Dış basından Türkiye'ye övgü dolu sözler: Şam'ın düşüşü Türkiye'nin yükselişi oldu!
Suriye'nin Beşar Esad yönetiminden kurtulmasının ardından Suriye halkı yeniden özgürlüğüne kavuştu. Türkiye'nin desteklediği muhaliflerin zaferi dünya basınında Türkiye'nin başarısı olarak geniş yankı buldu.
27 Kasım günü Suriyeli muhaliflerle birlikte Heyet Tahrir Eş-Şam ile birlikte Halep, İdlip, Humus kuşatılmış 8 Aralık’ta ise başkent Şam’a girilerek Esad rejimi devrildi. Hafız Esad’ın kurmuş olduğu ve oğlu Beşar Esad’ın devam ettirdiği 61 yıllık Baas rejiminin çökmesiyle birlikte Suriye halkı yeniden ülkesine kavuştu. Rejim yönetiminin lideri Beşar Esad ise ailesiyle birlikte Rusya’ya sığındı.
DÜNYA 'TÜRKİYE'NİN ZAFERİ' DEDİ
Suriye'de yaşanan 13 yıllık iç savaş 12 gün içerisinde muhaliflerin zaferiyle sonuçlanarak son bulurken dünya basını Suriye'de yaşanan gelişmelere geniş yer verdi. Dünyanın en önde gelen medya organları Suriye'deki muhaliflerin büyük kazanımını Türkiye’nin zaferi olarak yorumladı.
"KAZANAN TÜRKİYE, KAYBEDEN RUSYA VE İRAN"
Suriye'de yaşanan gelişmelere ilişkin İsveç basınında öne çıkan haberlerde de analistler kazananın Türkiye, kaybedenin ise Rusya ve İran olduğunu vurguladı. İngiliz The Telegraph gazetesi analisti Tim Collins, Telegraph'a yaptığı açıklamada Tartus'taki deniz üssünün kuşatıldığını belirterek yaşananların Rusya ve İran için felaket olduğunu söyledi.
Sky News'den Deborah Haynes ise Vladimir Putin'in hem Tartus üssü hem de Lazkiye'deki Rus hava üssüyle ilgili olarak "kriz modunda" olduğunu belirtti. Haynes, Rusya'nın muhaliflerle aceleci bir anlaşmaya varma olasılığının olduğunun ancak Putin'in yıllardır süren katliamlara desteği nedeniyle bunun olanaksız olduğunu ifade etti.
El Cezire muhabiri Julia Shapovalova ise Rus üslerinde bir kaos olmadığını belirterek bu durumun Türkiye ile yapılan bir anlaşma nedeniyle olabileceğini belirtti.
Guardian'a konuşan Patrick Wintour, en büyük kazanan olarak muhalifleri destekleyen Türkiye'nin öne çıktığını aktardı.
'TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK ZAFER'
ABD Eski Şam Büyükelçisi Robert Ford ise BBC’ye verdiği bir röportajında Türkiye için büyük bir zafer olduğunu belirterek, Türkiye’deki Suriye halkının ülkelerine geri dönebileceğini ifade etti.
BBC International ise kaleme aldığı bir haberde Türkiye’nin kendi düzenli birlikleri ve desteklediği milisleri ile sınır bölgelerini kontrol edebilen büyük bir oyuncu dedi.
'TÜRKİYE BÖLGEDE İDDİALI'
Financial Times ise ‘Erdoğan Suriye krizinin kazananı mı olacak?’ sorusuna Teneo Danışmanlık Şirketi’nden Wolfango Piccoli "Türkiye'nin bölgede daha iddialı bir duruş sergilemesi muhtemel" açıklamasını yazarak, Ankara’nın Tahran yönetimine karşı güçlü bir hamlede bulunduğunu belirtti.
MİDDLE EAST EYE TÜRKİYE'NİN ÖNEMİNE DEĞİNDİ
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun eski başkanı Halid Khoja ise Middle East Eye yaptığı açıklamada "Operasyonun başlatılmasından yerel uygulamalara kadar, Türkiye'nin etkisi her adımda açıkça görülüyor" diyerek Türkiye’nin bölgede önemli bir rol oynadığını ifade etti.
'ŞAM'IN DÜŞÜŞÜ TÜRKİYE'Yİ ÖNE ÇIKARDI'
İngiliz The Guardian gazetesi, ‘Şam’ın düşüşü Rusya’yı devre dışı bırakarak Türkiye’yi öne çıkardı’ başlığıyla verdi. Moskova’nın üst düzey yetkilileri Doha’da Türkiye’nin Suriye’deki üstünlüğünün farkında olduklarını belirterek Türkiye’nin diğer ülkelere nazaran Suriyeli vatandaşların ülkesine geri dönmeleri ve özgürlüklerine kavuşmaları için en büyük desteği veren ülke olarak açıklamada bulundu.
İSRAİL BASINI TÜRKİYE'NİN YÜKSELİŞİNİ YAZDI
The Jerusalem Post’ta yer alan habere göre ise İsrail basını, Türkiye’nin etkisinin arttığını İran’ın bölgede tehdit oluşturduğunu belirterek, Türkiye’nin Suriye’de yükselişinden bahsetti. Türkiye’nin Osmanlı ruhunu yeniden kazanmaya çalıştığını, bölgedeki Müslüman ülkelere kıyasla belirli bir vizyona sahip olduğunu yazdı.