Türkiye Musul ve Kerkük'e girebilir

IŞİD'in Musul'u işgal etmesinin ardından, Türkiye'nin Irak'ta bulunan Musul ve Kerkük'teki hakları yeniden gündeme geldi.

Türkiye Musul ve Kerkük'e girebilir
Türkiye Musul ve Kerkük'e girebilir
GİRİŞ 10.06.2014 17:22 GÜNCELLEME 10.06.2014 17:22
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Irak - Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı örgüt günler süren çatışmalar sonrası Musul'da kontrolü büyük ölçüde ele aldı. 

HALK ERBİL'E KAÇTI

En Son Haber'in haberine göre; Güvenlik kaynakları, kontrolü IŞİD'in eline geçen bölgede yaşayan hükümet yetkililerinin, kentte uygulanan sokağa çıkma yasağına rağmen aileleriyle kaçtığını ifade etti. Musul halkı, Irak Kürt Yönetimi idaresindeki Duhok ve Erbil'e doğru kaçtı. IŞİD'in Musul'un ardından Kerkük'e girebileceği ifade edildi. 

TÜRKİYE'NİN MUSUL VE KERKÜK'TEKİ HAKLARI

Musul'un IŞİD'in kontrolüne geçmesiyle birlikte ülkede tam bir kaos hakim. Irak Başbakanı Maliki, başta Avrupa Birliği olmak üzere dünya ülkelerine acil yardım çağrısında bulundu. Irak'ın bölünmüş yapısı ve otorite boşluğundan doğan kaos ortamı, bölgedeki Türkmen'lerin can güvenliği olduğu kadar Türkiye'nin Musul ve Kerkük'teki haklarını da yeniden gündeme getirdi. 

TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ BOZULURSA TÜRKİYE GİREBİLİR

Mısak-ı Milli sınırları içinde kalan Kerkük ve Musul, 1926 yılında yapılan İstanbul anlaşması ile birlikte toprak bütünlüğü sağlanması şartıyla terk edilmişti. Irak'ın toprak bütünlüğü esas alınarak yapılan İstanbul anlaşmasına göre, bugün bölünmüş yapısı ve bölgenin illegal örgütlerin kontrolüne geçmesi Türkiye'nin haklarını gündeme getirdi. Buna göre, otorite boşluğundan kaynaklanan kaos ortamı, Türkiye'nin Kerkük ve Musul'a girebilmesi için uluslar arası hukukta meşru zemini hazırlıyor. Yani Türkiye eğer isterse, Kerkük ve Musul'daki haklarını gündeme getirerek bu iki şehri kontrol altına alabilir. 

YORUMLAR 30
  • 1453 7 yıl önce Şikayet Et
    Barzo bagimsizligini ilan ederse 1926 ankara antlaşma si cope gider. Cunku antlaşma irak ile türkiye arasindaki sinir çizgilerini belirleyen anlasmadir. Hal boyle olunca 1926 Ankara antlaşma sindan onceki duruma geri donulmus olur. Yani bizim topraklarimiz sayilir. 1926 da barzo marzo bolgesel yonetim monetim yoktu. Barzo hapse agaoglu insaat musula kerkuk e
    Cevapla
  • temel candan 10 yıl önce Şikayet Et
    keşke. İçimizde sorun var masalını bırakın abiler ahh keşke yapabilsek (imkansız şu anda) müdahale edecek gücümüz olsa emin olun o iç meselelerimiz diye bir şey kalmaz. tüm denklemleri bozar atar kürtler de şapkasını önüne alır düşünür.
    Cevapla
  • Gürhan 10 yıl önce Şikayet Et
    Kendi içinde güvenli değil ki??!!. Türkiye operasyon yapacak kadar sağlam bir ülke değil biz hakkımız olanı bile alamayız.
    Cevapla
  • mehmet 10 yıl önce Şikayet Et
    türkiye bölgede düzeni sağlamalıdır. türkiye bölgede düzeni sağlamalıdır. zira ırak koca bir bataklığın ortasında hızla batan bir devlet. ayrıca musul ve kerkük atalarımızın canlarını uğuruna feda ettikleri misak-ı millinin bir parçasıdır.
    Cevapla
  • nizam-ı cedit 10 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlının dirilişi cemaatlerle olmayacak.. Osmanlının dirilişi halkın dirilişi ile olacak.. Türk Milleti büyük bir cemaatin üyeleridir. bağımsız ve bağlantısızdır! anlaşıldı umarım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
 ABD’den vatandaşlarına Lübnan’ı terk edin çağrısı
NATO açıkladı: Nükleer tatbikat başlayacak