Erdoğan'a Müslüman Kardeşler'den tepki

Erdoğan'ın Mısır'a laik bir anayasaya tavsiyesi Ortadoğu'nun en etkili dini ve siyasi grubu Müslüman Kardeşler'in tepkisini çekti. Grup, Türkiye'yi şeriatı ihlal etmekle suçladı.

Erdoğan'a Müslüman Kardeşler'den tepki
Erdoğan'a Müslüman Kardeşler'den tepki
GİRİŞ 15.09.2011 10:16 GÜNCELLEME 15.09.2011 10:16
Bu Habere 105 Yorum Yapılmış

Orta Doğu'nun en etkili dini ve siyasi gruplarından Müslüman Kardeşler, Başbakan Erdoğan'ın laik yönetim tavsiyesine karşı çıktı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın “Türkiye’de anayasa laikliği, devletin her dine eşit mesafede olması olarak tanımlar. Laiklik kesinlikle ateizm değildir. Mısır’ın da laik bir anayasaya sahip olmasını tavsiye ediyorum” sözleri farklı kesimlerin tepkisini çekti.

Mısır’da yakında demokratik seçimlerin yapılmasıyla iktidara gelebileceği konuşulan ülkenin en büyük İslamcı hareketi Müslüman Kardeşler, Erdoğan’ın yaptığı laiklik çıkışına tepki gösterdi. AP’ye konuşan örgütün sözcüsü Mahmud Gozlan, Erdoğan’ı “Bizimle İsrail konusunda aynı pozisyonu paylaşan, ülkesinin itibarını koruyan saygın bir lider” diye niteledi. Ancak Gozlan, Mısırlıların İslami bir devlette ısrarcı olduğunu belirterek, “Türkiye’de eğer bir erkek bir kadını yatakta bir başka erkekle yakalarsa onu yasalara göre cezalandıramaz, çünkü buna orada izin vardır. Bu açıdan Türkiye, İslam şeriatını ihlal etmektedir” dedi.

Hürriyet'in aktardığına göre Gozlan, El Ehram Gazetesi’ne yaptığı açıklamada da, “Başka ülkelerin deneyimleri Mısır’da taklit edilemez. Türkiye’de laik devleti empoze eden şartlar, Mısır’daki mevcut şartlardan farklıdır” diye konuştu.

'DIŞARIDAN PROJE OLMAZ'

Mübarek dönemin hapse atılan ve şimdi Müslüman Kardeşler’in kurduğu Özgürlük ve Adalet Partisi’nin Başkan Yardımcısı olan İssam el Eryan ise Reuters’e şöyle konuştu: “Türkiye’yi ve Erdoğan’ı saygın liderler olarak hoş karşılıyoruz fakat onun veya ülkesinin tek başına bölgeye önderlik edip geleceği şekillendirebileceğini düşünmüyoruz. Arap devletlerinin dışarıdan projelere ihtiyacı yok. Değişim devrimlerden sonra demokratik olarak içten gerçekleşmeli.”

Reuters, ismi açıklanmayan üst düzey bir Türk Dışişleri yetkilisine dayanarak yaptığı haberde Erdoğan’ın “Müslüman Kardeşlere gerekiyorsa yardım önerdiğini” yazdı. Habere göre Türk yetkili, “Gelip size ne yapmanız gerektiğini öğreteceğimizi söylemiyoruz ama isterseniz yardım edebiliriz” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün Mısır’ın uydudan yayın yapan Dream TV adlı televizyon kanalına verdiği röportaj dün hem bölgenin, hem de dünyanın gündemine oturdu.

LAİKLİK DİNSİZLİK DEĞİLDİR

Başbakan Erdoğan, Mısır’da uydudan yayın yapan özel televizyon kanalı Dream TV’de ülkenin en ünlü kadın ‘talk show programcısı Mona el Şazli’nin konuğu oldu. Ak Parti Genel Merkezi’nde yapılan ve banttan yayınlanan röportajda Erdoğan özellikle “laiklik” konusunda mesaj verdi. Hüsnü Mübarek rejiminin devrilmesinden sonra Mısır’da yeni anayasanın laik mi yoksa şeriat ilkelerine mi dayanması konusundaki tartışma yaşanırken Erdoğan’ın “Laiklik, din karşıtlığı anlamına gelmez” açıklaması, İslam dünyasında ses getirdi.

Erdoğan, "Türkiye’de anayasa laikliği, devletin her dine eşit mesafede olması olarak tanımlar. Laiklik kesinlikle ateizm değildir. Ben Recep Tayyip Erdoğan olarak Müslümanım ama laik değilim. Fakat laik bir ülkenin başbakanıyım. Laik bir rejimde insanların dindar olma ya da olmama özgürlüğü vardır. Ben Mısır’ın da laik bir anayasaya sahip olmasını tavsiye ediyorum. Çünkü laiklik din düşmanlığı değildir. Laiklikten korkmayın. Umarım ki Mısır’da yeni rejim laik olacaktır. Umuyorum ki benim bu açıklamalarımdan sonra Mısır halkının laikliğe bakışı değişecektir" diye konuşmuştu.

Başbakan Erdoğan’a sosyal medyadan destek ve övgüler de geliyor. Twitter’da yazan Ahmed Rida adlı Mısırlı, “Mübarek ve Erdoğan aynı fırsatlara sahipti. Fakat biri hem bu dünyada hem ahirette lanete uğrarken, diğeri herkesin hayır duasını alıyor” dedi. Faysal adlı başka bir kullanıcı ise “Erdoğan bir rock yıldızı. Güçlü, duruş sahibi, zarif ve yakışıklı. Tam bir rock yıldızı” diye yazdı.

HÜRRİYET

YORUMLAR 105
  • mysel 13 yıl önce Şikayet Et
    Buradan bakınca.... Ülkemizdeki geçmiş uygulamalara bakıldığında laiklik uygulamaları islam karşıtlığı ile aynı anlamı taşıdığı aşikar.Daha düne kadar müslümanları aktif gördükleri her alanda laiklik elden gidiryor naralarını atan densizlerülke olarak imajımızı da olumsuz etkilediler tabiki.Ama dinde zorlama yoktur. Yani hiç kimseyi zorla müslüman yapamazsın veya başka bir dine mensubiyette zorlayamazsın.İslam anlayışı budur.Tebliğ var,cihad var ama zorla dini kabul ettirmek yok.Cihad ise gayri müslümleri müslüman yapmak için değil coğrafi olrak islam ahkamını yaymak ve insaların hal ilmi ile islamı tanımalarını sağlamaktır.müslüman her yerde müslümandır.Yere zamana adamına göre davranmaz tabi tedbir ayrı bir şeydir.tedbirli olmakla aşarı töleransı biribirne karıştıranlar ise onlar da ayrı bir mevzu.Hülasa günüzümde laiklik denilen şey aslında dinde zorlama yoktur prensibine ve karşılıklı sınırlar anlayışında insanın kendi dinin yaşama özgürlüğünün devletin her organına yansıması gerekli tezahürüdür.
    Cevapla
  • darbeleredurde 13 yıl önce Şikayet Et
    her habere atlamam. yapılan yorumlara karşı bir cvp yazma ihtiyacı hasıl oldu.ihvanı müslimin ortadoğunun son yüz yılına damgasını vurmuş bir harekettir.haberi doğru kabul etsek bile bence bir mahsuru yok.ne idüğü belirsiz niceleri her konuda ahkam kesebilecek ama ihvan konuşmayacak veya sizin dümen suyunuzdan gidecek.yok öyle bir şey,kendinizi dünyanın merkezinde görmekten vazgeçin..
    Cevapla
  • nizam-ı cedit 13 yıl önce Şikayet Et
    Mısırlı Müslüman Kardeşlere saygımız var. ama Laiklik Batı icadı olsa da sonuçta düşünce ürünü bir kavramdır yani insana özgü bir fikirdir. Bu kavramın adının Laiklik olması ve fikir olarak Batıdan türemesi bu kavramın din karşıtı olduğunu göstermez. kavramların içine bakmak, anlamına bakmak gerekir. uygulamada dinimize ters bir kavram olmadığı apaçık.. devletler laik olmalıdır bana göre de.. tabii İslam devleti derseniz o başka.. olgular ve kavramlar insanı insan olmaktan çıkarmıyorsa yozlaştırmıyorsa hayatını kolaylaştırıyorsa o halde telafuz edilmesinde bir sakınca olmadığını düşünüyorum. bu kavramın nereden türediğinin bir önemi yok. sonuçta ilimsel ve bilimsel bir düşüncenin ürünü.. aynen sosyalizm gibi eğer islam sosyalizminden birşey anlamıyorsanız sosyalizm diyince ortaklık kültürü anlaşılır ve komünist olarak yaftalanırsınız.
    Cevapla
  • Pardon? 9 yıl önce Şikayet Et
    Allah'ın indirdiği ahkam ile hükmetmeyenler fasık, kafir ve zalimdir. Allah'ın ayetlerinden ne kadar uzak kalmışsın üstadım?
    Cevapla
  • Haluk 13 yıl önce Şikayet Et
    Yorumsuz!. Birçok yorumu okudum (hepsini okuyamadım) Laikliğin mânâsını bile kavrayamamış arkadaşlar derder tepiniyor! Önce gidin bir araştırın, Türkiyedeki laiklik veya fransadaki laiklik "Laiklik" değilki zaten, düpedüz ataistlik, yanlış anlama buradan kaynaklanıyor. 600 küsur sene hüküm süren Osmanlı Müslümede, gayri müslümede adalet dağıttı. Adalet zaten şeriattır senin kanunların adaletli hazırlanırsa zaten şer-î olur. Adı şeriatmış laiklikmiş ne önemi var. Yanlış uygulamaları görüyoruz şeriat, töre diye. Osmanlı padişahları hilafeti halifeye boşunamı devretti sanıyorsunuz devlet işinde yanlış yaparsam hilâfet makamı zarar görmesin diye. Olayları doğru okuyun.. Tozu dumana katmadan önce!
    Cevapla
  • Mustafa Kemal 13 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun.... Başbakanımızın Laiklik, din karşıtlığı anlamına gelmez ve Alevi Meshebi gibi açıklamaları çok önemli ve olumludur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Belarus açıkladı: Rusya'dan balistik füze hamlesi!
Bir çarpıcı anket daha! Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz