2023 Zilhicce ayı ne zaman? Zilhicce’nin ilk 10 günü yapılması gereken ibadetler

Hicri takvime göre yılın son ayı kabul edilen Zilhicce ayı içerisinde yapılacak ibadetler Müslümanlar tarafından merak ediliyor. Bilhassa Zilhicce’nin ilk 10 gününde tutulacak orucun faziletleri gündemde yerini aldı. Zilhicce ayı 2023 1. Gün ne zaman ?

2023 Zilhicce ayı ne zaman? Zilhicce’nin ilk 10 günü yapılması gereken ibadetler
2023 Zilhicce ayı ne zaman? Zilhicce’nin ilk 10 günü yapılması gereken ibadetler
GİRİŞ 19.06.2023 11:29 GÜNCELLEME 19.06.2023 15:10
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kurban Bayramı Zilhicce ayının 10. Günü başlamış oluyor ve Zilhicce’nin 1’i 19 Haziran pazartesiye denk geliyor. Zilhicce’nin ilk 10 gününün faziletini Hz. Peygamber (s.a.v) ; “Allah katında şu on günde işlenecek salih amelden daha hayırlı bir amel yoktur.” Buyurmuştur. Peki, Zilhicce ayının ilk 10 gününde yapılması gereken ibadetler nelerdir?

ZİLHİCCE AYININ İLK 10 GÜNÜ YAPILMASI GEREKEN İBADETLER

Fecr suresinin 2. âyetinde geçen “on gece” ile, hac ayı olan Zilhicce’nin ilk on gecesi kastedilmiştir (Râzî, Mefâtîhu’l-ğayb, XXXI, 163). Zilhicce’nin ilk on gününün faziletine işaretle, Hz. Peygamber (s.a.s.); “Allah katında şu on günde işlenecek salih amelden daha sevimli bir amel yoktur.” buyurmuş, sahabîler, “Ey Allah’ın Resûlü! Allah uğrunda yapılacak cihattan da mı üstündür? “ diye sormuşlar. Bunun üzerine Resûlullah (s.a.s.); “Evet, Allah yolunda cihat etmekten de. Ancak malını ve canını tehlikeye atarak cihada çıkan, şehit olup dönmeyen kimsenin cihadı başka. (O, bundan üstündür.)” (Buhârî, Îdeyn, 11) buyurmuştur.

Zilhicce’nin bu on gününün fazileti hac ibadetinin bu ayda yapılmasından kaynaklanmaktadır (İbn Hacer, Feth, II, 459). Zira bu günlerde hac ibadetinin bir kısım menâsiki yapılmakta bir kısmı da (ziyaret tavafı, şeytan taşlama gibi) ardından gelen teşrik günlerinde gerçekleştirilmektedir. Zilhicce ayının dokuzuncu günü olan kurban bayramının arefesinde tutulan orucun da çok faziletli olduğu rivayetlerde zikredilmiştir (Müslim, Sıyâm, 196, 197; Ebû Dâvûd, Savm, 64; Tirmizî, Savm, 46).

ZİLHİCCE NAMAZI NASIL KILINIR?

Mübarek Zilhicce ayının ilk on gününde kılınması tavsiye buyurulan bu namaz, zilhicce ayının ilk on gününde akşam namazı ile yatsı namazı arasında eda edilir. Bu namazda Fatiha suresinden sonra İhlas suresi ve ardından A’raf suresinin 142. Ayeti okunur. Bu namaza “ve veadna” namazı da denilmektedir. İmam Muhammed Bakır’dan (aleyhi selam) nakledilen bir hadise göre her kim bu namazı kılarsa kendisine hac sevabı yazılacaktır.

ZİLHİCCE NAMAZI NİYETİ:

Zilhicce namazına; 'Niyet ettim Allah rızası için Zilhicce tesbih namazımı kılmaya…’ denilerek başlanır.

Bu namaz 4 rekâtlı bir namaz olup her rekâtında Fatiha suresinden sonra İhlas suresi ve ardından A’raf suresinin 142. Ayeti okunur:

وَ واعَدْنا مُوسی‏ ثَلاثِینَ لَیلَةً وَ أَتْمَمْناها بِعَشْرٍ فَتَمَّ مِیقاتُ رَبِّهِ أَرْبَعِینَ لَیلَةً وَ قالَ مُوسی‏ لِأَخِیهِ هارُونَ اخْلُفْنِی فِی قَوْمِی وَ أَصْلِحْ وَ لا تَتَّبِعْ سَبِیلَ الْمُفْسِدِینَ “

(Bana ibadet etmesi için) Musa'ya otuz gece vaat verdik ve ona on gece daha ilâve ettik; böylece Rabbinin belirlediği vakit kırk geceyi buldu. Musa, kardeşi Harun'a dedi ki: Kavmimin içinde benim yerime geç, onları ıslah et, bozguncuların yoluna uyma.”

Bu ayetten sonra rükûa gidilmeli ve secde yapılmalıdır. Daha sonra teşehhüd ve selamdan sonra namaz bitirilir.

1. Rekâtta: 1 Fatiha, 11 İhlâs suresi

2. Rekâtta: 1 Fatiha, 3 Kâfirun, 11 İhlas suresi

3. Rekâtta: 1 Fatiha, 1 Tekâsür, 11 İhlas suresi

4. Rekâtta: 1 Fatiha, 3 Ayetel Kürsi, 25 İhlas suresi, okunur.

ZİLHİCCE’NİN İLK 10 GÜNÜNDE ÇEKİLECEK ZİKİRLER

Zilhicce ayının 1’inden 10’una (yani Kurban Bayramının ilk gününe) kadar, her gün sabah namazlarından sonra:

10 salevât-ı şerîfe: "Allahümme salli ve sellim ve bârik alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli seyyidinâ Muhammed."

10 istiğfâr: "Estağfirullâhe'l-Azîm el-Kerîm ellezî lâ ilâhe illâ Hüve'l-Hayye'l-Kayyûme ve etûbü ileyk ve nes'elühü't-tevbete ve'l-mağfirete ve'l-hidâyete lenâ innehû hüve't-Tevvâbü'r-Rahîm."

10 tevhid: "Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh, Lehü'l-mülkü ve lehü'l-hamdü yuhyî ve yümît ve hüve hayyün lâ yemûtü biyedihi'l-hayr ve hüve alâ külli şey'in kadîr" okunmalıdır.

ZİLHİCCE AYI İLK 10 GÜN BOYUNCA

1. Gün: SUBBUHUN GUDDUSUN RABBUNA RABBUL MELÂIKETI VERRUH (100 kere)

2. Gün: SUBHANALLÂHİ VE Bİ HAMDİHİ SUBHANALLÂHIL AZİM (100 kere)

3. Gün: LÂ HAVLE VELÂ GUVVETE ILLÂ BILLÂHİL ALIYYİL AZIM (100 kere)

4. Gün: HASBİYALLÂHU LÂ ILÂHE İLLÂLLÂHU ALEYHİ TEVEKKELTÜ VE HÜVE RABBÜL ARŞİL AZİM (100 kere)

5.Gün: ALLAHÜMME INNEKE AFÜVVÜN KERİMUN TUHİBBUL AFFE FAĞFU ANNİ (100 kere)

6.Gün: LÂ ILÂHE ILLÂ ENTE SUBHANEKE İNNİ KÜNTÜ MINEZ ZALİMİN (100 kere)

7. Gün: RABBİ İNNİ MESSENIYEDDURRU VE ENTE ERHAMURRAHİMİN (100 kere)

8. Gün: HASBUNALLÂH VE NIĞMEL VEKİL (100 kere)

9. Gün Arefe: IHLÂS SURESİ (1000 kere)

10. Gün Bayram: SUBHANALLÂHİ VE BI HAMDİHİ (300 kere)

Zilhicce 11 yani Kurban Bayramının 1. Günü;  ALLAHÜMME HABBIBI ILEYNEL IMÂNE VE ZEYYINHU Fİ GULUBİNA VE KERRİH ILEYNA KÜFRA V FUSUGA VEL İSYÂNE VEC' ALNA MINER RAŞİDİN (100 kere)  okunur.

ZİLHİCCE AYI TERVİYE VE AREFE GÜNLERİ

Terviye, Arefe gününden bir önceki güne denilmektedir. Terviye günü oruç tutmanın da pek çok fazileti vardır. Hadis-i şeriflerde buyurulduğuna göre;

“Allahü teâlâ, Terviye günü oruç tutan ve günah söylemeyen Müslümanı elbette Cennete koyar.” [Ramuz]

“Terviye günü oruç tutmak, bin köle azat etmeye, iki bin deve kurban kesmeye ve cihad için gönderilen bin ata bedeldir.” [Ebulberekat]

Terviye gününden sonra gelen gün ise  Arefe günüdür. Arefe günü sabah namazından, bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, 23 farz namazın bitiminde selam verince, teşrik tekbiri okumak vacib sayılmıştır. Bir kere, (Allahu ekber, Allahu ekber, la ilahe illallahü, vallahü ekber, Allahu ekber ve lillahil-hamd) denilmesi gerekir.

Camiden çıktıktan veya konuştuktan sonra okunması gerekmez. İmam tekbiri unutursa, cemaat terk etmez. Erkekler, yüksek sesle kendileri okuyabilir. Bu tekbir getirilen günler, Arefe, bayram ve eyyam-ı teşrik denilen üç gündür, hepsi toplamda beş gün ediyor. İlk güne Arefe, ikinci güne bayram, Zilhiccenin 11. 12. ve 13. günü olan diğer üç güne de, eyyam-ı teşrik (teşrik günleri) denilmektedir.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 1
  • Safa 1 yıl önce Şikayet Et
    Uydurmayın !!!
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İBB’de çifte maaş saltanatı: 200'e yakın yönetici tespit edildi
Cumhurbaşkanı Erdoğan talimat verdi! Dar gelirlileri hedefleyen konut projesi