Sahurda ezan okunurken su içilir mi? Diyanet'in açıklaması...

Ramazan'ın gelmesiyle birlikte, en çok araştırılan konulardan biri de sahurda sabah ezanı okunurken su içilebilir mi sorusu oldu. Oruç tutmak için sahura kalkan Müslümanlar, ezan okunduğu anda mı, ezan bitene kadar mı yiyip içebileceği hususunda araştırma yapıyor. İşte cevabı...

Sahurda ezan okunurken su içilir mi? Diyanet'in açıklaması...
Sahurda ezan okunurken su içilir mi? Diyanet'in açıklaması...
GİRİŞ 16.03.2024 16:48 GÜNCELLEME 16.03.2024 16:49
Bu Habere 46 Yorum Yapılmış

Ramazan'a girdiğimiz şu günlerde, sahur ve iftar, evlerin hareketliliğine yeniden yön verdi. Oruç tutmak üzere sahura uyanan Müslümanlar ise kafalarını karıştıran 'Ezan okunurken su içilir mi?' sorusuna yanıt arar oldu.

Birçok kişi, sahur vaktinde, ezan okunmaya başlayınca mı, ezan bitince mi yemek içmeye başlayacağı hususunda oldukça düşünceli. Kimileriyse, bilmeden imsak vaktinden sonra içtiği suyun orucu bozup bozmadığını merak ediyor. İşte, konuyla ilgili tüm detaylar... 

SABAH EZANI OKUNURKEN SU İÇMEK ORUCU BOZAR MI?

Sabah ezanı okunurken su içmek orucu bozar. Çünkü oruç, imsak ile akşam ezanı arasındadır. Sabah ezanı da imsak vaktinin girmesi ile okunmaya başlar. Bundan ötürü sabah ezanı okunmaya başladığı anda yeme içmenin kesilmesi gerekmektedir. 

Bu konuya ilişkin açıklamalar ise şöyle:

  • Ezan okunurken su içilir mi ? Diyanet- "Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezan başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur. "

  • Ezan okunurken su içilir mi? Sorularla İslamiyet- "Orucun vakti de sabah namazının vakti de imsakla başlar. Ezan ister geç okunsun ister erken okunsun bu durum değişmez. İmsak vakti girdiği halde, ezan okunurken yiyip içebilirim zannıyla ezan okunurken yiyip içen, bir gün kaza orucu tutmalıdır."

  • Ezan okunurken su içilir mi ? Fetva Meclisi- "Sabah ezanı bitene kadar su içmek, kaza gerektiren bir durumdur." 

SABAH EZANI BAŞLAYINCA AĞIZDAKİ LOKMA YENİR Mİ?

Ömer Nasuhi Bilmen'in Büyük İslam İlmihali'nin 302'inci sayfasında yer alan bilgiye göre sabah ezanı okunmaya başladığında ağızda kalan yiyecek nohut tanesinden küçükse oruç bozulmaz. Ancak nohut tanesinden büyükse oruç bozulur. Yine bunun yanı sıra dişlerin arasında kalan buğday tanesi veya susam gibi ufak şeyler yutulabilir. 

BİLMEDEN İMSAKTAN SONRA SU İÇMEK ORUCU BOZAR MI? 

Mustafa Karataş'ın fetvasına göre, bir Müslüman'ın imsak vaktinin kaçta olduğunu bilmesi gerektiğinden dolayı, imsaktan sonra içtiği su orucu bozar. 

UNUTARAK YEMEK İÇMEK ORUCU BOZAR MI?

Unutarak yemek içmek orucu bozmaz. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir (Buhârî, Savm, 26). 

Rabia Şekerci Güler Haber7.com - SEO Haber Editörü
Haber 7 - Rabia Şekerci Güler

Editör Hakkında

1995'te Konya'da dünyaya geldi. Elazığ Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünden derece ile mezun oldu. Ardından Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalında yüksek lisans yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda edebiyat dergilerinde deneme ve metin yazarlığı yaptı. Yine aynı dönemde, yerel televizyon kanalında program sunuculuğu yaparak mesleki kariyerine ilk adımını attı. 2016'da başladığı internet gazeteciliği serüveninde birçok haber portalında editör olarak yer aldı. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır. Diğer yandan İnsicam Dergisi'nde yazmaktadır.
YORUMLAR 46
  • emin miyiz 7 ay önce Şikayet Et
    ezan okunurken panikle su içince neymiş oruç bozulurmuş kazası gerekirmiş. gerçekten çok ilginç. bir gün boyunca bir şey yiyip içemezsin ama o da oruçtan sayılmıyormuş bir de kazası gerekiyormuş. imsak vakti okunan ezanın neredeyse bir saat orucu erken başlattığı iddia ediliyor. zifiri karanlıkta oruca başlayıp ortalık tam kararmamışken orucu açıyoruz. bu da ayrı tuhaf. nerde kolaylık?
    Cevapla
  • 1111 8 ay önce Şikayet Et
    Maşallah Zekeriya beyaz gitti yerine bir sürü yorumculardan fetvacı türedi
    Cevapla
  • Bir kul 8 ay önce Şikayet Et
    Gazze elden gidiyor tartıştığımız konulara bit bakın cidden komik durumdayız. Tarihin bir vakti aynı tartışmlar aklıma geldi zDevlet elden gidiyor bizler "suya sinek düşmüş içilirmiyi tartışan hocalara döndük"
    Cevapla
  • Boş yapma 8 ay önce Şikayet Et
    Boş yapma
    Cevapla
  • HakKAN 8 ay önce Şikayet Et
    Nasıl akşam ezan okununca orucunu açıyorsan sabah ezan okununca yeme içmeyi bırakırsın hatta riske gerek yok sahurda 1-2 dk . önce bırak akşam 1 dk sonra aç zarar etmezsin
    Cevapla
  • Turan 8 ay önce Şikayet Et
    Aydınlanma ölçüsü. Siyah iplikten beyaz ipliğin ayrılması. Yemeği bırakma saniyelerle ilgili bir olay değil. Diyanet yarım saat önceyi öneriyor. Siz kalbinize sorun, neyi yapıyorsanız kalbiniz de tasdik ediyorsa doğrudur.
    Cevapla
  • Hkkarslı 8 ay önce Şikayet Et
    Saçmalama vebal altına giriyorsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Binyamin Netanyahu hangi ülkelerde tutuklanacak?
Bakan Yerlikaya'nın önünü kesen CHP'ye Erdoğan'dan çok açık mesaj