Ölünce yakılmak hangi din? Ölünce yakılmak günah mı?

Metin Uca'nın vasiyetinde yer alan 'öldükten sonra yakılma' hadisesi gündem oldu. Bunun üzerine öldükten sonra yakılmanın hangi dine mensup olduğuna ilişkin araştırmalar yapıldı. İşte ölüm sonra yakılma ile ilgili tüm detaylar...

Ölünce yakılmak hangi din? Ölünce yakılmak günah mı?
Ölünce yakılmak hangi din? Ölünce yakılmak günah mı?
GİRİŞ 17.11.2023 11:09 GÜNCELLEME 17.11.2023 11:10
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Ölülerin yakılması, birçok dinde uygulanan bir gelenektir. Dünya üzerinden yaşayan insanların üçte ikisi ölülerini gömerken, üçte birbirine ölüleri yaktığı bilinmektedir. Ölülerin yakılması hadisesi ise toplum tarafından tartışma konusu olmuştur. 

Kimi inanışa göre, ölünün külleri bir denize ya da bir dağın eteklerinden bırakılırken, kimi inanışa göre bir kavanozda hatıra olarak saklanmaktadır. Genel anlamda, ölüyü yakma  ile 'ölünün ruhunu aydınlatma, ölüye huzur verme' amaçlanmaktadır. 

Diğer yanda ölü yakma işlemi çoğu kez Krematoryum denilen, cesetlerin yüksek sıcaklıkta yakıldığı yerde (850 derece sıcaklıktadır 45 dakika boyunca işlem devam eder) yapılmaktadır. Ancak bazı inanışlarda, bir nehrin kenarında da yapılabilmektedir. 

ÖLÜNCE YAKILMAK HANGİ DİN?

Öldükten sonra yakılmak birçok dinde uygulanan bir ritüeldir. Birçok inanışın geleneğinde ölü yakma, hatta yakılma sonrasında oluşan küllerin denize atılması durumu vardır. İşte ölü yakma geleneğinin hakim olduğu dinler:

  • MUSEVİLİK: Genel itibariyle Yahudi hakimiyetinin olduğu Musevilik dininin çoğunlukla ölü gömme geleneği sürdürülmektedir. Yahudi din adamları, öldükten sonra dirilişe inandıklarından dolayı 'ölü yakma' durumuna karşı çıksa da, Musevi vatandaşların bir kısmı (inanışları gereği veya maddi olanaklardan ötürü) bu yöntemi tercih etmektedir. 

  • HRİSTİYANLIK: Hristiyanlar ise genel itibariyle vefatın ardından, ölünün bedenini yakmayı tercih ederler. Ancak Katolik mezhebe sahip Hristiyanlar, ölüyü yaktıktan sonra küllerini kavanoz içinde saklarken, Protestan Hristiyanlar, ölünün özgür ruha sahip olacağına dair inançları doğrultusunda külleri bir denize ya da başka bir yere savururlar. 

  • BUDİZM: Hindistan'da çoğunlukla hakim olan Budist geleneklerinde de, ölen bireye yakılmak suretiyle veda edilir. Budizm'in inanışı gereği, ölü, bir dağ eteğinde yahut Ganj Nehri'nin kıyısında yakılmaktadır. 

  • HİNDUİZM: Hindistan ve çevresinde inanılan Hinduizm'e göre de ölüler yakılmaktadır. Ritüele göre, ölü bir tören ile yakılır. Bu törende, ölüye süslü elbiseler giydirilir ve ayinler gerçekleştirilir. Ayakları nehrin kenarında yıkandıktan sonra etrafı çiçekler ile süslenir, ardından en sevdiği eşyalar da yanına konulur. Sonrasında ise yakma işlemi gerçekleştirilir. 

ÖLÜNCE YAKILMAK GÜNAH MI?

İslamiyet'e göre ölülerin yakılması uygun değildir. İslam, cenazelerin yıkanıp, kefenlenip, toprağa gömülmesini emretmiştir. Kuran'ı Kerim'in birçok ayetinde de (Maide Suresi 5/31, Taha Suresi 20/55, Mürselat Suresi 77/25-26, Abese Suresi 80/21-22) yer almaktadır.

Peygamber Efendimiz'in bir hadisinde de "Ölünün kemiğini kırmak, onu diri iken kırmak gibidir." (Muvatta, Cenâiz 15; Ebu Davud, Cenâiz 58-60; İbn Mâce, Cenâiz, 63) ifadeleri yer almaktadır. 

Diğer yandan ise, Diyanet İslam Ansiklopedisi'nde ölünün toprağa verilmesinin, hem çevre temizliği hem sağlık hem de insanın saygınlığı kapsamında önem teşkil ettiği belirtilmiştir. 

Rabia Şekerci Güler Haber7.com - Haber editörü
Haber 7 - Rabia Şekerci Güler

Editör Hakkında

1995'te Konya'da dünyaya geldi. Elazığ Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünden derece ile mezun oldu. Ardından Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalında yüksek lisans yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda edebiyat dergilerinde deneme ve metin yazarlığı yaptı. Yine aynı dönemde, yerel televizyon kanalında program sunuculuğu yaparak mesleki kariyerine ilk adımını attı. 2016'da başladığı internet gazeteciliği serüveninde birçok haber portalında editör olarak yer aldı. Günümüzde, haber7.com'da mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 6
  • Yakmayın 1 yıl önce Şikayet Et
    Adam cahilmiş ne istediğini bilmiyor, zaten şu an gerçeği gördü pişmanlık başladı, dostları iyilik ediyorum diye inş yapmazlar, AYET;” Allah ona buyurur ki, ey insanoğlu! Dünyada iken) bugünden gaflette idin. Şimdi senden (gaflet) perdeni açtık; artık bugün gözün keskindir, (gerçeği görüyorsun)”
    Cevapla
  • Temel 1 yıl önce Şikayet Et
    Yakinda hop aldikkari gibi camiye koşarlar en Iyi örnek musliman bile derler
    Cevapla
  • yengeç 1 yıl önce Şikayet Et
    Düşünsene hinduizme inanan bir hindi ölmüş yakınının cesedini yakma töreni esnasında yanan cesede bakarak: "bu dünya yalan bende birgün böyle yanacam , koyacaklar bedenimi odunların arasına verecekler ateşi" diyerek günahlardan sakınıp hinduizmin inançlarına daha çok bağlanmak için dua ediyordur.. HEYHAT bilmiyor ki günahtan kaçarken küfürde boğulduğunu.. Rabbim Hidayet versin hepsine
    Cevapla
  • Garip 1 yıl önce Şikayet Et
    Maden bu adam yakılmak istiyor. O zaman musalla taşına koyup namazını kıldırmayın. Layık olduğu şekilde yakın.
    Cevapla
  • hursit dilaver 1 yıl önce Şikayet Et
    yoo.. illa adamın vasıyeti inadına musallaya gelecek ve camiden cıkan bizim cematı müslimin kım olduğunu bile anlamadan sevaptır diye namazını kılacak. ve huzur la sevap işledim diyecek.hep böyle olur. cenaze sahibi elde sıgarayla lak lak eder, bu uyuz cemaatın namazı kılmasını bekler.yahu kızmayn hep böye olmuyor mu
    Cevapla
  • Emekli 1 yıl önce Şikayet Et
    demir potası veya Çimento fabrikasına gönderin. uğraşmayın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Şam Emevi Camii’nde izdiham! Ölü ve yaralılar var
En fazla petrolü olan ülkeler açıklandı! Zirvede ne S. Arabistan ne ABD ne de Rusya var...