2023 Eyyam-ı Biyz orucu ne zaman? Muharrem ayında Eyyam-ı Biyz orucu tutmanın fazileti!
Her ay 3 gün arka arkaya tutulan Eyyam-ı Biyz yahut diğer ismiyle Aydınlık Günler orucu Müslümanlar tarafından yakın mercek altına alınmaya başlandı. Peki, Peygamber Efendimiz'in de yerine getirdiği ve tutulmasını önemle tavsiye ettiği Eyyam-ı Biyz orucu ne zaman tutulur ve faziletleri nelerdir?
Nafile oruç olarak bilinen ve en faziletli ibadetlerden biri olan Eyyami Biyz, her hicri ayın 13, 14 ve 15.günlerinde tutulur. Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in de tutulmasını önemle tavsiye ettiği Eyyam-ı Biyz aynı zamanda Aydınlık Günler adıyla da bilinmektedir. Nitekim ayın en parlak göründüğü bu günlerde oruç ibadeti yerine getirildiğinde yılın tüm günlerini oruçlu geçirmiş gibi olduğu ifade edilir.
Yine Peygamber Efendimiz Hz.Muhammed (S.A.V)’in de Ramazan ayı orucu farz kılınmadan önce ‘Aydınlık Günler’ orucunu tuttuğu ve Ramazan ayı orucu farz kılındıktan sonra da Aydınlık Günler orucunu yerine getirmeye çalışmıştır.
Öte yandan peş peşe 3 gün tutulması gereken Eyyam-ı Biyz’e, ayın bu gecelerde tam olarak görünmesinden ve geceleri her zamankinden daha fazla aydınlatmasından ötürü bu ad konulmuştur.
Muharrem Ayı'nda Eyyam-ı Biyz Orucu Ne Zaman Tutulur?
Aydınlık Günler ya da diğer adıyla Eyyam-ı Biyz orucunun Muharrem ayında 31 Temmuz, 1 Ağustos ve 2 Ağustos tarihlerinde tutulması gerekmektedir.
Hz. Hafsa (ra) diyor ki:
"Dört şeyi Resûlüllah (asm) Efendimiz hemen hemen hiç terketmedi diyebilirim: Âşûrâ orucu, Zilhicce'nin ilk on gününün orucu, her ayın 13, 14, 15. günlerinde oruç ve bir de sabah farzından önce iki rek'at namaz..." (Ahmed bin Hanbel, Nesâi)
Hadiste geçen günler, Hicri Takvime göre Kameri ayların 13, 14 ve 15. günleridir. Sabah kılınan sünnet ise, sabah namazının sünnetidir.
Peygamber Efendimiz (asm), Ramazan orucu farz kılınmadan önce “eyyam-ı biyz” günlerinde bu orucu tutmuş (Ahmed, 5/246; Tirmizî, Savm, 41, 54), Ramazan orucu farz kılındıktan sonra da bu orucu tutmaya devam etmiş (Tirmizî, Savm, 54), "Kim her aydan üç gün oruç tutarsa ömür boyu oruç tutmuş gibi olur." (Tirmizî, Savm, 54, III, 135) ve “(Ramazan ayının dışında ) Oruç tutmak istediğin zaman, ayın 13, 14 ve 15. günlerinde oruç tut.” (Suyuti, el-Camiu's-Sagir, 1/66 H. No: 892) sözleriyle bu orucun tutulmasını teşvik etmiştir.
Huseyn ibni Ali ibni Ebi Talib (Radıyallahu Anhüma)'dan rivayet edilen bir hadisi şerifte Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:
"Eyyam-ı biyz (her ayın 13, 14 ve 15. gününün) oruçlarının ilk günü 3 bin senenin, 2. günü 10 bin senenin, 3. günü ise 18 bin senenin orucuna denk olur. "
Enes (Radıyallahu Anh) 'dan merfuan rivayet edilen bir hadisi şerifte Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:
"Herhangi bir aydan 13, 14 ve 15. günler olan, eyyam-ı biydı oruçlu geçirene, Allah-u Te'ala, 1. gününde 10 bin sene, 2. gününde 100 bin sene, 3. gününde ise 300 bin senelik ecir verir."