Aşure günü oruç tutmanın faziletleri nelerdir? Aşure orucu tek gün tutulur mu?

Aşure günü oruç tutmak, Hz. Muhammed (s.a.s)'in aktardığı kadarıyla Ramazan ayı orucundan sonra gelen en kıymetli oruçtur. Peygamberlerin yaşadığı mucizeleri kabul ederek Allah'a şükretmek olarak kabul edilen aşure günü orucu, müstehap hükmündedir. Peki aşure günü orucu niyeti nasıldır?

Aşure günü oruç tutmanın faziletleri nelerdir? Aşure orucu tek gün tutulur mu?
Aşure günü oruç tutmanın faziletleri nelerdir? Aşure orucu tek gün tutulur mu?
GİRİŞ 08.08.2022 15:09 GÜNCELLEME 08.08.2022 15:12

Aşure günü orucu, dinler tarihinde büyük bir öneme sahiptir. Yahudi ve Hristiyan inancında yer alan ve bunun takibinde Peygamber Efendimiz (s.a.s), kendinden önce gelen peygamberlere duyduğu saygıyı göstermek için ümmetinin de aşure gününde oruç tutmasını nasihat eder. Peygamber tarihinde böylesi mucizelerin yer aldığı aşure günüde Müslümanların orucu diğer dinlere göre farklıdır. Peygamber Efendimiz (s.a.s), bu farklılığın özellikle olmasını nasihat ederek, ümmetini Yahudi ve Hristiyanlarla benzer ibadetlerden muhafaza etmek istemiştir...

Aşure günü gerçekleşen önemli olaylar nelerdir? Aşure günü okunacak dualar...Aşure günü gerçekleşen önemli olaylar nelerdir? Aşure günü okunacak dualar...

Aşure Günü Orucu Faziletleri Nelerdir?

Günahların affı ve duaların kabul edilmesi için aşure günü oruç tutmak, en kıymetli ibadetlerin başında gelir. Ramazan ayından sonra en kıymetli oruç olarak kabul edilen aşure günü orucu, peygamberler tarihinde meydana gelen mucizeleri kabul ederek peygamberlere duyulan saygıyı göstermektedir. 

Peygamber Efendimiz (s.a.s), aşure gününde oruç tutan Yahudileri görüp 'Biz Mûsâ’ya sizden daha lâyıkız' diyerek aşure gününde oruç tutulmasını emreder. Ancak bu oruç, Yahudilerinkinden farklı olarak aşure gününden önce ve sonrasında da oruç tutulmasını emreder. Bunun temelinde ise ibadetlerde Yahudilerle aynı olmamak yatmaktadır. 

Aşure Günü Orucu

Aşure Günü Orucu Kaç Gün Tutulur?

Aşure günü orucu, semavi dinlerde yaygın bir ibadet olduğundan Peygamber Efendimiz (s.a.s), diğer dinlerin ibadetleriyle aynı olmaması için ümmetine aşure gününden 1 gün önce, aşure günü ve aşure gününden 1 gün sonra oruç tutmasını emreder. Yani Müslümanların Muharrem ayının 9, 10 ve 11. günlerinde toplamda 3 gün oruç tutulması gerekir.

Aşure gününde çok zorunda kalmadıkça tek gün oruç tutmaktan kaçınılması gerektiği başta Peygamber Efendimiz (s.a.s) ve İslam alimleri nasihat etmektedir. Yahudiler aşure günü tek gün oruç tuttuklarından Müslümanların Yahudilerin geleneklerine uymaması için 3 gün oruç tutmanın daha kıymetli olduğu belirtilir. 

Aşure günü 3 gün boyunca oruç tutmak, Yahudilere muhalefet hükmündedir. Bu yüzden aşure gününde tek gün oruç tutmaktan kaçınılması tavsiye edilir. 

Aşure Günü Oruç Tutmanın Hükmü Nedir?

Aşure günü orucu, farz bir ibadet değildir. Müslüman bir kişinin aşure günü oruç tutma zorunluluğu yoktur. Aşure günü oruç tutmak, müstehap hükmündedir. Yani bir kişinin yaptığında çok sevap kazandığı, Allah katında çok kıymetli bir ibadet olması hükmündedir. 

Melek Ardıç Haber7.com - Seo Editörü
Haber 7 - Melek Ardıç
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Komşudan tansiyonu yükseltecek hamle: Askeri yapılanma kararı!
Başıboş köpek faciası göz göre göre gelmiş! ABB'nin ihmalkarlığı Sayıştay raporunda