Safer Ayı nedir, 2024’te ne zamandır, hangi aydır? Safer ayı uğursuz mudur?
Boşlukta kalmak ve sararmak gibi anlamları olan Safer Ayı, Hicri takvimin 2. Ayı olarak bizlerle Ağustos’ta buluşuyor. Cahiliye döneminde uğursuz olduğu kabul edilen Safer ayında aslında neler oldu?
Müslümanların mübarek ayları arasında olan Safer ayında, diğer tüm aylarda da olduğu gibi mevcut ibadetlerin yerine getirilmesi ve sadaka verilmesi tavsiye edilir. Resul-i Ekrem (asm) Efendimiz şöyle buyurdu: "Sadaka belâyı def eder ve ömrü uzatır." (Heysemi, Mecmaü’z-Zevaid, III/63). İşte, Safer ayına ilişkin tüm merak edilenler!
2024 SAFER AYI NE ZAMANA VE HANGİ AYA DENK GELİYOR?
Safer ayı, İslam takviminde hicri yılın ikinci ayıdır ve Muharrem ayından hemen sonra gelir. Hicri yılın bu önemli ayı, 2024 yılında 5 Ağustos'ta başlayıp 3 Eylül 2024 tarihinde sona erecek.
Tevbe Suresi 128. ve 129. ayet Arapça ve Türkçe okunuşu! Tevbe Suresi son iki ayeti faziletleri!
SAFER AYI UĞURSUZ MUDUR?
Hicri yılın ikinci ayı olan Safer, İslam tarihinde önemli bir yere sahiptir. Her ayın kendine özgü ibadet ve duaları olduğu gibi, Safer ayının da kendine has özellikleri bulunur. Tarih boyunca bazı yanlış inanışlar bu ayı uğursuzluklarla ilişkilendirmiştir. Ancak, Peygamber Efendimiz (SAV) bu tür inanışları reddetmiş ve "İslam'da uğursuzluk yoktur" buyurmuştur.
Peygamber Efendimizin anne baba rızası ile ilgili hadisleri: Dinimizde anne baba hakkı!
Evden çıkarken ve eve girerken okunacak dualar! Peygamberimizin evden çıkarken okuduğu dua!
SAFER AYI TARİHSEL BOYUTU
Safer kelimesi, Arapça kökenlidir ve "sarı" anlamına gelir. Cahiliye döneminde, bazı musibetlerin bu ayda yaşanması sebebiyle Safer ayı uğursuz kabul edilmiştir. Ancak, bu inanış İslam'da kabul edilmez. Safer ayı, peygamberimizin (SAV) vefatından önce Araplar arasında yayılan veba hastalığıyla ve vefat etmeden yüzlerinin sarı rengi alması ile ilişkilendirilmiştir. Hz. Peygamber (SAV) ise bu tür hurafeleri reddetmiştir.
SAFER AYINDA YAPILACAK İBADETLER
Safer ayı için özel bir ibadet veya dua bulunmamaktadır. Ancak, Hz. Peygamber'in (SAV) yaptığı günlük ibadetler ve dualar bu ayda da yapılabilir. İlk gece namazı, ilk ve son Çarşamba gecesi namazları kılınabilir ve oruç tutulabilir.
Ettehiyyatü duası anlamı ve faziletleri! Ettehiyyatü duası Türkçe-Arapça okunuşu
Peygamber Efendimizin (s.a.v.) yatmadan önce okuduğu uyku duası: Gece yatarken okunacak sureler...
SAFER AYI NAMAZI VE DUALARI
Safer ayının ilk gecesi kılınan namaz, yatsı namazından sonra vitir namazından önce kılınır. Bu namazda Fatiha suresinden sonra 11 kere Kafirun, İhlas, Felak ve Nas sureleri okunur. Selamdan sonra 70 kere "Allah’a hamdolsun, hamd Allah’a mahsustur ve Allah’tan başka ilah yoktur ve Allah en büyüktür ve Allah’tan başka hiçbir güç ve kuvvet yoktur" denir. Ardından 70 kere Fatiha Suresi'nin 5. ayeti okunur.
SAFER AYININ İLK VE SON ÇARŞAMBA GECESİ NAMAZI
Safer ayının ilk Çarşamba gecesi ve son Çarşamba gecesi kılınan namaz, her rekatta Fatiha'dan sonra 17 kere Kevser, 5 kere İhlas, 1 kere Felak ve Nas sureleri okunarak kılınır. Bu namazı kılan kişi, o gün yağan tüm belalardan Allah'ın izniyle korunur.
SAFER AYINDA ORUÇ
Safer ayında oruç tutmak, diğer aylarda olduğu gibi faziletli bir ibadettir. Farz olmasa da nafile olarak tutulan oruçların sevabı büyüktür. Bu ayda oruç tutmak isteyen Müslümanlar, günlerini kendilerine uygun şekilde belirleyebilirler.
SAFER AYI NE ZAMAN BİTER VE SONRAKİ AY HANGİSİDİR?
Safer ayı, 3 Eylül 2024 tarihinde sona erer ve 4 Eylül 2024 tarihinde Rebiülevvel ayı başlar.