"Türkiye ekonomisine ve toplumuna katkımız olacak"
OSMAN ÖKSÜZ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sığınmacı 3 milyon Suriyeli'den kalifiye ve suç kaydı olmayanlara istenirse vatandaşlık verileceğini açıklaması, Türkiye'deki Suriyelilerce sevinçle karşılandı.
Ülkesindeki savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan makine mühendisi Bahattin Ramadan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 yıl öğretim görevlisi olarak çalıştığını, Suriye'de iken diğer ülkelere gidip alanı üzerinde paylaşımlarda bulunduğunu söyledi. Türkiye'de özel bir sektörde çalıştığını fakat 2 aydır işsiz olduğunu anlatan Ramadan, Diyarbakır ile diğer illerde kendi alanında iş aradığını belirtti.
Kendilerine vatandaşlık verildiği takdirde Türkiye ile bağlarının daha da kuvvetleneceğine işaret eden Ramadan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.
"Doktor, mühendis, avukat ve diğer meslek gruplarından Suriyeliler var. Bunlar kendi mesleklerini icra ettikleri zaman daha güzel olur. Bizim üretime girmemiz, Türkiye'yi daha da kuvvetlendirir. Türkiye ekonomisine faydalı olmak istiyoruz." diyen Ramadan, vatandaşlık verilmesi halinde kendi alanında fabrika açmayı düşündüğünü ve iyi bir ekibinin bulunduğunu aktardı.
Çocuklarının Türkiye'de okuduğunu ve Türkiye'yi çok sevdiklerini dile getiren Ramadan, kararın Suriyeliler açısından güzel olmasını diledi.
- "Türkiye bize kapılarını açtı, bizim katkımız bu topraklara olsun"
İngilizce öğretmeni ve Diyarbakır Suriye Okulu Müdürü Samir Ahmet de 4 yıldır Türkiye'de yaşadığını ve eşinin Türkiye vatandaşı olduğunu söyledi.
Türkiye ve ekonomisine katkılarının olacağını dile getiren Ahmet, şöyle devam etti:
"Bizler kendi alanlarımızda Türkiye'de çalışırsak bu millete daha fazla faydalı oluruz. Yani doktor hastanede çalışsa daha fazla faydası olacak. Şimdi bakıyoruz doktor, mühendis, öğretmen işçi olarak çalışıyor. İşçilikte ne kadar fayda olursa olsun doktor ve diğer alanlardaki gibi olmayacak. Çevremde doktor, mühendis, her branşta öğretmen, sağlık teknisyenleri, hemşire gibi arkadaşlarım var. Burada iş yapamayınca Avrupa'ya gitmek zorunda kalıyor. Diğer ülkeler bizi topraklarında kovduğunda Türkiye bize kucağını açtı. Bu doktorlar, öğretmenler, mühendisler ve diğer branştaki insanların katkısı Avrupa'ya değil, Türkiye'ye olsun. Türkiye bize kapılarını açtı, bizim katkımız bu topraklara olsun."
Türkiye Cumhuriyeti devleti, hükümeti ve vatandaşlarından çok memnun olduklarını anlatan Ahmet, kendilerine vatandaş gibi davranıldığına dikkati çekti.
Türkiye'de bazı meslek gruplarında boşluk bulunduğunu öne süren Ahmet, Suriyelilerin vatandaş olarak bu boşluğu kapatacağını ve tecrübelerini de topluma aktaracaklarını söyledi.
Suriye'de avukatlık yapan Mustafa Halil de Türkiye'ye sığındığı zaman bir süre amelelik yaptığını, 3 yıldır Türkiye'de yaşadığını aktardı.
Kendilerine vatandaşlık verileceği için Türkiye'ye teşekkür eden Halil, "Şu an Diyarbakır Suriye Okulu'nda öğretmenlik yaparak hayatımı sürdürüyorum. Alanlarımızda çalıştığımız zaman Türkiye ekonomisine katkımız olacak." dedi.
YORUMLAR