinin üç parçaya bölünmesini, bir parçanın saklanmasını; bir parçasının muhtaç durumdaki kimselere dağıtılmasını, bir kısmının da akraba ve tanıdıklara verilmesini belirtmiştir. Hadis âlimi Ebu Cafer et-Tahavi’nin aktardığı ve günümüze dek gelen bu söz, kurbanlık etinin dağıtımında öncelikli haldedir.

KİMLERE VERİLİR, KİMLERE VERİLMEZ?

Kurban eti muhtaç durumdaki herkese verilebilir. Burada bir sınır yoktur. Kişi bu eti yakın akrabalarıyla ve tanıdıklarıyla paylaşabilir. Bunun dışında kişinin kurbanlık etini veremeyeceği veya taksim edemeyeceği durumlar da vardır.

Et kesimi

Kurbanlık kesen bir kişi, etini kurbanlık kesen başka kişilerle taksim edemez. Veya kurbanlık etini satmayı düşünen; bu eti ticarette kullanacak kişilerle de paylaşamaz. Bu doğrultuda belirtilen husus, kişinin kurbanlık etini ihtiyaç sahibi kimselere dağıtmasıdır.

ETİN NE KADARI SAKLANABİLİR?

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed’in (s.a.v.) belirttiği üzere kurbanlık etinin üçe ayrılması ve bir parçasının muhafaza edilmesi uygun görülmüştür. Kurban ibadeti kişinin gerektiği yerde dünyalık tüm mal ve mülklerden vazgeçmesinin bir nişanesi olarak addedilir.

Kurbanlık küçükbaş hayvanlar

Özellikle toplumda ihtiyaç sahiplerinin artışa geçtiği dönemlerde kurbanlık etinin tamamına yakınının bağışlanması uygun görülmüştür. Yine Peygamber Efendimiz bir defasında eşi Hazreti Aişe annemize, “Ya Aişe, kurbanı ne yaptın? Ondan geriye ne kaldı?” diye sordu. Annemiz de “Kalan bir tek kürek kemiği” diye cevap verdi. Bunun üzerine Efendimiz, “Desene kürek kemiği dışında hepsi bizim oldu” demiştir.

UDHİYYE VE HEDİYENİN FARKI

İslamiyet’te iki farklı kurban türü vardır. Bunlardan biri udhiyye diğeri de hediyedir. Hedy veya hediye, kutsal topraklarda; Mekke ve Medine’de Hac ve Umre ibadetleri vesilesiyle kesilen kurbanlardır. Udhiyye kurbanı ise Kurban Bayramında kesilen kurbanları kapsıyor.

Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
2025'te IMF'ye en fazla borcu olan ülke açıklandı! Türkiye'nin IMF'ye ne kadar borcu var?
Mart ayında faiz indiriminde sürpriz hamle bekleniyor!