Avrupa Konseyi'nde Türk üye
Avrupa Konseyi Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları (USTK) Konferansı yönetim kurulu üyeliği ve raportörlüğü için aday olan tek Türk kökenli aday Veysel Filiz, bu göreve seçildi.
Avrupa Konseyi Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları (USTK) Konferansı yönetim kurulu üyeliği ve raportörlüğü için aday olan tek Türk kökenli aday Veysel Filiz, 27 Ocak Cuma günü Avrupa Konseyi’nin AGORA binasında yapılan oylama sonucunda bu göreve seçildi.
Avrupa Konseyi’nin sırasıyla Bakanlar Komitesi, Parlamenterler Meclisi ile Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi yapılarından sonra en önemli 4 yapısından biri olan USTK Konferansı, siyasi yapıların ötesinde sivil toplumun temsilcilerinin yer aldığı bir organ.
USTK Konferansı’na üye 400 kadar sivil toplum kuruluşunun arasında Türk ve Müslümanların sorunlarıyla doğrudan ilgilenen tek kuruluş olan COJEP International’in Genel Başkan Yardımcısı ve Uluslararası İlişkiler Dairesi Direktörü Veysel Filiz, birçok zorluğa rağmen aldığı bu sonuçla Avrupa Konseyi’nin Sivil Toplum ayağında Türk ve Müslüman kimliğinin en önemli temsilcisi haline geldi.
Üç yıl kadar önce, USTK Konferansı’na bağlı Sivil Toplum ve Demokrasi Komisyonu Başkan Yardımcılığı’na da seçilen Veysel Filiz, özellikle Avrupa Konseyi Türkiye Dönem başkanlığı esnasında İstanbul STK Forumunu USTK Konferansıyla birlikte düzenleyen COJEP International’in Genel Başkan Yardımcısı olarak birçok kurum içi yapının beğenisi kazanmıştı.
Sonuçlarının birçok kurum tarafından hazırlanan raporlarda değerlendirildiği bu programın ardından, Kasım 2011’de Strasbourg’da düzenlenen Sivil Toplum Forumu’nun koordinasyonu da USTK Konferansı tarafından başta Veysel Filiz olmak üzere COJEP ekibine emanet edilmişti.
Komisyon Başkan Yardımcılığı esnasında USTK Konferansı içinde etkinliği iyice artan Filiz, temsil platformlarının tamamında takdir edilecek çalışmalara imza atarak COJEP hareketinin yaklaşımlarının uluslararası alanda duyulmasına imkân sağladı. Demokrasinin Geleceği Forumları’nın Ukrayna, Ermenistan ve Güney Kıbrıs toplantıları, “Arap Baharı” çerçevesinde Tunus’ta düzenlenen çalışma toplantıları ve eski Sovyetler Birliği ülkelerinde düzenlenen etkinlikler bunların en önemlileriydi.
Avrupa Konseyi’nin kurulduğundan beri bu konuma seçilen ilk Türk olan Veysel Filiz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 23 Ocak 2012 tarihinde AKPM başkanlığını devreden Mevlüt Çavuşoğlu’nun iki yıl süren başkanlık döneminde Avrupa Konseyi’nin Türkiye algısında önemli değişikliklere meydana geldiğine değinerek “Burada Türk ve Müslüman olmanın zorlukları halen devam etmekte. Yeni AKPM başkanı Jean-Claude Mignon’un da dediği gibi, Avrupa Konseyi kurucu ülkelerinden birisi olan Türkiye’nin milletvekili olmak, gerçekten seçilmek için bir avantaj sağlamıyor. Bu durum sadece siyasi arenada değil sivil toplum alanında da geçerli.” dedi.
USTK Konferansı üyesi bir grup STK’nın yoğun karşı çıkmalarına rağmen bu mevkiye seçildiğini ifade eden Filiz, “COJEP International olarak Konferans’a üye olmamızın ardından bu kadar az zaman geçmesine rağmen seçilmiş olmam tesadüfi değil. Toplumumuzun çıkarlarını ilkeli bir şekilde savunup Avrupa’nın temel meselelerine getirdiğimiz başarılı yaklaşımlar bizi her platformda ön plana çıkarmıştır. Bundan böyle de doğrudan temsilcisi olduğum Türk ve Müslüman toplulukların temsilcisi ve savunucusu olmaya devam edeceğim.” diye ekledi.
Seçilmesinin ardından Veysel Filiz’i tebrik eden COJEP International Genel Başkanı Ali Gedikoğlu ise bunun çok büyük bir başarı olduğuna vurgu yaparken, “COJEP aşama aşama Türk toplumunun değerlerini en iyi şekilde temsil etme yolunda hedeflerine doğru ilerliyor. USTK Konferansı’na üye 400 kadar STK arasında tek Türk STK’sı olan COJEP’in bu başarısı değerlendirilmesi gereken bir başarıdır.” dedi.