Tüp bebek tedavisinde başarısızlık sebepleri

Tüp bebek tedavisi hem maddi hem manevi olarak zor bir süreç. Bu tedavi esnasında başarısızlığa sebep olabilecek her türlü detay özenle incelenmeli ve tedavi edilmeli.

Tüp bebek tedavisinde başarısızlık sebepleri
Tüp bebek tedavisinde başarısızlık sebepleri
GİRİŞ 14.03.2013 11:43 GÜNCELLEME 14.03.2013 11:43

Bunlardan biri de Hidrosalpinks. Tüplerin tıkalı ve içlerinin sıvı ile dolu olması olarak tanımlanan Hidrosalpinks tedavi edilebilen bir hastalıktır. Araştırmalar tüplerin uçlarının tıkalı ve içlerinin sıvı dolu olduğu durumlarda (hidrosalpinks) tüp bebek uygulamalarının başarısız olduğunu göstermekte. Hidrosalpinks tek taraflı olduğunda bile başarısızlığa neden olabiliyor.

ART Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Senai Aksoy, Hidrosalpinks etkilerini ve tedavisini anlatıyor.

Hamilelik oranlarının ultrasonda tüplerin içinde sıvı görüldüğü durumlarda, tüplerin tıkalı ancak ultrasonda içinde sıvı gözlenmediği durumlara göre daha düşük olduğu bilinmekte. Hidrosalpinkste tüplerin alınmasının tüp bebekte başarı şansını artırdığı gösterilmiştir.

Hidrosalpinksin etkileri

Tüp bebek öncesi tüplerin alınmasının, yumurtalık kanlanmasını ve cevabını bozup bozmadığı uzun süre tartışılmıştır. Ancak yapılan çalışmalar, tüplerin alınmasının gebelik oranlarını ve elde edilen yumurta sayısını etkilemediğini gösteriyor.

Hidrosalpinksin içindeki sıvının nasıl etkili olduğu, başarıyı neden azalttığı tam olarak ortaya konulamamıştır. Genel olarak bu sıvının rahime doğru akmasının hem mekanik hem de kimyasal olarak embriyonun rahim içine tutunmasını engellediği düşünülmekte.

Tüp bebekte hidrosalpinks

Her ne kadar hidrosalpinks tedavisinin tüp bebeğe başlamadan önce yapılması tavsiye edilse de, bazı durumlarda hidrosalpinks tüp bebek tedavisinin herhangi bir aşamasında tespit edilebilir. Bu gibi durumlarda elde edilen tüm embriyoların dondurulması tavsiye edilir. Embriyo transferi hidrosalpinks tedavisi sonrası yapılmalı.

Aynı öneri rahim içinde sıvı görüldüğü durumlar için de geçerlidir. Hidrosalpinks tedavisinde tüplerin alınmasının yanı sıra, tüplerin açılması (salpingostomi), tüplerin bağlanması, ultrasonla tüp içindeki sıvının boşaltılması gibi tedavi yöntemleri de önerilir. Ancak bu uygulamaların hangisinin tüplerin alınma tedavisinin yerine geçebileceği henüz belirlenememiştir.

Hidrosalpinks tüp bebek başarısını yarı yarıya azaltır

Sonuç olarak hidrosalpinks, özellikle ultrasonda görüldüğü durumlarda tüp bebek başarısını yarı yarıya azaltır. Bunun sebebinin yumurtalıkların uyarılması esnasında tüp içinde daha da artan sıvının rahim içine akışı olduğu düşünülmekte. Bu sıvı ayrıca rahim içi dokusunun (endometrium) embriyonun tutunmasına uygun özelliklerini de azaltarak etki eder.

Hidrosalpinksin varlığı bir yandan gebelik oranlarını azaltırken diğer yandan da gebeliklerin erken gebelik kaybı (düşük) ile sonlanma olasılığını artırır. Bu nedenle tüp bebek yapılacak olan hastalarda hidrosalpinks saptanırsa, bu hidrosalpinksin tedaviye başlamadan önce tedavi edilmesi gebelik şansını artırır. Eğer hidrosalpinks ve rahimde sıvı birikmesi tedavi esnasında saptanırsa embriyoların hepsinin dondurularak, transferin hidrosalpinks tedavisi sonrası yapılması önerilir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İşte dünyanın en masalsı yerleri: Görüntüsüyle kendine büyülüyor
Propagandayı yasaklayan yasa çıkardı! Putin’den LGBT lobisine darbe!